Δημοσιεύτηκε στις April, 13 2020
Φορείς που συνδέονται ή/και είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό της πρόληψης και της αντιπυρικής προστασίας, δεκαεννέα εκπαιδευτικοί και πάνω από εξήντα μέλη της ζακυνθινής κοινωνίας, συμμετείχαν στις δράσεις ενημέρωσης και κατάρτισης για τις δασικές πυρκαγιές που πραγματοποιήθηκαν στη Ζάκυνθο.
Στις 21 και 22 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν από το WWF Ελλάς τρεις εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση και κινητοποίηση της ζακυνθινής κοινωνίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν κάθε χρόνο το νησί.
Η πρώτη εκδήλωση ήταν μία κλειστή συνάντηση εργασίας στην οποία συμμετείχαν με εκπροσώπους τους ο Δήμος Ζακύνθου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων-Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ο ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Η συνάντηση, είχε ως κύριο αντικείμενό της τη μελέτη αντιπυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας της παραλίας των Σεκανίων και της όμορης περιοχής που εκπονήθηκε το 2017 από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με πρωτοβουλία του WWF Ελλάς. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κος Ηλίας Τζηρίτης, συντονιστής τοπικών δράσεων του WWF Ελλάς και η κα Χαρίκλεια Μινώτου, Υπεύθυνη του Προγράμματος WWF Ελλάς στη Ζάκυνθο, τόνισαν τη σημασία των Σεκανίων, ζώνη απολύτου προστασίας του ΕΘΠΖ, για την χελώνα Caretta caretta και αναφέρθηκαν στις δασικές πυρκαγιές στην (ευρύτερη) περιοχή καθώς και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.
Ο Δρ. Αριστοτέλης Μαρτίνης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο επικεντρώθηκε στη σημασία της συγκεκριμένης μελέτης για την προστασία όχι μόνο των Σεκανίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, του Σκοπού ενώ ο ειδικός στις δασικές πυρκαγιές Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου παρουσίασε τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την επιτυχή πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Όλοι όσοι παρευρέθηκαν συμφώνησαν ότι οι επαναλαμβανόμενες δασικές πυρκαγιές στην περιοχή του όρους Σκοπού υποβαθμίζουν την περιοχή, εντείνουν τα φαινόμενα διάβρωσης, θέτοντας σε κίνδυνο την περιβαλλοντική κατάσταση των παραλιών ωοτοκίας και απειλούν τα Σεκάνια που είναι η σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο. Επίσης παραδέχτηκαν ότι ιδιαίτερη σημασία έχει ο έγκαιρος και αποτελεσματικός σχεδιασμός, σε συνδυασμό πάντα με μία ρεαλιστική αποτίμηση της περιβαλλοντικής κατάστασης στην περιοχή. Τέλος, δεσμεύτηκαν ότι θα εξετάσουν κάθε πρόταση που θα μπορούσε να συμβάλλει στον αποτελεσματικό αντιπυρικό σχεδιασμό της περιοχής.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς Ζακύνθου και την Εταιρεία Μελέτης Έρευνας, Προαγωγής Πολιτισμού «Πλατύφορος» διοργανώθηκε ανοικτή εκδήλωση με τίτλο «Μαθαίνουμε για τις δασικές πυρκαγιές». Οι περισσότεροι από εξήντα παρευρισκόμενοι, ενημερώθηκαν για τις πυρκαγιές στη Μεσόγειο και την Ελλάδα, τα κυριότερα αίτια έναρξής τους, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήματα και τις τοπικές κοινωνίες καθώς και για τις δράσεις που μπορούν να αναλάβουν οι τοπικές κοινωνίες, μεμονωμένα οι κάτοικοι αλλά και οι αρμόδιοι φορείς για την πρόληψή τους. «Σε ό,τι αφορά στη Ζάκυνθο, οι δασικές πυρκαγιές έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διατήρηση της περιβαλλοντικής αξίας του νησιού, του τοπίου, της οικονομίας του καθώς και της ανάπτυξης και της ευημερίας της τοπικής κοινωνίας» σημείωσε η Δρ. Χαρίκλεια Μινώτου, συντονίστρια του προγράμματος Ζακύνθου του WWF Ελλάς. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Μαύρη Γη» για την πυρκαγιά της Χίου το 2012, ενώ τόσο η Εθελοντική Ομάδα Ζακύνθου όσο και ο Πλατύφορος δεσμεύτηκαν ότι σύντομα θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν δράσεις με στόχο την πρόληψη των πυρκαγιών στο νησί τους.
Η τρίτη και τελευταία εκδήλωση, ένα διαδραστικό εργαστήριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που διοργανώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου από το WWF Ελλάς και το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου, στόχευε στην ενημέρωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών, παρουσιάζοντας καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία και μεθόδους με θεματική τις πυρκαγιές. Η ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευτικών, η διανομή του σχετικού υλικού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά κυρίως ο ενθουσιασμός και η δεξιότητα των ομιλητών, των κων Τζηρίτη και Αθανασίου, συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του εργαστηρίου. Η δέσμευση των εκπαιδευτικών να μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα στους μαθητές αποτελεί ελπιδοφόρα αναφορά για την αποτελεσματική πρόληψη πυρκαγιών τόσο στην πραγματικότητα του σήμερα όσο και σε μελλοντικό χρόνο, κατ’ ελάχιστο ως περιβαλλοντική συνείδηση της νέας γενιάς.
«Η πρόληψη, είναι στο χέρι όλων μας. Στόχος των δράσεων κατάρτισης και ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές που υλοποιεί το WWF Ελλάς δεν είναι μόνο η ενημέρωση αλλά και ένας τρόπος να κρατήσουμε ζωντανό το διάλογο με την τοπική κοινωνία, να μάθουμε από τους ανθρώπους που ζουν στις κατά τόπους περιοχές και φυσικά να αναπτύξουμε συνέργειες με σεβασμό πάντα στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής» κατέληξε ο Ηλίας Τζηρίτης, συντονιστής τοπικών δράσεων του WWF Ελλάς.
Σημειώσεις προς συντάκτες:
Υπενθυμίζεται ότι τα Σεκάνια, που αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου, είναι μία από τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας στη Μεσόγειο για της θαλάσσιες χελώνες και κάθε χρόνο σημειώνεται ρεκόρ γεννήσεων σε σχέση με τις άλλες 6 παραλίες του Πάρκου. Το 1989 και το 2001, τα Σεκάνια κάηκαν ολοσχερώς ενώ το 2015 εκδηλώθηκε και άλλη μία πυρκαγιά που απείλησε την παραλία. Το WWF Ελλάς έχει υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας της παραλίας των Σεκανίων και συνεργάζεται με το ΕΘΠΖ, την Πυροσβεστική Ζακύνθου, το Λιμεναρχείο, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή για την συνολικότερη προστασία της μοναδικής αυτής παραλίας.
Περισσότερες πληροφορίες για media:
Χρίστη Σωτηρίου, υπεύθυνη γραφείου τύπου &δημ. σχέσεων, WWF Ελλάς, κιν. 6947880699, c.sotiriou@wwf.gr