The WWF is run at a local level by the following offices...
- WWF Global
- Adria
- Argentina
- Armenia
- AsiaPacific
- Australia
- Austria
- Azerbaijan
- Belgium
- Bhutan
- Bolivia
- Borneo
- Brazil
- Bulgaria
- Cambodia
- Cameroon
- Canada
- Caucasus
- Central African Republic
- Central America
- Chile
- China
- Colombia
- Croatia
- Democratic Republic of the Congo
- Denmark
- Ecuador
- European Policy Office
- Finland
Η θάλασσα είναι το σπίτι μας, η Ιστορία μας, η επιβίωσή μας και τα καλοκαίρια μας. Ένα σπίτι που μοιραζόμαστε με μοναδικά είδη, όπως η πανάρχαια κάτοικος της Μεσογείου, η χελώνα Caretta caretta που έχει βρει στη χώρα μας έναν ιδανικό τόπο για να φτιάχνει τις φωλιές της, και είδη φαλαινών που καταδύονται σε υποθαλάσσια φαράγγια βάθους έως και 5.100 μέτρων. Παραλίες και τουριστικοί προορισμοί για κάθε γούστο, υποβρύχιες διαδρομές, ταξίδια εν πλω αλλά και Έλληνες ψαράδες που κρατούν ζωντανό το νήμα της παράδοσής μας εδώ και αιώνες. Αυτή είναι μια γεύση μόνο από το πλούσιο μωσαϊκό της ελληνικής θάλασσας.
Όμως, το κλίμα που έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια, καθώς και μια σειρά από ανθρώπινες δραστηριότητες, απειλούν την υγεία της θάλασσας και των τοπικών κοινωνιών που είναι απόλυτα συνδεδεμένες με αυτήν. Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση, ενώ το 58% των αξιολογημένων ιχθυοαποθεμάτων στη Μεσόγειο εκτιμώνται υπεραλιευμένα. Η θάλασσά μας αδειάζει και υπερθερμαίνεται, ενώ η πλαστική ρύπανση κινδυνεύει να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε μια τεράστια «πλαστική παγίδα». Παράλληλα, έχουμε πλέον μπροστά μας και τη μεγαλύτερη ίσως απειλή που αντιμετώπισαν ποτέ οι θάλασσές μας: τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για εξορύξεις υδρογονανθράκων.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Αναγνωρίζοντας τον ζωτικό ρόλο των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ) στην εξασφάλιση της προστασίας των ειδών και των οικοτόπων, στην αντιμετώπιση της απώλειας βιοποικιλότητας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στηρίζουμε την επίτευξη του στόχου για την επέκταση των ΘΠΠ στο 30% των ελληνικών υδάτων μέχρι το 2030 (στόχος 30x30) στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής προστασίας του 10% για ένα καλά διαχειριζόμενο και αποτελεσματικό δίκτυο ΘΠΠ. Επίσης, εργαζόμαστε για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας της χώρας μας σε καίρια σημεία, όπως η παραλία Σεκάνια στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη πυκνότητα φωλιών της Caretta caretta στον κόσμο, και η νήσος Γυάρου, που φιλοξενεί πάνω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΛΙΕΙΑ
Εστιάζοντας σε μια περιοχή πλούσιας βιοποικιλότητας και παραδοσιακής αλιείας, τις Βόρειες Κυκλάδες, στοχεύουμε στην προστασία των ιχθυοπληθυσμών και την υποστήριξη των τοπικών βιοποριστικών δραστηριοτήτων. Προωθούμε τη βιωσιμότητα της παράκτιας αλιείας μέσω επιστημονικά καθοδηγούμενων βιώσιμων πρακτικών, υποστηρίζοντας εναλλακτικές πηγές εισοδήματος, όπως ο αλιευτικός τουρισμός, για τις παράκτιες κοινότητες και υποστηρίζοντας τους αλιείς να έχουν φωνή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΝΙΔΑ
Η Ελλάδα φιλοξενεί έναν σημαντικό αριθμό θαλάσσιων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων θηλαστικών, θαλάσσιων χελωνών, θαλασσοπουλιών, καρχαριών και σαλαχιών, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρές ανθρωπογενείς απειλές και απαιτούν αποτελεσματική προστασία. Συνεργαζόμαστε με εθνικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από τον τουρισμό, την αλιεία, τη ναυτιλία, και τις δραστηριότητες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΤΟΠΟΥΣ
Τα λιβάδια Ποσειδωνίας, Posidonia oceanica, είναι εξαιρετικά παραγωγικά οικοσυστήματα που λειτουργούν ως ζωτικοί οικότοποι για ένα μεγάλο εύρος θαλάσσιων ειδών. Όχι μόνο παρέχουν τροφή, καταφύγιο και περιοχές αναπαραγωγής σε πολλά είδη, αλλά συμβάλλουν επίσης στην καλή ποιότητα του νερού και μετριάζουν την κλιματική αλλαγή, λειτουργώντας ως δεξαμενές άνθρακα. Μία από τις κύριες απειλές για τα λιβάδια Ποσειδωνίας, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, είναι η ανεξέλεγκτη αγκυροβόληση σκαφών αναψυχής. Μέσω του προγράμματος «Μεσογειακά Μπλε Δάση», εργαζόμαστε για τη διαφύλαξη αυτού του πολύτιμου οικοσυστήματος, του «πνεύμονα των θαλασσών μας».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΛΕΜΕ “ΟΧΙ” ΣΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ
Τα τελευταία χρόνια, η Μεσόγειος, όπως και άλλες θάλασσες, αντιμετωπίζει την απειλή να μετατραπεί σε «παγίδα πλαστικών» για εμάς και την μοναδική θαλάσσια ζωή της. Υποστηρίζουμε λύσεις βασισμένες σε αποδείξεις και συμμετέχουμε σε εθνικούς διαλόγους για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης. Επιπλέον, υλοποιούμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, «Υιοθέτησε μια παραλία», το οποίο έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, για την καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικά, με τους πολίτες ως πρωταγωνιστές.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΑΣΚΟΥΜΕ ΠΙΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ
Ήδη 60.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας στις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης έχουν παραχωρηθεί σε ξένες και ελληνικές εταιρείες για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με μελέτη του WWF, ένα σοβαρό ατύχημα σε τομείς ζωτικής σημασίας για την εθνική μας οικονομία, όπως ο τουρισμός και η αλιεία, θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Είμαστε εναντίον των σχεδίων ανάπτυξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΕΝΩΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Είμαστε μέρος της Μεσογειακής Θαλάσσιας Πρωτοβουλίας του WWF (MMI), συνεργαζόμενοι με τα άλλα γραφεία του WWF στην περιοχή για την προστασία των φυσικών θαυμάτων της Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, το ιστιοπλοϊκό της Πρωτοβουλίας, «Blue Panda», επισκέπτεται συχνά και τα δικά μας νερά, λειτουργώντας ως ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας, συμμετοχικότητας και έρευνας. Μέσω αυτής της δράσης, εξερευνούμε τους θησαυρούς της θάλασσάς μας, υποστηρίζοντας ερευνητικές δραστηριότητες, και συνεργαζόμαστε με τις παράκτιες κοινότητες για την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την προστασία των ωκεανών.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
NEWSLETTER