© Eka Rizal Fikri / Unsplash
ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Κάθε μας δραστηριότητα ή αγαθό που καταναλώνουμε έχει αντίκτυπο στη φύση. Το φαγητό μας, το νερό που πίνουμε, τα ρούχα μας, τα αγαπημένα μας gadgets, η ενέργεια που καταναλώνουμε, οι μετακινήσεις και τα ταξίδια μας. Για οτιδήποτε κι αν κάνουμε στη ζωή μας, καταναλώνουμε πόρους της φύσης και παράγουμε απόβλητα. Η «πατημασιά» μας αυτή πάνω στο κοινό μας σπίτι, τη Γη, είναι το «οικολογικό μας αποτύπωμα».

Ως τις αρχές του 1970, ο πλανήτης μας παρείχε με «ευκολία» όσα είχαμε ανάγκη σαν ανθρωπότητα. Έκτοτε όμως, ο ρυθμός με τον οποίο καταναλώνουμε τους φυσικούς πόρους αυξήθηκε σημαντικά κι έτσι σήμερα είναι πολύ υψηλότερος από τον ρυθμό με τον οποίο η Γη τους ανανεώνει. Με λίγα λόγια, η «πατημασιά» μας πλέον έχει γίνει πιο βαριά από όσο αντέχει η Γη.

Αν αναλογιστούμε ότι η υπερκατανάλωση αποτελεί μια από τις πιο βασικές αιτίες για την κλιματική κρίση, την απώλεια της βιοποικιλότητας αλλά και τον τεράστιο όγκο απορριμμάτων, τότε σίγουρα έχουμε σοβαρό λόγο να «ελαφρύνουμε» το αποτύπωμά μας. Κυρίως, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την υγεία τη δική μας και του πλανήτη. Δηλαδή την ίδια μας την επιβίωση.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Ανάμεσα στις πιο σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η υπερκατανάλωση και ο σημερινός τρόπος ζωής μας, συγκαταλέγεται η ραγδαία απώλεια της βιοποικιλότητας, η αποψίλωση των δασών μας, η κατάρρευση των πληθυσμών ψαριών, η λειψυδρία, η διάβρωση του εδάφους, η ρύπανση του αέρα, του εδάφους, των θαλασσών μας και η κλιματική κρίση. 

Εδώ και πολλά χρόνια ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε μικρούς και μεγάλους πολίτες για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της καθημερινότητάς μας εστιάζοντας κυρίως, αλλά όχι μόνο, στη διατροφή και τη μείωση των πλαστικών. Προσφέρουμε λύσεις και εργαλεία που μας βοηθούν να υιοθετήσουμε έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής, για το καλό της υγείας μας, της τσέπης μας και φυσικά του πλανήτη!

Πιο συγκεκριμένα, μαθαίνουμε σε μικρούς και μεγάλους τα μυστικά της βιώσιμης διατροφής, από το μεσημεριανό τραπέζι ως το κολατσιό στο σχολείο. Μοιραζόμαστε έξυπνα tips και συμβουλές για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ενώ προωθούμε την υπεύθυνη επιλογή ψαρικών για να κρατάμε τις θάλασσές μας ζωντανές και να προστατεύουμε τους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτές σε όλο τον πλανήτη.

Και δεν σταματάμε εκεί αφού έχει έρθει η ώρα να πούμε οριστικά αντίο στο πλαστικό! Έτσι ευαισθητοποιούμε χιλιάδες πολίτες κάθε χρόνο για να απαλλαγούμε μια και καλή από τα περιττά πλαστικά στη ζωή μας, συνεργαζόμαστε με φορείς για να βρούμε λύσεις και προτείνουμε μέτρα στην Πολιτεία. Ταυτόχρονα, δουλεύουμε για να προστατεύσουμε και να μπορούμε να απολαμβάνουμε όλοι μαζί τα οφέλη του αστικού πρασίνου στη ζωή μας.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΥ

  • Μείωσε την κατανάλωση κρέατος και γεύσου τα οφέλη της υγιεινής, μεσογειακής διατροφής.
  • Επίλεξε ψαρικά υπεύθυνα με το Fish Guide του WWF και προστάτευσε τις θάλασσές μας και εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
  • Κατέβασε στο κινητό σου την εφαρμογή Greenspaces για να ανακαλύψεις αλλά και να προστατέψεις το αστικό πράσινο.
  • Άλλαξε συνήθειες, βάλε φαντασία και δημιουργικότητα και βρες την τέλεια συνταγή για να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων!
  • Ακολούθησε τον Οδηγό Εξοικονόμησης Ενέργειας, και κάνε καλό στο κλίμα αλλά και στην τσέπη σου! 
  • Μείωσε την κατανάλωση πλαστικού. Πες ένα μεγάλο ΟΧΙ στα πλαστικά μιας χρήσης και έχε πάντα μαζί σου ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι.
  • Υποστήριξε τη δράση του WWF Ελλάς και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για έναν ζωντανό πλανήτη, όπου οι άνθρωποι ζουν σε αρμονία με τη φύση.

Κατέβασε τον δεκάλογο για τη μείωση του αποτυπώματος της διατροφής μας!

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Παρότι κανείς μας δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά! Στήριξε τη δράση μας!

ΝΕΑ

Περισσότερα

NEWSLETTER