Γιουβέτσι με μανιτάρια

Δημοσιεύτηκε στις March, 12 2024

Ο Σεφ Γιώργος Τσούλης προτείνει ένα αγαπημένο ελληνικό, παραδοσιακό φαγητό σε vegan εκδοχή, χωρίς γλουτένη. Γιουβέτσι μανιταριών, γευστικό και μυρωδάτο.

Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Εκτέλεση: 50 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολη - Μέτρια

#tsoulotip: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και άλλες ποικιλίες μανιταριών, όπως πορτσίνι ή σιτάκε.

Υλικά

  • 200 γρ. μανιτάρια portobello, καθαρισμένα και κομμένα στα οκτώ
  • 400 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα 
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κρεμμύδια για στιφάδο, κομμένα στη μέση
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 125 ml κόκκινο κρασί
  • 1/4 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
  • 1/4 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 10 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 550 ml ζωμό λαχανικών
  • 150 γρ. κριθαράκι μέτριο (χωρίς γλουτένη)
  • 4-5 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε και τα δύο είδη μανιταριών σε δόσεις και τα σοτάρουμε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
  2. Κάθε δόση που ετοιμάζεται τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνουμε καλά τα μανιτάρια και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά χωρίς να την καθαρίσουμε. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  5. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια, τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  6. Προσθέτουμε το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι, τη δάφνη, το θυμάρι, την ντομάτα κονκασέ και το ζωμό λαχανικών.
  7. Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζουμε για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να δέσει η σάλτσα.
  8. Στα τελευταία 10 λεπτά προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει.
  9. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το δυόσμο ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστό.

Περισσότερες συνταγές μπορείτε να βρείτε και εδώ

© https://www.giorgostsoulis.com/