© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Κάθε καλοκαίρι, στις αμμώδεις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, θαλάσσιες χελώνες που έχουν ταξιδέψει χιλιάδες ναυτικά μίλια, καταφτάνουν για να γεννήσουν τα αυγά τους. Μερικούς μήνες μετά, όταν η φύση έχει φορέσει τα χειμωνιάτικά της, ζευγάρια μαυρόγυπα, φτιάχνουν τις φωλιές τους στα ψηλά πεύκα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου στον Έβρο. Τι σημαίνει όμως Εθνικό Πάρκο; Πρόκειται για ένα από τα μέλη της οικογένειας των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, περιοχών δηλαδή μέσα στις οποίες υπάρχουν πολύ σπάνια και απειλούμενα είδη φυτών ή ζώων αλλά και ολόκληροι οικότοποι, όπως είναι οι υγρότοποι, που χρειάζονται ειδική προστασία. Στην οικογένεια αυτή ανήκει και το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, το μεγαλύτερο δίκτυο προστασίας φύσης παγκοσμίως, το οποίο αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι και η φύση αποδίδουν καλύτερα όταν συνυπάρχουν αρμονικά. Η προστασία των περιοχών αυτών είναι απαραίτητη γιατί αποτελούν οάσεις ζωής και προσφέρουν υπηρεσίες - συχνά αόρατες - που εξασφαλίζουν την ποιότητα ζωής μας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Πολιτεία δυστυχώς δεν έχει δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό πλαίσιο για τη διαχείρισή τους και δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των απειλούμενων αυτών ειδών και οικοτόπων. Έτσι, όλα αυτά τα πολύτιμα στοιχεία της ελληνικής φύσης είναι ανοχύρωτα απέναντι σε απειλές όπως οι εξορύξεις, ο υπερτουρισμός, η υπεραλίευση, η άναρχη δόμηση και φυσικά η κλιματική κρίση. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Mόλις το 3% των ελληνικών θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών διαθέτουν μέτρα για την προστασία τους.

Στην Ελλάδα, το 20% των θαλασσών και το 28% της στεριάς ανήκει στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.

Υπολογίζεται ότι το όφελος που προκύπτει από το δίκτυο Natura 2000 για την ευρωπαϊκή οικονομία ανέρχεται σε 200-300 δισεκατομμύρια το χρόνο.

TI KANOYME

Θέλουμε οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας να θωρακιστούν για να συνεχίζουν να μας προσφέρουν τα πολύτιμα οφέλη τους αλλά και γιατί είναι ο πραγματικός πλούτος της χώρας μας.

Έτσι, δουλεύουμε σε δύο επίπεδα, κάνοντας δράσεις πεδίου και δράσεις πολιτικής. Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμμης και στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου, οι ομάδες μας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ενημερώνουν την τοπική κοινωνία και συλλέγουν δεδομένα για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα απειλούμενα είδη που φιλοξενούν. Ενδεικτικά στη Θράκη μαχόμαστε να μετριάσουμε τη θνησιμότητα των σπάνιων γυπών λόγω δηλητηρίασης ή πρόσκρουσης με υποδομές ενέργειας, στα Σεκάνια της Ζακύνθου, φροντίζουμε τη μοναδική αυτή παραλία για να παραμένει πάντα φιλόξενο «μαιευτήριο» για τις χελώνες καρέτα ενώ είμαστε νυχθημερόν παρόντες και στη Γυάρο, που ζει το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της απειλούμενης με εξαφάνιση μεσογειακής φώκιας.

Παρακολουθούμε στενά τις νομοθετικές εξελίξεις και έχουμε ενεργό ρόλο στον δημόσιο διάλογο και σε δημόσιες διαβουλεύσεις σε νομοθετικές πρωτοβουλίες των αρμόδιων υπουργείων. Σε συνεργασία με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κάνουμε στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις, καταθέτουμε επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις και προτείνουμε λύσεις με απώτερο σκοπό την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων προστασίας ειδών και οικοτόπων εντός των προστατευόμενων περιοχών.

Τι θέλουμε να αλλάξουμε

  • Ασκούμε πίεση και διεκδικούμε την προστασία των σημαντικότερων ειδών και οικοσυστημάτων, ενώ προσπαθούμε να ενσωματώσουμε τις δράσεις προστασίας τους στις κυβερνητικές πολιτικές και τα προτεινόμενα αναπτυξιακά μοντέλα.
  • Εντοπίζουμε τα βασικότερα κενά και προβλήματα τα οποία παρεμποδίζουν τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου πολιτικής για τη φύση στην Ελλάδα, εστιάζοντας στο εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών, στην εφαρμογή των νόμων που σχετίζονται με την προστασία των ειδών, τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Υπεύθυνη προγράμματος: Σοφία Κόπελα

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Χωρίς εσένα στο πλευρό μας δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη δράση μας για να προστατέψουμε την πολύτιμη φύση μας και να εξασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Γίνε τώρα σύμμαχός μας για έναν ζωντανό πλανήτη!

ΝΕΑ

Περισσότερα

NEWSLETTER

 
 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ