Νέο «διαδικτυακό παιχνίδι» από το WWF στη μάχη κατά των εκπομπών CO2 | WWF
Νέο «διαδικτυακό παιχνίδι» από το WWF στη μάχη κατά των εκπομπών CO2

Δημοσιεύτηκε στις 19 February 2020

Τα ψάρια και τα θαλασσινά πάντοτε είχαν ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι μας.

Τι αντίκτυπο όμως έχουν στο περιβάλλον οι καταναλωτικές μας επιλογές;

Γιατί ορισμένες επιλογές μας σε ψαρικά κάνουν καλό στις θάλασσές μας, ενώ κάποιες άλλες επιδεινώνουν ακόμα και την κλιματική κρίση;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει το νέο διαδικτυακό παιχνίδι του WWF (https://www.wwf-finprint.org/gr) που μέσα από ένα εικονικό υποθαλάσσιο ταξίδι ενημερώνει τους καταναλωτές για τα στάδια της παραγωγής, αλιείας και μεταφοράς ψαρικών και τις επιπτώσεις τους για το κλίμα. Στο πλαίσιο του παιχνιδιού, οι χρήστες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών ειδών ψαρικών, μεθόδων αλιείας και μεθόδων μεταφοράς. Ανάλογα με τις επιλογές που κάνει κάθε χρήστης, το παιχνίδι του WWF υπολογίζει με ακρίβεια τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκλύονται κάθε φορά και εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον, αλλά και πώς μπορούμε να μειώσουμε το καταναλωτικό αποτύπωμά μας.

Στόχος του παιχνιδιού είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές για τον αντίκτυπο που έχουν οι διατροφικές τους συνήθειες στο περιβάλλον και το κλίμα, προκειμένου να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν ενεργό δράση, κάνοντας πιο υπεύθυνες επιλογές στα ψάρια και θαλασσινά της προτίμησής τους.

Με την κλιματική κρίση να απειλεί τη φύση, τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως την αλιεία, ακόμα και τη διατροφή μας, η ανάγκη να δράσουμε για το καλό του πλανήτη και των θαλασσών μας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.  Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών παγκοσμίως και ότι σε ποσοστό άνω του 50% η ζήτηση για ψαρικά καλύπτεται από εισαγόμενα προϊόντα, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις των σταδίων της παραγωγής και της μεταφοράς για το κλίμα. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της σωστής ενημέρωσης, όλοι μας ως καταναλωτές μπορούμε να δώσουμε τη δική μας μάχη κατά της κλιματικής κρίσης, αρχίζοντας από την αλλαγή στις αγοραστικές μας συνήθειες κι επιλογές.

Επιλέγοντας τα σωστά είδη ψαρικών, όλοι μας ως καταναλωτές μπορούμε να συμβάλλουμε στον περιορισμό των εκπομπών CO2, την κυριότερη αιτία της κλιματικής κρίσης, και να προστατεύσουμε τη φύση και όλα όσα απλόχερα μας προσφέρει.

Παίξε το «παιχνίδι των ψαρικών» του WWF (https://www.wwf-finprint.org/gr) και μάθε ποιο είναι το δικό σου ανθρακικό αποτύπωμα!

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

  • Σχετικό φωτογραφικό υλικό και ένα on line banner μπορείτε να βρείτε στα δύο επόμενα links αντίστοιχα:
  • Photos: https://we.tl/t-UUnihIHUuK
  • link για banner: https://www.wwf-finprint.org/gr
  • Το νέο διαδικτυακό παιχνίδι του WWF σχετικά με τις επιπτώσεις των καταναλωτικών μας επιλογών σε ψαρικά για το κλίμα, αναπτύχθηκε από το WWF Αυστρίας στο πλαίσιο της εκστρατείας FishForward (https://www.fishforward.eu/el/). Η εκστρατεία υλοποιείται σε 17 χώρες με τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως στόχο την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών προς όφελος των λαών, των θαλασσών και του κλίματος.
  • Το παιχνίδι σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το δημιουργικό agency TUNNEL23, που ιδρύθηκε το 2001 στην Αυστρία.

Article composed with the online wysiwyg editor. Please subscribe for a membership to remove promotional messages like this one from the edited documents.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ