Βόρεια Εύβοια: Υπάρχουν άνθρωποι εκεί…

Δημοσιεύτηκε στις 03 December 2021

Υπάρχουν άνθρωποι εκεί… Άνθρωποι γεμάτοι πείσμα αλλά και οργή για τη στάχτη που άφησαν πίσω τους οι φλόγες στη Βόρεια Εύβοια το περασμένο καλοκαίρι.

Άνθρωποι που επιμένουν κι ας αποχώρησαν από την περιοχή τα φώτα της δημοσιότητας και οι βαρύγδουπες πολιτικές εξαγγελίες. Άνθρωποι αποφασισμένοι να επιμείνουν. Άνθρωποι με ένα τεράστιο «γιατί» που πλανάται στο μυαλό τους, αλλά και με ένα τεράστιο «δεν θα τα παρατήσουμε» που τους καθοδηγεί.

Οι άνθρωποι αυτοί, κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας και μέλη των εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης, έδωσαν το καλοκαίρι, μαζί με τους επαγγελματίες πυροσβέστες και τους υπόλοιπους ανθρώπους της περιοχής μια άνιση μάχη. Αυτή η μάχη τους άφησε «τραυματισμένους» αλλά και πιο αποφασισμένους από ποτέ να προστατέψουν το ίδιο τους το «σπίτι», τη φύση, και να σταθούν ενεργητικά στο πλευρό της για να της δώσουν την ευκαιρία να αναγεννηθεί.

Εμείς, το λιγότερο αλλά και το πλέον σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε και κάνουμε είναι να παλέψουμε μαζί τους για τον κόσμο μας. Οι εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης άλλωστε είναι μια από τις πιο υγιείς και μαχητικές όψεις της κοινωνίας των πολιτών που θέλουμε και έχουμε ανάγκη ως χώρα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο βρισκόμαστε ενεργά δίπλα τους με κατάρτιση, εξασφάλιση πόρων, νομική υποστήριξη και πολιτικές διεκδικήσεις εδώ και περίπου 20 χρόνια. Δίπλα τους, όμως, θα έπρεπε να στέκεται η ελληνική πολιτεία και να κάνει πράξη το σύστημα εθελοντισμού υποστηρίζοντας τους εθελοντές έμπρακτα, όχι μόνο με χειραψίες και χτυπήματα στην πλάτη μόνο όταν η αντιπυρική ζορίζει….

Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να παρεκκλίνουμε από αυτή μας την πορεία και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Έτσι, βρεθήκαμε στη Βόρεια Εύβοια για να παραδώσουμε στις εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης Ψαχνών και Προκοπίου εξοπλισμό αξίας 6.000 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες τους, όπως οι ίδιοι μας τις κατέγραψαν. Σύγχρονοι ασύρματοι και ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός, όπως κράνη και μπότες, ήταν οι αποσκευές μας στο ταξίδι στη Βόρεια Εύβοια. Και όταν δεν είμαστε εμείς, είναι χορηγοί και ιδρύματα που εμπιστεύονται την κρίση μας, μας συμβουλεύονται και με την σειρά τους στηρίζουν τις εθελοντικές ομάδες.

Κι αυτό δεν ήταν ούτε η αρχή ούτε το τέλος της σχέσης μας με αυτές τις ομάδες που έχουν να επιδείξουν αξιοθαύμαστο έργο εδώ και δεκαετίες. Οι σφιχτές χειραψίες και τα χαμόγελά τους, ήταν και για εμάς ο λόγος για να συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη συνεργασία και την υποστήριξή τους. Η φράση άλλωστε του Σπύρου Ραπτάκη, ιδρυτικού μέλους της εθελοντικής ομάδας των Ψαχνών τα λέει όλα: «Εμείς θα είμαστε εδώ». Και η φύση που αυτή τη στιγμή αναγεννάται στα καμένα,  θα ανταποδώσει την επιμονή τους αν όχι για αυτούς αλλά για τα παιδιά τους.

Μαζί σας και εμείς. Σας ευχαριστούμε!

 

Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος τμήματος επικοινωνίας και κινητοποίησης, WWF Ελλάς

© Ιάσονας Κάντας / WWF Ελλάς
© Ιάσονας Κάντας / WWF Ελλάς
© Ιάσονας Κάντας / WWF Ελλάς
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ