© Lorenzo Spoleti / Unsplash
ΦΥΣΗ

Δάση κοντά στη θάλασσα, ή σε τεράστιους ορεινούς όγκους, λίμνες, ποτάμια, νησιωτικοί και χερσαίοι υγρότοποι και βέβαια οι μοναδικές καταγάλανες θάλασσές μας. Χώρα μικρή αλλά πλούσια, με 3.500 θαλάσσια, 23.000 χερσαία είδη ζώων και 5.800 καταγεγραμμένα είδη φυτών στη στεριά. Στις ελληνικές θάλασσες κολυμπούν σπάνια είδη, όπως ο φυσητήρας, με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο στον κόσμο. Σε εθνικά πάρκα, όπως το πάρκο Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμμης στον Έβρο, ζουν 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης. Στους νησιωτικούς υγροτόπους της χώρας μας εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά σταματούν για να ξεδιψάσουν. Είμαστε τυχεροί, αφού πολλά από αυτά είναι ενδημικά, που σημαίνει πως δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

Δυστυχώς όμως, η φύση στη χώρα μας δέχεται πολλές και διαφορετικές πιέσεις με αποτέλεσμα να απειλείται αυτό το εύθραυστο νήμα που αποτελεί τη βάση της ίδιας της ανθρώπινης ευημερίας και του οποίου είμαστε αναπόσπαστο μέρος. Η κλιματική κρίση αλλάζει δραματικά τα δεδομένα σε όλα τα οικοσυστήματα. Η ελληνική θάλασσα, ως κομμάτι της Μεσογείου, είναι από τις πιο «υπερφορτωμένες» θάλασσες στον κόσμο, με τεράστιο όγκο θαλάσσιων μεταφορών, μεγάλη εισροή τουριστών κάθε χρόνο, άναρχη ανάπτυξη ειδικά στον παράκτιο χώρο, αλλά και έντονη υπεραλίευση. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων που σχεδιάζονται σε στεριά και θάλασσα είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετώπισε ποτέ η ελληνική φύση. Ταυτόχρονα, η πλαστική ρύπανση αλλά και η ανεπαρκής θεσμική προστασία πολλών σημαντικών περιοχών είναι δύο ακόμα «μέτωπα» στη μάχη για την προστασία της φύσης.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Η τύχη να έχουμε στη χώρα μας μια τόσο πλούσια φυσική κληρονομιά είναι ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευθύνη, προκειμένου να την προστατέψουμε και να την παραδώσουμε ακόμη καλύτερη στα παιδιά μας. Για να το καταφέρουμε όμως αυτό πρέπει να εστιάσουμε σωστά τις δυνάμεις μας, αναλόγως της σημασίας κάθε περιοχής και είδους και της σοβαρότητας των απειλών που αντιμετωπίζουν. Έτσι, από την άσκηση της πολιτικής πίεσης, την κατάθεση προτάσεων και την παρακολούθηση της νομοθεσίας, μέχρι τη δουλειά μας σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα, επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε βιώσιμη διαχείριση, αποτελεσματική προστασία αλλά και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Γι' αυτό αναζητούμε και χτίζουμε συνέργειες, με κυριότερο όπλο την επιστήμη και πάντοτε με προσανατολισμό στις λύσεις. Η φύση είναι η ασπίδα μας και η βάση για την ίδια μας τη ζωή. Ας μην ξεχνάμε ότι όσα χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε προέρχονται από αυτήν, ενώ μια υγιής φύση είναι το μεγαλύτερο και πιο αποτελεσματικό ανάχωμα απέναντι στην κλιματική κρίση.

Από Ανατολή σε Δύση και από Βορρά σε Νότο, από τις εκβολές του Έβρου έως το Βόρειο Αιγαίο και τα νησιά του, και από τη Ζάκυνθο μέχρι την καρδιά των Κυκλάδων, δουλεύουμε με τις τοπικές κοινωνίες, τους ψαράδες και τους κτηνοτρόφους, με επιστήμονες και με εθελοντές δασοπυροσβέστες. Δουλεύουμε όμως και με την Πολιτεία, τους φορείς διαχείρισης, τους εκπροσώπους της προμηθευτικής αλυσίδας και των τοπικών οικονομιών, ευαισθητοποιημένους πολίτες, εκπαιδευτικούς και παιδιά, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.

Στα Σεκάνια, στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, προστατεύουμε τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της απειλούμενης χελώνας καρέτα, ενώ στην καρδιά των Βόρειων Κυκλάδων διαμορφώνουμε ένα καινούριο συμμετοχικό σχήμα λήψης μέτρων προστασίας προωθώντας παράλληλα ένα υγιέστερο μοντέλο ανάπτυξης. Ήδη στη Γυάρο, μετά από πολλά χρόνια άοκνης προσπάθειας, καταφέραμε από κοινού με τους τοπικούς ενδιαφερόμενους, να θεσμοθετηθεί μια πρότυπη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή και παραμένουμε εκεί για να συμμετάσχουμε στη φύλαξη και τη σωστή λειτουργία της. Η ομάδα μας στη Δαδιά εργάζεται για την προστασία των απειλούμενων αρπακτικών, όπως ο ασπροπάρης, που μετράει μόλις 5 αναπαραγωγικά ζευγάρια στη Θράκη. Ταυτόχρονα, υλοποιούμε δράσεις κατάρτισης για την αποτελεσματική πρόληψη των πυρκαγιών και την προστασία των δασών μας και προτείνουμε μέτρα προστασίας εμβληματικών ειδών, όπως τα δελφίνια και οι φυσητήρες.

Η δουλειά των ανθρώπων μας στο πεδίο δεν θα μπορούσε να μη συνυπάρχει με τη δουλειά πολιτικής όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από την οποία προτείνουμε λύσεις και πιέζουμε για την πιο αποτελεσματική και συνεπή περιβαλλοντική νομοθεσία που αποτελεί άλλωστε και τη βάση για κάθε υγιή ανάπτυξη. Οι δράσεις μας δεν εξαντλούνται μόνο στο κλειστό πλαίσιο της χώρας μας αλλά επεκτείνονται σε όλη τη Μεσόγειο προκειμένου να συμβάλλουμε στην προστασία του θαλάσσιου πλούτου και των ψαράδων της, των μεσογειακών δασών και των νησιωτικών υγροτόπων.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Χωρίς εσένα στο πλευρό μας δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη δράση μας για να προστατέψουμε την πολύτιμη φύση μας και να εξασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Γίνε τώρα σύμμαχός μας για έναν ζωντανό πλανήτη!

ΝΕΑ

Περισσότερα

NEWSLETTER