The WWF is run at a local level by the following offices...
- WWF Global
- Adria
- Argentina
- Armenia
- AsiaPacific
- Australia
- Austria
- Azerbaijan
- Belgium
- Bhutan
- Bolivia
- Borneo
- Brazil
- Bulgaria
- Cambodia
- Cameroon
- Canada
- Caucasus
- Central African Republic
- Central America
- Chile
- China
- Colombia
- Croatia
- Democratic Republic of the Congo
- Denmark
- Ecuador
- European Policy Office
- Finland
Σε μία χώρα όπου ο ήλιος, ο άνεμος και το νερό βρίσκονται σε αφθονία, η εμμονή στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα είναι παράλογη και αδιέξοδη. Η επιστημονική κοινότητα μας έχει προειδοποιήσει για τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και πλέον γνωρίζουμε πως τα ορυκτά καύσιμα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, καθώς το 81% των εκπομπών CO2 παγκοσμίως, προέρχεται από αυτά. Με την τεχνολογία να εξελίσσεται και με την κλιματική κρίση να απειλεί τη ζωή μας αλλά και τη βιωσιμότητα ολόκληρου του πλανήτη, η παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να καλύπτεται από τις καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με κυριότερες την ηλιακή, την αιολική, την υδροηλεκτρική και τη γεωθερμία. Η καθαρή ενέργεια είναι το εισιτήριο μας για έναν καλύτερο κόσμο για όλους. Αρκεί όμως, όπως κάθε δραστηριότητα, έτσι και η συγκεκριμένη να γίνεται με τρόπο ισορροπημένο και βιώσιμο. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν τεχνολογίες περιβαλλοντικού σκοπού και προσφέρουν λύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου απέναντι στην κλιματική κρίση. Ως τέτοιες λοιπόν πρέπει να αποτελούν πρότυπες εγκαταστάσεις, που διασφαλίζουν την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, προκαλώντας ελάχιστη επίπτωση σε αυτά.
Πρέπει να ακούσουμε την επιστήμη και τα δεδομένα γιατί η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά μια άποψη
- Alexandria Villaseñor, ακτιβίστριαΟι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας προσφέρουν τη λύση απέναντι στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση της εποχής μας: την κλιματική κρίση. Έχουμε πλέον την τεχνολογία και τη γνώση για να χτίσουμε έναν κόσμο πιο ανθεκτικό, ασφαλέστερο για όλους μας. Πρέπει όμως να ενώσουμε δυνάμεις και να εργαστούμε εντατικά για να τον κάνουμε πραγματικότητα. Έτσι, εδώ και δεκαετίες, δίνουμε λύσεις στην κλιματική κρίση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και σε διάλογο πάντα με φορείς και τοπικές κοινωνίες. Συμμετέχουμε σε διαβουλεύσεις και ημερίδες, τεκμηριώνουμε και καταθέτουμε προτάσεις πολιτικής για την καθαρή ενέργεια και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, με όραμα την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και την κλιματική δικαιοσύνη, ενώ μέσα από νέες συνέργειες συνδιαμορφώνουμε νέα εργαλεία για τον εκδημοκρατισμό του ενεργειακού τομέα.
Το 2017 εργαστήκαμε στην Τήλο, με στόχο ένα υβριδικό σύστημα για την κάλυψη μεγάλου μέρους των ενεργειακών αναγκών του νησιού με καθαρή ενέργεια. Η προσπάθεια αυτή μπορεί να φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας μερικά χρόνια πριν, έγινε όμως πραγματικότητα χάρη στην τόλμη και τη συνεργασία όλων. Στις αρχές Ιουλίου του ίδιου έτους ολοκληρώθηκε στο νησί η εγκατάσταση του μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκού πάρκου και της ανεμογεννήτριας, ενώ τον Ιανουάριο του 2018 ολοκληρώθηκε και η εγκατάσταση των μπαταριών που εξασφαλίζουν την τροφοδότηση ενέργειας στο νησί όταν έχει συννεφιά ή ο άνεμος δεν είναι τόσο δυνατός. Με την υλοποίηση του προγράμματος TILOS το νησί αποτέλεσε το πρώτο «πράσινο» νησί στη Μεσόγειο, λειτουργώντας ως παράδειγμα για άλλα μη διασυνδεδεμένα νησιά και δίνοντας έτσι διέξοδο για την απεξάρτηση από το ρυπογόνο και ακριβό πετρέλαιο το οποίο στοιχίζει στους Έλληνες πολίτες πάνω από 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Είμαστε περήφανοι για το πρόγραμμα TILOS και τον δρόμο που άνοιξε, ενώ απέσπασε δύο βραβεία για την πρωτοπορία του, στο πλαίσιο του σημαντικότερου συνεδρίου στην Ευρώπη σε θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια, του EUSEW.
Διάβασε τη νέα έκθεση για την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα.
Ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα: προκλήσεις και προτάσεις
Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μονόδρομος, όμως θα πρέπει να γίνει με όρους ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό προτείνουμε ένα νέο σύστημα για τη χωροταξία των ΑΠΕ στην Ελλάδα που θα εξασφαλίζει ότι όλοι οι πολίτες επωφελούνται από την παραγωγή φθηνής και καθαρής ενέργειας, θα προστατεύεται ο οικολογικός πλούτος της Ελλάδας και τα βάρη της μετάβασης θα επιμεριστούν δίκαια!
Πλήρης πρόταση για αναμόρφωση του συστήματος χωρικής ανάπτυξης των ΑΠΕ
Σε μία περίοδο που η κλιματική κρίση παραμένει μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες και προκλήσεις της νέας γενιάς αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας, η μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους τομείς (κτίρια, μεταφορές, συσκευές) και της υποκατάστασης των ορυκτών καυσίμων από καθαρές πηγές ενέργειας, είναι ο δρόμος μας για έναν κόσμο με εξασφαλισμένη ενεργειακή ασφάλεια, απαλλαγμένο από τις ενεργειακές κρίσεις των ορυκτών καυσίμων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να ευημερήσουμε. Μαζί μπορούμε να το πετύχουμε!
NEWSLETTER