© Βασίλης Κοκκινίδης / WWF Ελλάς
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε έναν καλύτερο και πιο ασφαλή κόσμο για όλους

Το WWF είναι οι αξίες που υπηρετεί. Σε οτιδήποτε κάνουμε, όποια πρόκληση κι αν αντιμετωπίζουμε, αυτές οι αξίες είναι η «πυξίδα» μας. Ενεργούμε με αισιοδοξία, αποφασιστικότητα και απόλυτη διαφάνεια, ενώ όλες μας οι δράσεις είναι τεκμηριωμένες επιστημονικά, στοχεύουν σε λύσεις και στηρίζονται στη συνεργασία

Το όραμά μας είναι ένας κόσμος αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης, ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι και η φύση θα ευημερούν. 

Θα το πετύχουμε, μόνο αν όλοι και όλες αναλάβουμε τον ρόλο που μας αναλογεί. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να αντιληφθούμε ότι είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη φύση που μας προσφέρει όλα όσα χρειαζόμαστε για να ευημερήσουμε.

Νέα συμφωνία για τον άνθρωπο και τη φύση

Η κλιματική κρίση απειλεί πλέον την ίδια μας τη ζωή και είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς.
Μαζί μπορούμε να αναχαιτίσουμε την κλιματική κρίση και να κρατήσουμε ζωντανά μοναδικά είδη που απειλούνται.
Μαζί μπορούμε να αντισταθούμε σε πολιτικές που απειλούν το φυσικό περιβάλλον και να χτίσουμε τις απαραίτητες λύσεις.
Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να διεκδικήσουμε έναν καλύτερο και πιο ασφαλή κόσμο για τα παιδιά μας.
Μαζί χτίζουμε καθημερινά μια «νέα συμφωνία» του ανθρώπου με τη φύση.

Η αποστολή μας

Το WWF είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ανθρώπων, επιστημόνων, εθελοντών και πολιτών, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες. Η διεθνής παρουσία μας και οι 5.000.000 υποστηρικτές, μας καθιστούν μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το WWF Ελλάς είναι το εθνικό γραφείο του WWF στην Ελλάδα. Ευθυγραμμιζόμαστε με τους βασικούς στόχους και τις αξίες που διέπουν τη λειτουργία του παγκόσμιου δικτύου του WWF, αλλά είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι από αυτό. Επίσης, ορίζουμε τις προτεραιότητες της στρατηγικής μας με βάση τις ανάγκες προστασίας της φύσης που υπάρχουν στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, είμαστε μια ανεξάρτητη ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση και ταυτόχρονα ενεργό κομμάτι ενός διεθνούς δικτύου.

Αποστολή μας είναι να σταματήσουμε την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, να προστατέψουμε τη βιοποικιλότητα, να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη χρήση των ανανεώσιμων φυσικών πόρων και να προωθήσουμε τη μείωση της ρύπανσης και της σπάταλης κατανάλωσης. Χτίζουμε και προωθούμε λύσεις για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και το κλίμα με απώτερο στόχο την αρμονική μας συνύπαρξη με τη φύση και την ευημερία μας.

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς

Πάλεψε για τον κόσμο σου!

Κάθε μέρα χτίζουμε μαζί μία «νέα συμφωνία» του ανθρώπου με τη φύση. Η κλιματική κρίση απειλεί πλέον την ίδια μας τη ζωή και είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, δεν μένουμε αδρανείς. Σε θέλουμε δίπλα μας για να κρατήσουμε ζωντανά μοναδικά είδη που απειλούνται, να αναχαιτίσουμε την κλιματική κρίση, να αντισταθούμε σε πολιτικές που απειλούν το φυσικό μας περιβάλλον, να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να διεκδικήσουμε έναν καλύτερο και πιο ασφαλή κόσμο για τα παιδιά μας.  
Ένωσε τις δυνάμεις σου με 5 εκατομμύρια ανθρώπους που στηρίζουν το WWF σε περισσότερες από 100  χώρες. Μόνο με τη στήριξή σου, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Βασικές αρχές λειτουργίας του διεθνούς δικτύου του WWF και του WWF Ελλάς
  • Είμαστε μια οργάνωση με διεθνή χαρακτήρα, ανεξάρτητη, πολυπολιτισμική και όχι κομματική.
  • Αξιοποιούμε την καλύτερη διαθέσιμη επιστημονική γνώση και αξιολογούμε κριτικά όλες μας τις δραστηριότητες.
  • Επιδιώκουμε τον διάλογο και αποφεύγουμε τις περιττές συγκρούσεις.
  • Προάγουμε ουσιαστικές λύσεις, μέσα από συνδυασμό εργασίας στη φύση, πολιτικής δράσης, κατάρτισης και εκπαίδευσης.
  • Εμπλέκουμε και συνεργαζόμαστε με τις τοπικές κοινωνίες και τους κατοίκους των περιοχών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων μας, σεβόμενοι τις πολιτισμικές και οικονομικές τους ανάγκες.
  • Επιδιώκουμε τη συνεργασία με τις άλλες οργανώσεις, τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, με στόχο την αποτελεσματικότητα και την παροχή λύσεων.
  • Αξιοποιούμε τους πόρους μας με τον πλέον αποδοτικό τρόπο και διαχειριζόμαστε τα χρήματα όσων μας υποστηρίζουν με διαφάνεια και υπό καθεστώς απόλυτης λογοδοσίας.
Bandera de WWF en COP 15 Barcelona

© Miguel Murcia / WWF España

Ποιοι είμαστε όμως με λίγα λόγια;

Είμαστε η οργάνωση που ήδη από τη δεκαετία του ’80 ανέλαβε πρωτοβουλίες για την προστασία εμβληματικών ειδών της ελληνικής φύσης, όπως η μεσογειακή φώκια, η θαλάσσια χελώνα, το κόκκινο ελάφι και τα αρπακτικά πουλιά.

Είμαστε η οργάνωση που πέτυχε τη νομική προστασία του δάσους της Δαδιάς στον Έβρο, του σημαντικότερου βιότοπου για αρπακτικά πουλιά στην Ευρώπη.

Είμαστε η οργάνωση που κατάφερε να κινητοποιήσει χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ευρώπη και να αγοράσει το 90% της έκτασης γύρω από τα Σεκάνια της Ζακύνθου, προκειμένου να προστατευθεί η σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας για τη χελώνα καρέτα.

Είμαστε η οργάνωση που πίεσε και πέτυχε την ένταξη του Σχοινιά σε καθεστώς προστασίας και τον χαρακτηρισμό του ως «Εθνικό Πάρκο».

Είμαστε η οργάνωση που πέτυχε την αναγνώριση των μικρών νησιωτικών υγροτόπων ως προστατευόμενων οικοσυστημάτων.

Είμαστε η οργάνωση που κατάφερε, μαζί με δεκάδες χιλιάδες πολίτες, να προστατέψει αρκετές φορές τις παραλίες μας από αυθαιρεσίες. 

Είμαστε η οργάνωση που πέτυχε να κηρυχθεί ως παράνομη και αντισυνταγματική η εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες αυθαίρετων οικισμών, που έχουν χτιστεί σε δασική γη. 

Είμαστε η οργάνωση που αποκάλυψε τον οικονομικό μύθο της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και τους κινδύνους για το περιβάλλον, την οικονομία και το κλίμα, συσπειρώνοντας 50.000 πολίτες, 100 επιστήμονες από όλο τον κόσμο και δεκάδες φορείς του ιδιωτικού τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είμαστε η οργάνωση που τα τελευταία 12 χρόνια αναδεικνύει τη ζημιά που έχουν υποστεί οι τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον λόγω της εξόρυξης και καύσης λιγνίτη και που, με την ίδια επιμονή, προωθεί την οικονομική στήριξη αυτών των περιοχών ώστε να περάσουν σε ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

Είμαστε η οργάνωση που πέτυχε τη θεσμοθέτηση της Γυάρου ως θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, με άνευ προηγουμένου συνεργατικό τρόπο και με ένα πλαίσιο που προστατεύει το φυσικό της περιβάλλον της, επιτρέποντας ταυτόχρονα την ήπια ανάπτυξή της για να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες.

Είμαστε η οργάνωση που χωρίς εσάς δεν θα είχε καταφέρει τίποτα από όλα αυτά. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα!

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Χωρίς εσένα στο πλευρό μας δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη δράση μας για να προστατέψουμε την πολύτιμη φύση μας και να εξασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Γίνε τώρα σύμμαχός μας!

NEWSLETTER