© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς
ΣΠΟΡΟΣΥΛΛΟΓΕΣ

Κάθε χρονιά κατά μέσο όρο καίγονται στην χώρα μας πάνω από 450.000 στρ. δασών και δασικών εκτάσεων. Πολλές από αυτές τις εκτάσεις έχουν καεί δύο ή και παραπάνω φορές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναγεννηθούν φυσικά και να χρειάζονται τεχνητή αποκατάσταση (αναδάσωση).

Παράλληλα, είναι πλέον δεδομένο ότι η κλιματική κρίση οδηγεί σε περισσότερες, συχνότερες και μεγαλύτερης έντασης πυρκαγιές, οι οποίες, από τη μία εμποδίζουν τη φυσική αναγέννηση των δασών, από την άλλη πλήττουν ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η παραπάνω αύξηση οδηγεί σε τεράστιες εκκλήσεις CO2 με παράλληλη μείωση μιας από τις κύριες αποθήκες του που δεν είναι άλλη από τα δασικά οικοσυστήματα. 

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η τεχνητή αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων (όπου είναι απαραίτητο) έχει αποκτήσει κομβική σημασία τόσο για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όσο και για τους διεθνείς κυβερνητικούς οργανισμούς αλλά και για το ίδιο το Ελληνικό Κράτος. Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων που ανακοινώθηκε το 2020, στοχεύει στην αποκατάσταση με αναδάσωση 165.000 στρ. σε όλη τη χώρα με την χρήση 20 εκατομμυρίων πιστοποιημένων φυτών μέχρι το 2030! 

Δυστυχώς όμως ο μαρασμός της Δασικής Υπηρεσίας σε στελεχιακό δυναμικό και πόρους τα τελευταία 26 χρόνια οδήγησε και τα δημόσια δασικά φυτώρια σε απαξίωση. Το 1979 λειτουργούσαν 40 δημόσια δασικά φυτώρια στη χώρα 40 με ετήσια παραγωγή άνω των 5 εκατ. φυτών, ενώ σήμερα λειτουργούν μόλις 24 με κάποια από αυτά να υπολειτουργούν και την παραγωγή να ξεπερνά μόλις το 2,5 εκατ. φυτά το έτος. 

Για να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες και τα προβλήματα, η Δασική Υπηρεσία έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει τα επόμενα χρόνια το ποσό των 4 εκατομμυρίων «για παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των δημόσιων δασικών φυτωρίων με στόχο την παραγωγή μέγιστου αριθμού δενδρυλλίων», μέσω του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι ανάγκες για φυτευτικό υλικό (σπόροι και φυτάρια) δασικών ειδών αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι τεράστιες, ειδικά μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και του 2023. 

Αποφασίσαμε να συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση, με σκοπό να καλύψουμε όσο μπορούμε το μεγάλο έλλειμμα φυτευτικού υλικού, ειδικά για περιοχές που είναι διπλοκαμένες και χρειάζονται τεχνητή αναδάσωση. Άρα, κάθε σπόρος που συλλέγουμε συμβάλλει στην κάλυψη άμεσων αναγκών των φυτωρίων της Δασικής Υπηρεσίας για τις επόμενες αναδασώσεις. Στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας με την Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, και με την υποστήριξη της Procter & Gamble και των προϊόντων της υλοποιούμε το πρόγραμμα σποροσυλλογών "Συλλέγουμε σπόρους για ένα ζωντανό δάσος"

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

  1. Yποστήριξη του δημόσιου δασικού φυτωρίου του Δασαρχείου Πατρών και ενίσχυση του με εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά προκειμένου να αυξήσει ποσοτικά και ποιοτικά την παραγωγή του.
  2. Εκπαίδευση και κινητοποίηση ενεργών πολιτών αλλά και εθελοντικών ομάδων, σε στοχευμένες περιοχές της Νοτίου Ελλάδας, ώστε οι πολίτες να αντιληφθούν το πρόβλημα και να γίνουν μέρος της λύσης
  3. Συλλογή σπόρων από διάφορα είδη όπως: κυπαρίσσι, χαρουπιά, κουκουναριά, πεύκο, μυρτιά, διάφορα είδη βελανιδιάς, άρκευθο κ.α. σε περιοχές της Νοτίου Ελλάδας (ενδεικτικά Αττική, Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα) με τη βοήθεια των εκπαιδευμένων εθελοντών και τη συνδρομή των κατά τόπους Δασαρχείων, για τις ανάγκες του δημόσιου δασικού φυτωρίου του Δασαρχείου Πατρών
  4.  Εθελοντικές εργασίες επεξεργασίας καρπών, αλλά και φροντίδας των παραγόμενων φυταρίων, υπό την καθοδήγηση των στλεχών του Δασαρχείου και την παρακολούθηση και επίβλεψη της Διέυθυνσης Δασικών έργων και Υποδομών.

Μέσα από αυτή την προσπάθεια, συμβάλλουμε στον μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση αλλά και στην προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων σε αυτήν μέσω της αποκατάστασης δασικών περιοχών με κατάλληλα και επαρκή σε αριθμό φυτικά είδη.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Χωρίς εσένα στο πλευρό μας δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη δράση μας για να προστατέψουμε την πολύτιμη φύση μας και να εξασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Γίνε τώρα σύμμαχός μας για έναν ζωντανό πλανήτη!

NEWSLETTER