© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς
ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ
ΔΙΝΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ!

Συνεχίζουμε την αναδάσωση στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου και σε θέλουμε μαζί μας.

Γιατί στο Σούνιο;

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 είναι απαραίτητη η αναδάσωση της περιοχής που βρίσκεται κοντά στον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου, στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, καθώς κάηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 10 χρόνια και δεν μπορεί πλέον να αναγεννηθεί φυσικά.

Τι κάνουμε;

Μέσω μιας καινοτόμας προσέγγισης και με τη σημαντική συμβολή των εθελοντών μας, το φθινόπωρο του 2022 ξεκινήσαμε την αποκατάσταση της περιοχής φυτεύοντας 15.000 δέντρα. 

Αναδασώνουμε την περιοχή με μια μίξη πλατύφυλλων και κωνοφόρων ειδών, με έμφαση σε συγκεκριμένα πλατύφυλλα είδη, που προϋπήρχαν στην περιοχή. Αυτό θα συμβάλλει στη βελτίωση της βιοποικιλότητας και των αισθητικών λειτουργιών του νέου δάσους, αλλά και στην αύξηση της πυρανθεκτικότητας της περιοχής. 

Σκοπός μας είναι η δημιουργία και η προώθηση ενός επιτυχημένου παραδείγματος αναδάσωσης, το οποίο θα υιοθετηθεί και σε άλλες περιπτώσεις.
Την άνοιξη του 2023 συνεχίζουμε με βοτανίσματα και λιπάνσεις ώστε να συντηρηθούν τα φυτεμένα δέντρα, ενώ το καλοκαίρι θα πραγματοποιήσουμε δράσεις ποτίσματος. Το φθινόπωρο θα επαναλάβουμε τις δράσεις σποροσυλλογής από διάφορα δέντρα και θάμνους, μέρος των οποίων χρησιμοποιούμε στις αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και τις δράσεις αναδάσωσης.

Τι χρειάζεται για να συμμετέχεις;

Η συμμετοχή σου είναι πολύ σημαντική για εμάς και πιστεύουμε ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για εσένα! Χρειάζεται μόνο να είσαι άνω των 18 ετών, να έχεις διάθεση να συμβάλλεις και να μάθεις για τα δάση μας.

Οι εθελοντές/τριες μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις παραπάνω δράσεις φύτευσης και συντήρησης στην περιοχή του Σουνίου, που ξεκίνησαν στις αρχές Νοεμβρίου 2022 και θα συνεχιστούν μέχρι το 2024. Παράλληλα, θα γίνονται κατά διαστήματα καλέσματα για δράσεις σποροσυλλογής σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Όλοι οι εθελοντές εκπαιδεύονται, ενώ σε κάθε στάδιο της δράσης γίνεται επίδειξη εργασιών. Κατά τη διάρκεια των δράσεων θα υπάρχει συνεχόμενη επίβλεψη από δασολόγο ή δασοπόνο.

Έχεις όρεξη για ακόμη περισσότερη δράση;

Οι τρόποι για να παλέψουμε μαζί για τον κόσμο που ονειρευόμαστε είναι πολλοί και δεν εξαντλούνται στη δράση μας στο Σούνιο. «Υιοθεσία» παραλιών για αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, περιβαλλοντική εκπαίδευση, συλλογική δουλειά για να δημιουργήσουμε βοτανικό κατάλογο της χώρας. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που έχουμε στα σκαριά και φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε παρέα με σένα αν έχεις τη διάθεση. Την ίδια στιγμή όμως, θα σε ενημερώνουμε και για αφορμές για δράση που οργανώνουν άλλοι φορείς ή ομάδες που μοιράζονται μαζί μας το ίδιο όραμα για τον κόσμο μας.   

Θα ήταν χαρά μας να δουλέψουμε μαζί για την αποκατάσταση του Εθνικού Δρυμού Σουνίου αλλά και για άλλες δράσεις με στόχο τον κόσμο που μας αξίζει. Δήλωσε τώρα τη συμμετοχή σου!


Ευχαριστούμε πολύ τον Ο.ΣΥ. Α.Ε. (Οδικές Συγκοινωνίες) που ευγενικά χορήγησε λεωφορεία για τη μεταφορά των εθελοντών στο σημείο της αναδάσωσης.

Δήλωσε συμμετοχή στη δράση μας