© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς
ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ
ΔΙΝΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ!

Συνεχίζουμε την αναδάσωση στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, τις σποροσυλλογές και αρκετές ακόμα δράσεις για την προστασία της φύσης και σε θέλουμε μαζί μας.

Γιατί στο Σούνιο;

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 είναι απαραίτητη η αναδάσωση της περιοχής που βρίσκεται κοντά στον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου, στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, καθώς κάηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 10 χρόνια και δεν μπορεί πλέον να αναγεννηθεί φυσικά.

Τι κάνουμε;

Μέσω μιας καινοτόμας προσέγγισης και με τη σημαντική συμβολή των εθελοντών μας, το φθινόπωρο του 2022 ξεκινήσαμε την αποκατάσταση της περιοχής φυτεύοντας 15.000 δέντρα. 

Αναδασώνουμε την περιοχή με μια μίξη 14 διαφορετικών πλατύφυλλων και κωνοφόρων ειδών, με έμφαση σε συγκεκριμένα πλατύφυλλα είδη, που προϋπήρχαν στην περιοχή. Αυτό θα συμβάλλει στη βελτίωση της βιοποικιλότητας και των αισθητικών λειτουργιών του νέου δάσους, αλλά και στην αύξηση της πυρανθεκτικότητας της περιοχής. Σκοπός μας είναι η δημιουργία και η προώθηση ενός επιτυχημένου παραδείγματος αναδάσωσης, το οποίο θα υιοθετηθεί και σε άλλες περιπτώσεις.

Την άνοιξη του 2023 πραγματοποιήσαμε βοτανίσματα και λιπάνσεις ώστε να συντηρήσουμε τα φυτεμένα δέντρα, ενώ το καλοκαίρι τα φυτά ποτίζονται τακτικά. Από το φθινόπωρο του 2023 θα ξεκινήσουμε δράσεις σποροσυλλογής από διάφορα δέντρα και θάμνους, μέρος των οποίων χρησιμοποιούμε στις αναδασωτέες εκτάσεις. Την ίδια περίοδο θα πραγματοποιήσουμε μια δεύτερη σειρά αναδασώσεων στο Σούνιο φυτεύοντας 10.000 επιπλέον δέντρα σε διπλανή έκταση που υιοθετήσαμε φέτος.

Έχεις όρεξη για ακόμη περισσότερη δράση;

Οι τρόποι για να παλέψουμε μαζί για τον κόσμο που ονειρευόμαστε είναι πολλοί και δεν εξαντλούνται στη δράση μας στο Σούνιο. «Υιοθεσία» της παραλίας του Αγ. Κοσμά στο πλαίσιο του προγράμματος Adopt a Beach για αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, περιβαλλοντική εκπαίδευση με συζητήσεις και εκδηλώσεις, καθώς και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα σποροσυλλογών στην Αττική και σε άλλα μέρη της χώρας. Αυτές είναι μερικές από τις δράσεις που τρέχουν και που φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω, παρέα με σένα αν έχεις τη διάθεση. Την ίδια στιγμή όμως, θα σε ενημερώνουμε και για δράσεις που οργανώνουν άλλοι φορείς ή ομάδες που μοιράζονται το ίδιο όραμα για τον κόσμο μας.  

Τι χρειάζεται για να συμμετέχεις;

Η συμμετοχή σου είναι πολύ σημαντική για εμάς και πιστεύουμε ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για εσένα! Χρειάζεται μόνο να είσαι άνω των 18 ετών, να έχεις διάθεση να συμβάλλεις και να μάθεις για την προστασία της φύσης.

Οι εθελοντές/τριες μπορούν να συμμετέχουν σε όσες από τις παραπάνω δράσεις θέλουν και θα ενημερώνονται για αυτές εφόσον συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην παρούσα φόρμα.

Όλοι οι εθελοντές εκπαιδεύονται, ενώ σε κάθε στάδιο της δράσης γίνεται επίδειξη εργασιών. Κατά τη διάρκεια των δράσεων θα υπάρχει συνεχόμενη επίβλεψη από δασολόγο ή δασοπόνο.

Θα ήταν χαρά μας να δουλέψουμε μαζί για την αποκατάσταση του Εθνικού Δρυμού Σουνίου αλλά και για άλλες δράσεις με στόχο τον κόσμο που μας αξίζει. Δήλωσε τώρα τη συμμετοχή σου!


Ευχαριστούμε πολύ τον Ο.ΣΥ. Α.Ε. (Οδικές Συγκοινωνίες) που ευγενικά χορήγησε λεωφορεία για τη μεταφορά των εθελοντών στο σημείο της αναδάσωσης.

Δήλωσε συμμετοχή στη δράση μας