Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

Δημοσιεύτηκε στις April, 12 2024

Η πιο νόστιμη συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί!

Τεμάχια: 50
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Εκτέλεση: 50 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: 1/5

Tsoulotip: 1. Αν χρησιμοποιήσουμε αμπελόφυλλα από βάζο, πρέπει πρώτα να τα ξεπλύνουμε με αρκετό κρύο νερό. 2. Καλύπτουμε τα ντολμαδάκια μέσα στην κατσαρόλα με ένα πιάτο, ώστε να παραμένουν συνεχώς μέσα στο νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Υλικά

  • 400  γρ. ρύζι καρολίνα
  • 250 γρ. αμπελόφυλλα +extra για το μαγείρεμα
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1-2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 400 ml νερό
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • ½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά και αφού βράσουν τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Ζεσταίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, το φρέσκο κρεμμύδι, το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο και μαγειρεύουμε για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.

Ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.

Όταν ολοκληρώσουμε το σοτάρισμα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε να σιγοβράσει το ρύζι για 7-8 λεπτά.

Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει και προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.

Στρώνουμε ένα αμπελόφυλλο στην επιφάνεια εργασίας και τοποθετούμε 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο του αμπελόφυλλου.

Διπλώνουμε τις άκρες του αμπελόφυλλου προς τα μέσα και το τυλίγουμε σε ρολάκι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα.

Αφού τυλίξουμε τα ντολμαδάκια, στρώνουμε στον πάτο μιας κατσαρόλας 5-6 αμπελόφυλλα και τοποθετούμε από πάνω τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να σκεπάσει τελείως τα ντολμαδάκια, τοποθετούμε ένα πιάτο στην κορυφή, καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 40-50 λεπτά.

Όταν τα ντολμαδάκια είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές μπορείτε να βρείτε και εδώ

 

© https://www.giorgostsoulis.com/