Δημοσιεύτηκε στις October, 27 2021
Λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή #COP26 και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα ζητούν την απανθρακοποίηση των κοινωνιών και των οικονομιών μας, το WWF παρουσιάζει ένα νέο ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Blue Future», το οποίο δείχνει την τεράστια δυναμική των βιώσιμων, γαλάζιων θέσεων εργασίας στη Μεσόγειο. Μέσα από τις ιστορίες τριών νέων ανθρώπων που ερευνούν, έχουν αναπτύξει τεχνολογίες και έχουν δημιουργήσει βιώσιμες επιχειρήσεις στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της αλιείας, το ντοκιμαντέρ θέλει να καλέσει τους νέους της Μεσογείου, τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν για την επανεκκίνηση της γαλάζιας οικονομίας στην περιοχή, ξεκινώντας από την προστασία της θάλασσας.
Η Μεσόγειος είναι μία από τις πιο σημαντικές οικονομικά θάλασσες στον κόσμο: τα έσοδα από την εκμετάλλευση των πόρων της -κυρίως από την αλιεία και τον τουρισμό- αγγίζουν τα 450 δισ. δολάρια τον χρόνο, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και εξασφαλίζοντας ευημερία σε σχεδόν 500 εκατομμύρια ανθρώπους. Η ελλιπής προστασία των θαλάσσιων οικοτόπων και οι αυξανόμενες πιέσεις από μη βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες έχουν θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Μεσογείου. Η οικολογική της παρακμή έχει σαν συνέπεια τη μείωση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, οδηγώντας σε πρωτοφανή υψηλά ποσοστά ανεργίας, κυρίως στις γυναίκες και στους νέους.
Στο ντοκιμαντέρ «Blue Future», η Marina από την Κροατία είναι ερευνήτρια-ιχθυολόγος που συλλέγει επιστημονικά δεδομένα για να βοηθήσει τους αλιείς να διαχειριστούν με βιώσιμο τρόπο την Αδριατική και να προστατεύσουν τον πληθυσμό της καραβίδας από την υπεραλίευση. Η Rania είναι επιχειρηματίας που αποφάσισε να δημιουργήσει οικοτουριστική μονάδα στις βόρειες ακτές της Τυνησίας για να στηρίξει τις τοπικές οικονομίες και παραδόσεις. Ο Simone είναι μηχανικός που εργάζεται στην Ιταλία για την ανάπτυξη ενός νέου τύπου ανανεώσιμης ενέργειας χρησιμοποιώντας τα κύματα της θάλασσας. Οι ιστορίες τους ενώνονται από το κοινό όραμα για την ανάπτυξη νέων ιδεών, τεχνολογιών και προσεγγίσεων σε μία υγιή Μεσόγειο.
Όπως η Marina, η Rania και ο Simone, πολλοί νέοι με το ίδιο πάθος χρησιμοποιούν τις δεξιότητές τους για να χτίσουν μία νέα σχέση με τη φύση. Είναι γενναίοι, έχουν ικανότητες, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Χρειάζονται κυβερνήσεις και κατάλληλες πολιτικές, καθώς και δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να ενισχύσουν αυτές τις πρωτοβουλίες. Ελπίζουμε ότι το «Blue Future» θα γίνει η έμπνευση για διαφορετικούς ανθρώπους να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα αισιόδοξο, «μπλε» μέλλον στη Μεσόγειο.
Δείτε το trailer του ντoκιμαντέρ εδώ Blue Future (Trailer) - YouTube
Το ντοκιμαντέρ κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 στις 19:00, πατήστε Blue Future - YouTube για να το παρακολουθήσετε.
Το «Blue Future» είναι ένα ντοκιμαντέρ της Θαλάσσιας Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF, σε παραγωγή WWF και Cogito. Δημιουργήθηκε από μία διεθνή ομάδα κινηματογραφιστών που μοιράζονται την ίδια ανησυχία για τη Μεσόγειο και την υγεία της: τον Ante Gugić (Κροατία), τον Rabii Ben Brahim «The Dreamer» (Τυνησία), τον Emanuele Quartarone και την Beatrice Surano (Ιταλία).
Παραγωγός: Irene Ameglio
Υπεύθυνη περιεχομένου: Beatrice Surano
Υπεύθυνοι κειμένων: Irene Ameglio, Beatrice Surano, Stefania Campogianni
Υπεύθυνη project και επικοινωνίας: Stefania Campogianni
Υπεύθυνη προστασίας περιβάλλοντος: Marina Gomei
Ημερομηνία πρώτης προβολής: Οκτώβριος 2021
To ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του The Cogito Project, με τη συνεργασία των MedPAN, Conservatoire du littoral, PIM initiative, Θαλάσσια Μεσογειακή Πρωτοβουλία του WWF, για να ενισχύσει την ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση των παράκτιων, νησιωτικών και θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στη Μεσόγειο.