© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς
TI KANOYME
Είμαστε αφοσιωμένοι στην προστασία της φύσης

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η φύση είναι «το σπίτι μας». Η αλήθεια είναι, ότι η φύση, εκτός από μεγαλειώδης ούτως ή άλλως, είναι πολλά παραπάνω. Ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και η τροφή που τρώμε, ό,τι χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε, προέρχεται από τη φύση. 

Από τη φύση προέρχονται επίσης όλες οι πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε, για όσα κάνουν σήμερα τη ζωή μας πιο εύκολη: από τα ρούχα που φοράμε και τα φάρμακα που έχουμε ανάγκη, έως τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε. 

Από τη φύση παίρνουμε τα πάντα και είναι η βάση του πολιτισμού και της ευημερίας μας. Κάνουμε όμως ό,τι μπορούμε για να την προστατέψουμε; Είναι ξεκάθαρο ότι η σχέση που έχουμε αναπτύξει μαζί της δεν είναι ισορροπημένη. Η ανθρώπινη δραστηριότητα αφήνει τα «σημάδια» της στο περιβάλλον πιο έντονα από ποτέ. 

Το κλίμα που αποσταθεροποιείται, η μαζική εξαφάνιση ειδών, οι θάλασσες που «πνίγονται» στα πλαστικά, είναι όλα κομμάτια ενός «ντόμινο» που οφείλουμε να σταματήσουμε. Οι άνθρωποι του WWF Ελλάς είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτόν τον στόχο.

Οι 12.000 ενεργοί υποστηρικτές μας, αλλά και το παγκόσμιο δίκτυο του WWF του οποίου είμαστε ενεργό μέλος, μας δίνουν τη δύναμη να παρεμβαίνουμε σε πολιτικό επίπεδο για να προωθούμε πολιτικές που ενισχύουν την προστασία της φύσης. Παράλληλα, παρακολουθούμε την περιβαλλοντική νομοθεσία για να αποτρέπουμε πολιτικές που την υποβαθμίζουν, ενώ καταθέτουμε προτάσεις για καλύτερη θωράκιση της φυσικής μας κληρονομιάς και βιώσιμη ανάπτυξη. 

Μέσα από συνεργασίες και αξιοποιώντας πάντα τα πιο έγκυρα επιστημονικά δεδομένα, δίνουμε μάχες για να απαλλαγεί η χώρα μας από τα «βρώμικα» ορυκτά καύσιμα και να περάσει σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής ενέργειας από «καθαρές» ανανεώσιμες πηγές, φροντίζοντας παράλληλα να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες που θα σηκώσουν το «βάρος» αυτής της αλλαγής. Την ίδια στιγμή, δίνουμε μάχες για να αναχαιτίσουμε νέες απειλές για το περιβάλλον και το κλίμα, όπως οι σχεδιαζόμενες εξορύξεις πετρελαίου.

Έχουμε μόνιμη παρουσία σε περιοχές που είναι πολύτιμες για την επιβίωση απειλούμενων ειδών της χώρας μας, όπως η χελώνα καρέτα στη Ζάκυνθο ή τα σπάνια αρπακτικά πουλιά στη Δαδιά της Θράκης. Ταυτόχρονα, προωθούμε τη δημιουργία νέων προστατευόμενων περιοχών, όπως στην περίπτωση της Γυάρου, ενώ προστατεύουμε τους πολύτιμους νησιωτικούς υγρότοπους, και δουλεύουμε για την προστασία της μοναδικής θαλάσσιας ζωής της Μεσογείου, εστιάζοντας στα κητώδη.

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τη θάλασσα.

- Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής WWF Ελλάς

Συνεργαζόμαστε με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και με επαγγελματίες από πολλούς κλάδους, όπως η αλιεία, ο τουρισμός, η εστίαση, το λιανεμπόριο κ.ά., για να διευκολύνουμε την εφαρμογή νέων βιώσιμων πρακτικών. Η κατάργηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης, η μείωση της σπατάλης τροφίμων και η βιώσιμη αλιεία είναι μερικά από τα πεδία της συνεργασίας μας μαζί τους.

Αναπτύσσουμε δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για σημαντικά ζητήματα, όπως η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ενώ παράλληλα εφαρμόζουμε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μέσα από το οποίο χιλιάδες παιδιά αποκτούν τα εφόδια για να μπορέσουν να διαμορφώσουν το μέλλον που δικαιούνται και αξίζουν.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Χωρίς εσένα στο πλευρό μας δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη δράση μας για να προστατέψουμε την πολύτιμη φύση μας και να εξασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Γίνε τώρα σύμμαχός μας για έναν ζωντανό πλανήτη!

NEWSLETTER