Δημοσιεύτηκε στις August, 26 2024
Στο πλαίσιο της συμμαχίας με τον οργανισμό OceanCare, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το WWF Ελλάς, το IFAW προσέγγισε την Arcadia Shipmanagement για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την απειλή που αντιμετωπίζουν οι φυσητήρες στα δυτικά παράλια της Ελλάδας. Αυτός ο σχετικά μικρός και απειλούμενος πληθυσμός φυσητήρων κινδυνεύει από συγκρούσεις με πλοία, οι οποίες αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου και απειλούν τον πληθυσμό με εξαφάνιση.
Ο Πλοίαρχος Δημήτριος Ματθαίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Arcadia Shipmanagement, σχολίασε: «Είμαστε βαθιά δεσμευμένοι σε βιώσιμες και υπεύθυνες πρακτικές ναυτιλίας. Η απόφασή μας να αλλάξουμε την πορεία των πλοίων μας ώστε να αποφεύγουν την περιοχή της Ελληνικής Τάφρου, αντανακλά την αφοσίωσή μας στη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής και την προστασία του απειλούμενου πληθυσμού φυσητήρων. Πιστεύουμε ότι ακόμα και μία φάλαινα χαμένη λόγω σύγκρουσης με πλοίο είναι υπερβολικά πολλές. Με αυτή την προληπτική κίνηση, ελπίζουμε να δώσουμε το παράδειγμα στη βιομηχανία της ναυτιλίας και να συμβάλλουμε στις παγκόσμιες προσπάθειες για τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος».
«Αποφεύγοντας το φυσικό περιβάλλον των φυσητήρων, η Arcadia Shipmanagement κάνει μια σημαντική διαφορά για αυτές τις απειλούμενες φάλαινες. Οι φάλαινες συχνά πεθαίνουν ως αποτέλεσμα συγκρούσεων, και αυτή η υπο-πληθυσμιακή ομάδα βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι συγκρούσεις με πλοία αποτελούν τόσο πρόβλημα διατήρησης όσο και πρόβλημα ευημερίας. Ακόμη και μία φάλαινα που χτυπιέται είναι υπερβολικά πολλές. Γι' αυτό η απόφαση της Arcadia Shipmanagement είναι τόσο σημαντική, και καλούμε όλες τις εταιρείες που πλέουν στην Ελληνική Τάφρο να ακολουθήσουν το παράδειγμα και να αποφύγουν την περιοχή,» σχολιάζει η Sharon Livermore, Διευθύντρια Θαλάσσιας Διατήρησης στο IFAW και εκπρόσωπος της συμμαχίας των ΜΚΟ.
Υπάρχουν λιγότεροι από 200 απειλούμενοι φυσητήρες του υποπληθυσμού της ανατολικής Μεσογείου, οι οποίοι ζουν κυρίως στην Ελληνική Τάφρο. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι θάνατοι πάνω από το 50% των φαλαινών που έχουν εξοκείλει στην περιοχή μπορούν να αποδοθούν άμεσα σε συγκρούσεις με μεγάλα πλοία. Έρευνες σε άλλες περιοχές υποδεικνύουν επίσης ότι για κάθε φάλαινα που καταγράφεται να έχει τραυματιστεί θανάσιμα από σύγκρουση, μπορεί να υπάρχουν 20 φάλαινες με την ίδια μοίρα που δεν έχουν ανιχνευθεί .
Η Arcadia Shipmanagement εντάσσεται σε μια σειρά άλλων διεθνών εταιρειών που έχουν δεσμευτεί σε εθελοντική δράση. Η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις παγκοσμίως και οι ενέργειες της ARCADIA αποδεικνύουν την ουσιαστική υποστήριξη από ένα μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας για την προστασία αυτών των τοπικών φυσητήρων.
Η Arcadia δείχνει σοβαρό ενδιαφέρον και αφοσίωση σε οποιαδήποτε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητές της, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο αποτύπωμα που αφήνουν τα πλοία του στόλου της στη φύση. Για να επιτύχει τα παραπάνω, η Arcadia είναι αφοσιωμένη στην ανάπτυξη και ενίσχυση ισχυρών σχέσεων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη διεθνή ναυτιλία, βασισμένων στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και αξιοπιστία.
Η συμμαχία των ΜΚΟ που εργάζεται για αυτό το ζήτημα αποτελείται από το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων ifaw.org), το OceanCare (oceancare.org), το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας Πέλαγος (pelagosinstitute.gr) και το WWF Ελλάς (wwf.gr) με την υποστήριξη του δικτύου WWF.
Για περισσότερες πληροφορίες ή για συνεντεύξεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε:
- IFAW - Andreas Dinkelmeyer - Υπεύθυνος Επικοινωνίας: adinkelmeyer@ifaw.org
- OceanCare – Nicolas Entrup Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων: nentrup@oceancare.org
- Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος – Αλέξανδρος Φραντζής, Επιστημονικός Διευθυντής: afrantzis@otenet.gr
- WWF Ελλάς – Χρίστη Σωτηρίου, Υπεύθυνη Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων: c.sotiriou@wwf.gr