© Joao Vitor Marcilio / Unsplash
EAT4CHANGE
Πως συνδέεται το φαγητό μας με την υγεία μας και το περιβάλλον;

O σημερινός τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων έχει πλέον αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Ευθύνεται για την απώλεια της βιοποικιλότητας, την εμφάνιση πανδημιών και την κλιματική κρίση. Συγκεκριμένα, πάνω από το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως προέρχονται από το σύστημα παραγωγής τροφίμων. Το ⅓ του εδάφους σε όλο τον πλανήτη έχει υποβαθμιστεί από τις εκτεταμένες αγροτικές δραστηριότητες. Η μόλυνση των υδάτων συνδέεται επίσης με το φαγητό μας αφού τα εντατικά συστήματα κτηνοτροφίας, όπου παράγονται τεράστιες ποσότητες ζωικών προϊόντων, χρειάζονται μεγάλο όγκο νερού, το οποίο επιστρέφει στο περιβάλλον μεταφέροντας κατάλοιπα φαρμάκων και άλλα παθογόνα μέταλλα.

Στην Ελλάδα ακολουθούμε μια διατροφή με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καταναλώνοντας για παράδειγμα 1 με 2 μερίδες κόκκινο κρέας την ημέρα, όταν δεν θα έπρεπε να ξεπερνάμε τις 1 - 2 την εβδομάδα, γεγονός που εκτοξεύει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, η Ελλάδα έχει τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά όσον αφορά στην κατά κεφαλήν συμβολή μας στη διεθνή απώλεια βιοποικιλότητας, δηλαδή τον αριθμό των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση κάθε χρόνο αν συνεχιστεί το τρέχον διατροφικό μοντέλο.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από την έκθεση του WWF με τίτλο “Bending the Curve: The Restorative Power of Planet-Based Diets”, η λύση είναι στο χέρι μας! Αν υιοθετήσουμε μια διατροφή φιλική για τον πλανήτη, θα μειώσουμε παγκοσμίως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την τροφή κατά τουλάχιστον 30%, την απώλεια της άγριας ζωής κατά 46%, τη χρήση γης για καλλιέργεια κατά 41% και τους πρόωρους θανάτους κατά τουλάχιστον 20%.

Έχεις όρεξη να αλλάξεις τον κόσμο;

Είσαι 15-35 ετων; Γίνε μέλος της ομάδας νέων του ΕΑΤ4Change!

Μέσα από το πρόγραμμα ΕΑΤ4Change δίνουμε βήμα στους νέους, να γνωρίσουν το αντίκτυπο της τροφής μας στον πλανήτη, να γίνουν ευσυνείδητοι καταναλωτές και ενεργοί πολίτες και να συμβάλλουν στη βελτίωση των διατροφικών επιλογών όλων μας. Οι νέοι -μαζί με το WWF -θα δημιουργήσουν έναν πυρήνα σκέψης και πολλές δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησηςγια τους συνομίληκούς τους,  τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και το ευρύ κοινό και θα συνεργαστούν με τις αντίστοιχες ομάδες νέων άλλων ευρωπαϊκών χωρών ώστε να αναδείξουμε μαζί με ποιό τρόπο βελτιώνοντας τη διατροφή μας συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Θα χαρούμε να λάβουμε τα αιτήματα σας σε αυτή τη φόρμα έως 5 Οκτώβρη.

© WWF Ελλάς

Η υγεία του πλανήτη περνάει μέσα από το πιάτο μας

Οι διατροφικές μας επιλογές δεν επηρεάζουν μόνο τη δική μας υγεία, αλλά και το περιβάλλον. Στην Ελλάδα όμως ακολουθούμε μία διατροφή με υψηλό οικολογικό αποτύπωμα. Διάβασε τις συμβουλές του WWF και δες πώς μπορείς να υιοθετήσεις μια διατροφή φιλική προς τον πλανήτη!

ΣΥΜΒΟΥΛΕς ΓΙΑ μια διατροφΗ φιλικΗ προς τον πλανΗτη

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ!

Τι ακριβώς σημαίνει όμως μία «διατροφή φιλική για τον πλανήτη»;

• Επιλογή υγιεινών τροφών που παρήχθησαν με σεβασμό προς το περιβάλλον

• Κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών συγκριτικά με ζωικών

• Αποφυγή υπερκατανάλωσης οποιουδήποτε φαγητού

Για εμάς εδώ στην Ελλάδα, ίσως η λύση βρίσκεται σε κάτι πολύ γνώριμο! Η Μεσογειακή διατροφή που ακολουθούσαν οι παλαιότερες γενιές επανέρχεται στην επικαιρότητα για να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε την υγεία μας και τον πλανήτη. Τοπικά και εποχικά είδη, περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, λιγότερο κρέας, ζάχαρη, έλαια και λίπη είναι μόνο μερικά από τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής που θα μας βοηθήσουν να θυμηθούμε να τρεφόμαστε σωστά.

Την αξία της μεσογειακής διατροφής και τους δεσμούς μας με αυτή, που ίσως με τα χρόνια χάθηκαν, προωθούμε μέσω του διεθνούς προγράμματος στο οποίο συμμετέχουμε με τίτλο #Eat4Change. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε πως βελτιώνοντας τις διατροφικές μας συνήθειες θα καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε την κλιματική κρίση και να συμβάλλουμε στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (όπως μηδενική πείνα, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, δράση για το κλίμα). Βασικός στόχος του #Eat4Change είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των καταναλωτών για βελτίωση των επιλογών τους προς μια βιώσιμη διατροφή και η προαγωγή υπεύθυνων μεθόδων παραγωγής τροφής.

Στην καρδιά του προγράμματος βρίσκεται η νέα γενιά, που παγκοσμίως κινητοποιείται δυναμικά για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Στο #Eat4Change σύμμαχοι μας είναι οι νέοι, οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στο σχεδιασμό δράσεων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών και μαζί τους θα βρούμε τρόπους να βελτιώσουμε το φαγητό που βάζουμε στο πιάτο μας.

ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;