© ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΩΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στόχος: μείωση σπατάλης κατά 50%

Κάθε χρόνο παγκοσμίως το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια συνάνθρωποί μας υποσιτίζονται. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, το 45% περίπου από όσα φρούτα, λαχανικά, ρίζες και βολβούς παράγονται κατ’ έτος, οδηγούνται επίσης στα σκουπίδια. Σχηματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι πετιούνται 3,7 δισεκατομμύρια μήλα και 1 δισεκατομμύριο σακιά με πατάτες κάθε χρόνο. 

Μαζί με κάθε ποσότητα τροφής που οδηγείται στα σκουπίδια, πετιούνται και όλοι οι πολύτιμοι φυσικοί πόροι που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή της όπως είναι το έδαφος, το νερό και η ενέργεια. Δεν θα πρέπει επίσης να παραβλέπουμε ότι τα τρόφιμα που μένουν στο χωράφι ή καταλήγουν στις χωματερές παράγουν μεθάνιο, ένα αέριο υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η σπατάλη των τροφίμων ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ενώ εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εκλύονται περίπου 3,3 δισεκατομμύρια τόνοι μεθανίου εξαιτίας της αποσύνθεσης των τροφίμων. Μ’ άλλα λόγια, αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, θα κατατάσσονταν τρίτη στις συνολικές εκπομπές αερίων που συντελούν στην κλιματική κρίση, πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Είναι λοιπόν σαφές ότι η σπατάλη τροφίμων είναι ένα μεγάλο -σιωπηλό- πρόβλημα που επηρεάζει αρνητικά τη ζωή μας, βλάπτοντας τόσο το περιβάλλον και την υγεία μας, όσο και το πορτοφόλι μας.  Καθίσταται, επομένως, επιτακτική η ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι στην αντιμετώπισή του.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, αναγνωρίζει τη σημασία της σπατάλης τροφίμων και τον ρόλο που μπορεί να επιτελέσει και για αυτό έχει δεσμευτεί για τη μείωσή της κατά 50% μέχρι το 2025. Σε αυτό το πλαίσιο, το WWF Ελλάς υποστηρίζει την ΑΒ στην προσπάθειά της:

  • Να αλλάξει τις εσωτερικές της διαδικασίες για τον μεγαλύτερο περιορισμό των απωλειών στα καταστήματα και τις αποθήκες της,
  • Να δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη δωρεά ποιοτικών και απολύτως ασφαλών τροφίμων, όπως ήδη κάνει στο πλαίσιο του Προγράμματος δωρεάς κοντόληκτων τροφίμων, Τρόφιμα Αγάπης,
  • Να συνεργαστεί με τους προμηθευτές της παρέχοντάς τους πρακτική πληροφόρηση για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν κι εκείνοι να μειώσουν τις απώλειες στην αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση, 
  • Να ενημερώσει με υπευθυνότητα και σεβασμό όλους τους πελάτες της, αναπτύσσοντας χρηστικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τους πολίτες στην αποτελεσματική μείωση της σπατάλης τροφίμων εντός του οικιακού τομέα. 

Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας προς τον στόχο αυτό, θα παράγεται υλικό ευαισθητοποίησης και τεκμηρίωσης και θα αναλαμβάνονται δράσεις περιορισμού της σπατάλης σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

NEWSLETTER