© Casey Horner / Unsplash
ΔΑΣΗ

Η γεωγραφία, η γεωλογία, τα νησιά, τα βουνά και το κλίμα της χώρας μας ήταν τα σημαντικότερα μπαλαντέρ που τράβηξε η χώρα μας στο «πόκερ της δημιουργίας» και για αυτό η ελληνική φύση αποζημιώνει όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις και μάλιστα με το παραπάνω: πευκοδάση συνδεδεμένα με τη σκιά και τα καλοκαίρια μας, φρύγανα και θάμνοι με μεθυστικές μυρωδιές, τοπία-πορτρέτα. Υποτροπικά φοινικοδάση που γλύφουν το Λιβυκό πέλαγος και αλπικά λιβάδια αλλά και ελατοδάση που στέκονται αγέρωχα στους ορεινούς γίγαντες. Κι ανάμεσά τους, μπλεγμένοι ηπειρωτικοί και νησιωτικοί υγρότοποι, ρέματα και ποτάμια, όλα μαζί σε μία αρμονία ζωής. Ζωής που έχει αποτυπωθεί στη λαϊκή μας παράδοση, στη ποίηση και τη λογοτεχνία. Όλα αυτά στη Μεσόγειο σμιλεμένα με τον άνθρωπο παραγωγό, κάτοικο και επισκέπτη σε μια σχέση ζωής στην οποία θα πρέπει να στηριχτούμε για να ευημερήσουμε και να ευημερήσουν και τα παιδιά μας.

Όμως, δυστυχώς αυτή η αρμονία έχει διαταραχθεί. Η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, η ελλιπής θεσμική θωράκιση των δασών μας, η υπερεκμετάλλευση, η μετατροπή των φυσικών οικοτόπων σε τεχνητά κατασκευάσματα, οι πυρκαγιές, ο τρόπος γενικά που βλέπουμε και αξιολογούμε τη γη και πώς τη χρησιμοποιούμε, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους της υποβάθμισης των φυσικών μας περιοχών. Ταυτόχρονα, η εικόνα των υγροτόπων δεν είναι πολύ καλύτερη. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία παγκοσμίως, οι πληθυσμοί των ζώων που ζουν σε γλυκά νερά έχουν μειωθεί κατά 84% στο διάστημα 1970-2016.Η κλιματική κρίση έρχεται να προστεθεί και να επιδεινώσει τα δεδομένα: παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, συχνές και έντονες καταιγίδες, αυξημένες μέρες καύσωνα και περισσότερες μεγαπυρκαγιές. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα εντελώς νέο και δυσοίωνο σκηνικό, στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε με δράσεις που θα επαναφέρουν την ισορροπία ανθρώπου και φύσης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο άνθρωπος ευθύνεται για τουλάχιστον το 90% των πυρκαγιών.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, οι υγρότοποι της χώρας μειώθηκαν κατά 60%.

Μέχρι το 2100 θα έχουμε 30 επιπλέον ημέρες με υψηλό ρίσκο πυρκαγιών, λόγω της κλιματικής κρίσης.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας σε εθνικό και σε μεσογειακό επίπεδο με όλους όσοι έχουν τη γνώση και τη θέληση, για να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα ζωής για το φυσικό περιβάλλον.

Δουλεύουμε για να διαφυλάξουμε τις μυρωδιές, τις μνήμες και τις εικόνες, το οξυγόνο και τη σκιά μας, την υγεία των εδαφών μας, το θρόισμα των φύλλων, το κελάρισμα του νερού, το σπίτι του βατράχου, τη στάση για ξεκούραση του ασπροπάρη αλλά και τα φύλλα της βελανιδιάς, το ιερό δέντρο του Δία. Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε τη φύση, τη σημαντικότερη κληρονομιά μας, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις πιέσεις που δέχεται ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Θέλουμε να την παραδώσουμε ακόμη καλύτερη στις επόμενες γενιές. 

Με μακρά πείρα στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και βαθιά πίστη στη δύναμη των συνεργειών, μαζί με εξειδικευμένους σε θέματα πυρκαγιών επιστήμονες, ενημερώνουμε και εκπαιδεύουμε ομάδες πολιτών, εθελοντές δασοπυροσβέστες και την εκπαιδευτική κοινότητα σε θέματα πρόληψης πυρκαγιών. Με σημαία μας το μότο «Η φωτιά σε αφορά», διερευνούμε τα αίτια των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, διαλύουμε μύθους και ενημερώνουμε για την πρόληψή τους, ενώ στα Σεκάνια της Ζακύνθου κάνουμε πράξη όλα τα παραπάνω με στόχο να προστατέψουμε την σημαντική αυτή παραλία για τις θαλάσσιες χελώνες. Η προστασία των δασών υπήρξε πάντα για εμάς ένα μεγάλο στοίχημα. Χαρακτηριστικό ήταν το τριετές πρόγραμμα «Το μέλλον των δασών» που υλοποιήσαμε για μία τριετία. Και επιμένουμε δυναμικά να προωθούμε λύσεις και ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο δασοπροστασίας με έμφαση στην πρόληψη και όχι την καταστολή, ενώ δεν σταματάμε ποτέ να ευαισθητοποιούμε τους πολίτες.

Οι υγρότοποι της χώρας μας

Μπορεί να αναρωτιέται κανείς: «Τι γυρεύουν οι υγρότοποι στη δουλειά του WWF Ελλάς για τα δάση»; Κι όμως, πάντα αντιμετωπίζουμε το χερσαίο μας περιβάλλον ως κάτι ενιαίο, αφού άλλωστε στην ισορροπία της φύσης, κάθε κομμάτι του παζλ έχει τη δική του σημασία. Έτσι, έχοντας παίξει καταλυτικό ρόλο στην ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος το 2012 που θέτει σε καθεστώς προστασίας τους νησιωτικούς υγροτόπους της χώρας μας, σήμερα διαδίδουμε τη γνώση μας σε θέματα καταγραφής και προστασίας των υγροτόπων της Μεσογείου. Και όλα αυτά με στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Η προστασία και διατήρηση ζώων και φυτών, καθώς και όλων των «φυσικών συστατικών» που συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε ελληνική φύση, αποτελεί για εμάς υποχρέωση και χρέος για τις επόμενες γενιές.

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς

Το Μελλον των Δασων

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 σήμαναν συναγερμό για τα δάση, την πολιτική, την κοινωνία και τον καθένα μας προσωπικά. Όταν καταλάγιασε η πύρινη λαίλαπα, ήταν η ώρα να ακουστούν νηφάλιες φωνές και επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις για τις απαραίτητες αλλαγές στις δομές και στη φιλοσοφία της δασικής προστασίας: την έμφαση στην πρόληψη, την τόνωση και αναδιάρθρωση της δασικής διαχείρισης, τον αποτελεσματικό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων σε όλα τα διοικητικά επίπεδα, την κινητοποίηση των πολιτών και των οργανώσεών τους, την ανάδειξη της έγκαιρης, στοχευμένης και επιστημονικά ορθής επέμβασης ως επιχειρησιακής προτεραιότητας για την κατάσβεση.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Η μάχη για την προστασία των δασών μας είναι υπόθεση όλων μας και είναι καθημερινή. Η φωτιά μας αφορά και για αυτό σε χρειαζόμαστε δίπλα μας για να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα δάση που μας προσφέρουν οξυγόνο και είναι η βάση της ίδιας μας της υγείας.

ΝΕΑ

NEWSLETTER