© Maite Baldi / WWF
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Η Μεσόγειος είναι το κοινό μας σπίτι. Είμαστε κομμάτι της και εξαρτόμαστε από αυτήν. Δεν μπορούμε να μιλάμε για υγιείς ελληνικές θάλασσες αν δεν δουλέψουμε από κοινού για μια ζωντανή Μεσόγειο. Η ζωή σε αυτή τη γωνιά της Γης, τη δική μας γωνιά, πραγματικά ακμάζει. Η μεγάλη ποικιλία μοναδικών θαλάσσιων ειδών που φιλοξενεί, την καθιστά μία από τις πιο σημαντικές οικολογικά περιοχές του πλανήτη. Την ίδια στιγμή, είναι μέρος της ιστορίας μας, των αναμνήσεών μας, αλλά και της καθημερινότητάς μας, καθώς προσφέρει τροφή και εισόδημα σε εκατομμύρια ανθρώπους. 

Η ανθρώπινη επίδραση αιώνων όμως, ασκεί πλέον έντονη πίεση στη Μεσόγειο. Η ανάγκη για άμεση και συντονισμένη δράση είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε αρμονικά με τη φύση και να εξασφαλίσουμε ευημερία, υγεία και ασφάλεια για όλους. Τα «στοιχήματα» άλλωστε είναι πολλά και πολύπλοκα: από την κλιματική κρίση που επηρεάζει με άμεσο τρόπο την κοινή μας θάλασσα, μέχρι την πλαστική και χημική ρύπανση, την υπεραλίευση και τις πιέσεις από την τεράστια τουριστική κίνηση, την αυξημένη ναυσιπλοΐα και τα παράλογα σχέδια εξορύξεων. 

Απέναντι σε όλες αυτές τις προκλήσεις, οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση, να χτίσουμε μαζί τις λύσεις και να ανοίξουμε τον δρόμο σε ένα μέλλον όπου άνθρωπος και θάλασσα θα συνυπάρχουν αρμονικά. Μαζί μπορούμε να το καταφέρουμε.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Μεσόγειος θεωρείται μία από τις 25 σημαντικότερες περιοχές παγκοσμίως για τη βιοποικιλότητά της.

Μόλις το 1,27% της θαλάσσιας έκτασης της Μεσογείου προστατεύεται αποτελεσματικά. Μάθε περισσότερα εδώ.

Παρότι η έκτασή της δεν ξεπερνά το 1% των ωκεανών, είναι το σπίτι του 10% όλων των θαλάσσιων ειδών, με το ¼ εξ αυτών να ζουν μόνο εδώ.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Ως WWF Ελλάς είμαστε μέρος της «Θαλάσσιας Μεσογειακής Πρωτοβουλίας» (Mediterranean Marine Initiative MMI) και ενώνουμε καθημερινά τις δυνάμεις μας με άλλα εθνικά γραφεία WWF για να προστατεύσουμε το κοινό μας σπίτι, τη Μεσόγειο.

Προκειμένου να κρατήσουμε ζωντανή και υγιή τη θάλασσα και τις ακτές για τις επόμενες γενιές και να διασφαλίσουμε την οικολογική ισορροπία της περιοχής χρειάζεται να πάρουμε μέτρα και να δώσουμε λύσεις. Για αυτό υλοποιούμε προγράμματα που σχετίζονται με την αλιεία, τη χωροταξία, της προστατευόμενες περιοχές, τον τουρισμό, την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης, την προστασία απειλούμενων ειδών αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Μεσογείου και των τουριστών της.

© Αποστόλης Ζαμπλάκος / WWF Ελλάς

Θαλάσσια Μεσογειακή Πρωτοβουλία

Η Θαλάσσια Μεσογειακή Πρωτοβουλία είναι η σύμπραξη WWF Ιταλίας, WWF Ελλάδας, WWF Γαλλίας, WWF Ισπανίας, WWF Τουρκίας, WWF Αδριατικής, WWF Βόρειας Αφρικής, γραφείου ευρωπαϊκής πολιτικής του WWF (EPO), WWF International και του περιφερειακού γραφείου της περιοχής (MedPO). Μαζί συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε όσα απειλούν τη Μεσόγειο. Ως WWF Ελλάς έχουμε ενεργό ρόλο στην πρωτοβουλία ενώ παράλληλα υλοποιούμε πρωτοποριακά προγράμματα στις ελληνικές θάλασσες για:

  • τη βιώσιμη αλιεία, όπου εργαζόμαστε μαζί με ψαράδες, επιστήμονες, κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις ώστε να δώσουμε ανάσα ζωής στην παράκτια αλιεία με παράλληλη προστασία της θαλάσσιας ζωής
  • τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές με στόχο τη διάσωση σημαντικών ειδών και οικοτόπων 
  • τη στήριξη των εισοδημάτων των τοπικών κοινωνιών και την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών

To 2019 ξεκινήσαμε ένα ταξίδι ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλη τη Μεσόγειο. Ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, γνώση και εμπλοκή με τις τοπικές κοινωνίες. Με το ιστιοπλοϊκό μας σκάφος, το Blue Panda, ενώσαμε τη φωνή της Μεσογείου με τις τοπικές κοινωνίες και τους τουρίστες της. Μέσα σε 6 μήνες βρεθήκαμε σε 6 χώρες και 8 πόλεις, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο γύρω από τα πλαστικά. Στην Ελλάδα όμως, εκτός από τα πλαστικά, ενωθήκαμε με τις τοπικές κοινωνίες ενάντια σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετώπισαν ποτέ οι ελληνικές θάλασσες: τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με σταθμούς τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά, ανοίξαμε τα πανιά μας και υψώσαμε τη φωνή μας για μια ζωντανή Μεσόγειο, χωρίς την τρομακτική απειλή των εξορύξεων.

Μια μεγάλη επιτυχία

Ανάμεσα στα σπουδαιότερα επιτεύγματά μας είναι η πολιτική δέσμευση για θέσπιση ενός βιώσιμου πλαισίου για τη μεσογειακή παράκτια αλιεία η οποία πήρε τη μορφή μιας Υπουργικής Διακήρυξης που φέρει την υπογραφή 18 χωρών και της Ε.Ε.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Η Μεσόγειος είναι το κοινό μας σπίτι. Η ιστορία μας, τα καλοκαίρια μας, η υγεία και το εισόδημά μας. Προστατεύοντας τη Μεσόγειο, προστατεύουμε εμάς τους ίδιους αλλά και τα μοναδικά θαλάσσια είδη που φιλοξενεί, όπως οι φάλαινες, οι μεσογειακές φώκιες και τα δελφίνια. Σε χρειαζόμαστε τώρα!

NEWSLETTER