Γιουβέτσι με μανιτάρια
Δημοσιεύτηκε στις March, 12 2024
Ο Σεφ Γιώργος Τσούλης προτείνει ένα αγαπημένο ελληνικό, παραδοσιακό φαγητό σε vegan εκδοχή, χωρίς γλουτένη. Γιουβέτσι μανιταριών, γευστικό και μυρωδάτο.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Εκτέλεση: 50 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολη - Μέτρια
#tsoulotip: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και άλλες ποικιλίες μανιταριών, όπως πορτσίνι ή σιτάκε.
Υλικά
- 200 γρ. μανιτάρια portobello, καθαρισμένα και κομμένα στα οκτώ
- 400 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα
- 30 ml ελαιόλαδο
- 250 γρ. κρεμμύδια για στιφάδο, κομμένα στη μέση
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 125 ml κόκκινο κρασί
- 1/4 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
- 1/4 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 10 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένο
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 550 ml ζωμό λαχανικών
- 150 γρ. κριθαράκι μέτριο (χωρίς γλουτένη)
- 4-5 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε και τα δύο είδη μανιταριών σε δόσεις και τα σοτάρουμε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Κάθε δόση που ετοιμάζεται τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνουμε καλά τα μανιτάρια και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά χωρίς να την καθαρίσουμε. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια, τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι, τη δάφνη, το θυμάρι, την ντομάτα κονκασέ και το ζωμό λαχανικών.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζουμε για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να δέσει η σάλτσα.
- Στα τελευταία 10 λεπτά προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το δυόσμο ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστό.
Περισσότερες συνταγές μπορείτε να βρείτε και εδώ.