ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ | WWF
© Narcisa Aciko / Pexels

ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε μία χώρα πλούσια σε ήλιο, αέρα και νερό, η εμμονή στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα φαντάζει παράλογη. Η επιστημονική κοινότητα μας έχει προειδοποιήσει για τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και πλέον γνωρίζουμε πως τα ορυκτά καύσιμα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Με την τεχνολογία να εξελίσσεται και με την κλιματική κρίση να απειλεί τη ζωή μας, η παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να καλύπτεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με κυριότερες τον ήλιο, τον άνεμο, το νερό και τη γεωθερμία. Η καθαρή ενέργεια είναι το εισιτήριο μας για έναν καλύτερο κόσμο για όλους. Αρκεί όμως, όπως κάθε δραστηριότητα, έτσι και η συγκεκριμένη να γίνεται με τρόπο ισορροπημένο και βιώσιμο. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν τεχνολογίες περιβαλλοντικού σκοπού και προσφέρουν λύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου απέναντι στην κλιματική κρίση. Ως τέτοιες λοιπόν δεν νοείται να μην διασφαλίζουν την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος εκεί που τοποθετούνται και να μην ισχύουν αυστηροί όροι ως προς τη χωροθέτηση και τη λειτουργία τους.

Πρέπει να ακούσουμε την επιστήμη και τα δεδομένα γιατί η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά μια άποψη

- Alexandria Villaseñor, ακτιβίστρια

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας προσφέρουν τη λύση απέναντι στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση της εποχής μας: την κλιματική κρίση. Έχουμε πλέον την τεχνολογία και τη γνώση για να χτίσουμε έναν κόσμο με σταθερό κλίμα, ασφαλέστερο για όλους μας. Πρέπει όμως να ενωθούμε και να εργαστούμε εντατικά για να τον κάνουμε πραγματικότητα. Έτσι, εδώ και δεκαετίες, δίνουμε λύσεις στην κλιματική κρίση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και σε διάλογο πάντα με φορείς και τοπικές κοινωνίες. Συμμετέχουμε σε διαβουλεύσεις και ημερίδες, τεκμηριώνουμε και καταθέτουμε προτάσεις πολιτικής για την καθαρή ενέργεια και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, με όραμα την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και την κλιματική δικαιοσύνη.

Το 2017 εργαστήκαμε στην Τήλο, με στόχο ένα υβριδικό σύστημα για την κάλυψη μεγάλου μέρους των ενεργειακών αναγκών του νησιού με καθαρή ενέργεια. Η προσπάθεια αυτή μπορεί να φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας μερικά χρόνια πριν, έγινε όμως πραγματικότητα χάρη στην τόλμη και τη συνεργασία όλων. Στις αρχές Ιουλίου του ίδιου έτους ολοκληρώθηκε στο νησί η εγκατάσταση του μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκού πάρκου και της ανεμογεννήτριας, ενώ τον Ιανουάριο του 2018 ολοκληρώθηκε και η εγκατάσταση των μπαταριών που εξασφαλίζουν την τροφοδότηση ενέργειας στο νησί όταν έχει συννεφιά ή ο άνεμος δεν είναι τόσο δυνατός. Με την υλοποίηση του προγράμματος TILOS το νησί αποτέλεσε το πρώτο «πράσινο» νησί στη Μεσόγειο, λειτουργώντας ως παράδειγμα για άλλα μη διασυνδεδεμένα νησιά και δίνοντας έτσι διέξοδο για την απεξάρτηση από το ρυπογόνο και ακριβό πετρέλαιο το οποίο στοιχίζει στους Έλληνες πολίτες πάνω από 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Είμαστε περήφανοι για το πρόγραμμα TILOS και τον δρόμο που άνοιξε, ενώ απέσπασε δύο βραβεία για την πρωτοπορία του, στο πλαίσιο του σημαντικότερου συνεδρίου στην Ευρώπη σε θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια, του EUSEW.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Σε μία περίοδο που η κλιματική κρίση παραμένει μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις ολόκληρης της ανθρωπότητας, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας (κτίρια, μεταφορές, ενεργειακά αποδοτικές συσκευές) και της υποκατάστασης των ορυκτών καυσίμων από καθαρές πηγές ενέργειας, είναι ο δρόμος μας για έναν καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο, με σταθερό κλίμα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να ευημερήσουμε. Μαζί μπορούμε να το πετύχουμε!