© Nico Franz / Pixabay
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μπορείς να φανταστείς ένα μέλλον στο οποίο τα παιδιά δεν θα ξέρουν τι είναι οι εποχές και δεν θα μπορούν να τρώνε αγαπημένα φρούτα; Μπορείς να φανταστείς τις πολικές αρκούδες, τα δελφίνια και τα πουλιά να στέκονται μόνο ως αναμνήσεις σε ράφια μουσείων; Όλα όσα θεωρούμε δεδομένα και αποτελούν κομμάτι μιας αλυσίδας που εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον μας απειλούνται. Η πρόσφατη πανδημία μας απέδειξε με τρόπο εκκωφαντικό και τραγικό ότι σαν ανθρωπότητα καλούμαστε να ενωθούμε απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που μας αφορούν όλους και η κλιματική κρίση είναι σίγουρα μία από αυτές. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κλιματική και περιβαλλοντική κρίση που απειλεί τόσο τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την υγεία μας, όσο και τα οικοσυστήματα παγκοσμίως, από τα δάση της Σιβηρίας και την Αρκτική μέχρι τους κοραλλιογενείς υφάλους, τα δάση της Αυστραλίας, τη Μεσόγειο και την Ελλάδα.

Θέλω να αισθανθείτε τον φόβο που αισθάνομαι κάθε μέρα. Θέλω να συμπεριφέρεστε σαν να βρισκόμαστε σε κρίση. Θέλω να συμπεριφέρεστε σαν να έχει πάρει φωτιά το σπίτι μας, γιατί έχει πάρει.

- Γκρέτα Τούνμπεργκ, ακτιβίστρια

Το 2019 ήταν η δεύτερη πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών. Η υπερθέρμανση της Γης ήταν αισθητή σε κάθε γωνιά του πλανήτη που ήρθε αντιμέτωπος με ακραίες φυσικές καταστροφές. Τη στιγμή που τα επιστημονικά δεδομένα είναι πλέον συντριπτικά και τα σενάρια εξέλιξης επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, έχουμε την τύχη του μέλλοντός μας στα χέρια μας και είμαστε η τελευταία γενιά που γνωρίζει πώς να αλλάξει ρότα και να εξασφαλίσει την ευημερία της, μέσα από τις μεγάλες μάχες που έχουμε να δώσουμε για τη φύση, την υγεία και την ασφάλειά μας.

ΜΟΝΟ ΤΟ 2020

Αρκτικη

Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής κατέγραψε το δεύτερο χαμηλότερο ρεκόρ μείωσης.

Σιβηρια

Μόλις στο πρώτο εξάμηνο του 2020 καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ με τη θερμοκρασία να είναι 5oC υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιοχής.

Διοξειδιο του ανθρακα

H συγκέντρωση CO2 ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία και πιθανώς η υψηλότερη των τελευταίων 3 εκατομμυρίων ετών

Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα έχει γίνει μάρτυρας ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών που πέντε χρόνια πριν θα μας φαίνονταν αδιανόητα. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι μόλις 1,1°C πιο υψηλή σε σχέση με τις απαρχές της βιομηχανικής επανάστασης και κάθε νέα δεκαετία αυξάνεται. Ποιος φταίει; Τα αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η εντατική κτηνοτροφία και η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων, όπως είναι τα δάση και οι ωκεανοί, είναι ίσως τα βασικότερα αίτια. Αντί λοιπόν να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος, αλλάζοντας όλες τις βρόμικες συνήθειες που έφεραν το κλίμα στα όρια της κατάρρευσης, η διεθνής κοινότητα δείχνει να βρίσκεται σε λήθαργο. Οι εθελοντικές δεσμεύσεις των κρατών, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Παρισιού, για απεξάρτηση από τον άνθρακα αποδείχθηκαν πολύ κατώτερες των κρίσιμων περιστάσεων. Με τις ισχύουσες δεσμεύσεις, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θα ξεπεράσει τους +3°C ως το τέλος του αιώνα που συνεπάγεται αχαρτογράφητες καταστάσεις ραγδαίων και εξαιρετικά απρόβλεπτων επιπτώσεων. Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει και η τελευταία που μπορεί να δράσει.

Το καναρίνι στο ορυχείο

Τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως είναι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και οι πόλοι της γης, λειτουργούν σαν τα καναρίνια στο ορυχείο, δίνοντάς μας μία πρόγευση των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Oι πρώτοι μεταλλωρύχοι επειδή τα ανθρακωρυχεία δεν είχαν κανένα σύστημα ασφαλείας, κατέβαζαν κλουβιά με καναρίνια. Εάν τα καναρίνια αρρώσταιναν έπρεπε να φύγουν γρήγορα γιατί υπήρχαν βλαβερά και επικίνδυνα αέρια στην ατμόσφαιρα.

τι σημαινει αυξηση 1,5°C και 2°C για την Ελλαδα

+1,5°C

Οι δασικές εκτάσεις που θα καίγονται ετησίως θα αυξηθούν κατά 41%

Οι ακραίοι καύσωνες που κανονικά εμφανίζονται μία φορά στα είκοσι χρόνια, θα αυξηθούν κατά 173%

Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις θα αυξηθούν κατά 10%

+2°C

Οι δασικές εκτάσεις που θα καίγονται ετησίως θα αυξηθούν κατά 62%

Οι ακραίοι καύσωνες κατά 478%

Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις κατά 21%.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Για να μπορέσουμε να βγούμε από την κλιματική και οικολογική κρίση και για να μην οδηγηθούμε στην κατάρρευση του ανθρώπινου πολιτισμού και της φύσης γύρω μας, χρειάζεται να πάρουμε φιλόδοξα μέτρα για το περιβάλλον και το σταθερό κλίμα. Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω όλες τις ρυπογόνες και καταστροφικές για τον πλανήτη συνήθειες, όπως τα ορυκτά καύσιμα και να στοχεύσουμε σε ένα καθαρό μέλλον. Για αυτόν τον λόγο, ως WWF Ελλάς, με οδηγό τα πιο σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, πιέζουμε κυβερνήσεις για γενναίες και φιλόδοξες πολιτικές προστασίας του κλίματος, για οικονομικές δραστηριότητες απαλλαγμένες από εκπομπές άνθρακα και για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Προτείνουμε λύσεις καθαρής ενέργειας, αναδεικνύουμε συγκεκριμένες εναλλακτικές δραστηριότητες για τις οικονομίες που είναι εξαρτημένες από το κάρβουνο και μαχόμαστε για την κλιματική δικαιοσύνη και ξεκινάμε την πρωτοβουλία για την πρώτη ανοικτή και συμμετοχική διαδικασία συνδιαμόρφωσης πρότασης κλιματικού νόμου.

Συνδιαμόρφωσε έναν κλιματικό νόμο για την Ελλάδα!

Η ανοιχτή διαβούλευση για το προσχέδιο πρότασης κλιματικού νόμου ξεκίνησε! Μπες στο klimatikosnomos.gr, φτιάξε λογαριασμό και σχολίασε ή και τροποποίησε το κείμενο. Η πρώτη πρόταση κλιματικού νόμου βρίσκεται στα χέρια σου!

Τι θέλουμε να αλλάξουμε

• συνδιαμορφώνουμε μαζί με πολίτες και φορείς πρόταση εθνικού κλιματικού νόμου με στόχο τη θωράκιση της χώρας από τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης
  • πιέζουμε τους φορείς λήψης αποφάσεων και ενημερώνουμε τους πολίτες ώστε να στηρίξουν πολιτικά μέτρα και εργαλεία για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας με όρους ενεργειακής δημοκρατίας
  • αναλαμβάνουμε δράση από τις τοπικές κοινότητες έως Βρυξέλλες ώστε να πετύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές στο πολιτικό και νομικό πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια

Ένας κλιματικός νόμος για την Ελλάδα

Με στόχο τη θωράκιση της Ελλάδας από τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ξεκινάμε δημόσιο διάλογο για το κλίμα. Σε συνεργασία με το Vouliwatch και με την υποστήριξη επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για την δημιουργία της πρώτης ανοικτής και συμμετοχικής πρότασης κλιματικού νόμου, όπου πολίτες και φορείς μπορούν να συμμετέχουν ενεργά από τη πρώτη κιόλας στιγμή. Στόχος μας η ολοκλήρωση και κατάθεσή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενόψει της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη, τον Νοέμβριο του 2021.
Περισσότερες πληροφορίες

Συνδιαμόρφωσε έναν κλιματικό νόμο για την Ελλάδα!

Υπεύθυνος προγράμματος: Δημήτρης Ιμπραήμ

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή δεν αφορά πλέον τις επόμενες γενιές αλλά τη δική μας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και αδιέξοδες πολιτικές. Έχουμε πλέον τα μέσα, τη γνώση, την τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό να κάνουμε το βήμα προς τα εμπρός. Η αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης είναι ένας αγώνας που δεν μπορούμε να δώσουμε μόνοι μας, αλλά χρειαζόμαστε την υποστήριξη όλων σας.

ΝΕΑ