The WWF is run at a local level by the following offices...
- WWF Global
- Adria
- Argentina
- Armenia
- AsiaPacific
- Australia
- Austria
- Azerbaijan
- Belgium
- Bhutan
- Bolivia
- Borneo
- Brazil
- Bulgaria
- Cambodia
- Cameroon
- Canada
- Caucasus
- Central African Republic
- Central America
- Chile
- China
- Colombia
- Croatia
- Democratic Republic of the Congo
- Denmark
- Ecuador
- European Policy Office
- Finland
Ήλιος, θάλασσα, φύση, πολιτισμός, ιστορία και διατροφή συνδέουν τους λαούς της Μεσογείου. Ιδίως η μεσογειακή διατροφή είναι μία πολύτιμη κληρονομιά που από τα πανάρχαια χρόνια μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, μέσα από μοναδικές γεύσεις, αρώματα, ήθη, έθιμα, πρακτικές και παραδόσεις. Άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαιθρο, τη φύση και τη βιοποικιλότητα, η μεσογειακή διατροφή κρατά όμως ταυτόχρονα ζωντανή και τη γεωργία και την αλιεία.
Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα δώρο της γης και του κλίματος: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ελαιόλαδο. Κρέας, λιγότερο συχνά και με φειδώ. Έτσι, αυτό το διατροφικό μοντέλο θωρακίζει την υγεία μας, χαρίζοντας ευεξία και μακροζωία, ενώ έχει χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάνοντας καλό και στο περιβάλλον! Αυτό συμβαίνει επειδή στην καρδιά της μεσογειακής διατροφής βρίσκονται τα φυτικά προϊόντα, η παραγωγή των οποίων απαιτεί πολύ λιγότερους πόρους σε σχέση με τα ζωικά.
Γιατί όμως μετά από αιώνες παράδοσης κι ενώ εδώ και δεκαετίες υπάρχουν πολλές μελέτες που αναδεικνύουν τις αξίες και τα ευεργετικά πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής, σήμερα απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από αυτή; Οι αναπτυγμένες χώρες βρίσκονται σε μια διαδικασία διατροφικής μετάβασης, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, επεξεργασμένων και πλούσιων σε θερμίδες, σάκχαρα και αλάτι. Σύμφωνα με μελέτες μάλιστα, τα παιδιά στην Ελλάδα ακολουθούν όλο και περισσότερο μια δυτικού τύπου δίαιτα, με μειωμένα οικογενειακά γεύματα στο τραπέζι και μεγάλες μερίδες πρόχειρου φαγητού. Έτσι, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα φυσικής άσκησης, η Ελλάδα κατέχει τη χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σε ό, τι αφορά στα επίπεδα παχυσαρκίας παιδιών ηλικίας 5 έως 17 ετών.
Οι νέες διατροφικές συνήθειες δεν επιβαρύνουν μόνο την υγεία, αλλά και το περιβάλλον, αφού εντείνουν τις ήδη σοβαρές πιέσεις που δέχεται ο πλανήτης μας από την παραγωγή τροφίμων. Σκέψου ότι σήμερα το σύστημα παραγωγής τροφής ευθύνεται για το 70% της απώλειας βιοποικιλότητας, αλλά και το 24% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τους, το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών ηλικίας 5-17 ετών θεωρούνται υπέρβαρα ή παχύσαρκα!
Μια τετραμελής οικογένεια στην Ελλάδα πετά κάθε χρόνο στα σκουπίδια σχεδόν 120 κιλά καταναλώσιμων τροφίμων.
Για την παραγωγή μιας μερίδας βοδινού κρέατος απαιτείται η κατανάλωση σχεδόν 5.000 λίτρων νερού
Με βασική αρχή ότι η σωστή διατροφή κάνει καλό στην υγεία μας και στην υγεία του πλανήτη και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται σε μικρή ηλικία, υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «Υγιή παιδιά – Υγιής πλανήτης» με σκοπό να «μαγειρέψουμε» έναν καλύτερο κόσμο για εμάς και τα παιδιά μας. Έτσι, η ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF δημιούργησε έναν πρακτικό Οδηγό για Γονείς, για να γίνουν οι γονείς ακόμη καλύτερα «διατροφικά πρότυπα» για τα παιδιά τους.
Ο οδηγός περιλαμβάνει πολύτιμες συστάσεις για μια ισορροπημένη διατροφή των παιδιών, μυστικά υπεύθυνης κατανάλωσης, έξυπνες συμβουλές για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, αλλά και ιδέες για δημιουργική δράση και παιχνίδι προκειμένου τα παιδιά να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη. Συνοδοιπόρος στο ταξίδι του WWF για τη βιώσιμη διατροφή και ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου που μέσα από ευφάνταστες συνταγές μας προτείνει το πιο νόστιμο μενού της εβδομάδας, βασισμένο στις αρχές της ισορροπημένης διατροφής.
Συνταγές βιώσιμης διατροφής από τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου
Ταυτόχρονα, οργώσαμε την Ελλάδα με μία κινητή διαδραστική έκθεση με βιωματικά παιχνίδια που αποκαλύπτουν πως συνδέεται η διατροφή μας με το περιβάλλον και την υγεία μας. Το “Panda Μobile” επισκέφτηκε μέσα σε μόλις εννέα μήνες 23 ελληνικές πόλεις διαδίδοντας σε περισσότερους από 5.000 μαθητές τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής και ενημερώνοντας εκατοντάδες δασκάλους για τις δράσεις του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος. Πολύτιμοι αρωγοί σε αυτό το ταξίδι οι 260 εθελοντές της έκθεσης, που με τη ζωντάνια, την ενεργητικότητα και την προθυμία τους εμψύχωσαν τις δράσεις του παιδαγωγικού υλικού.
Panda Μobile
Κατέβασε δωρεάν τον Οδηγό για Γονείς και γίνε με την οικογένειά σου «πρεσβευτής» της μεσογειακής διατροφής.
Αν είσαι εκπαιδευτικός, κατέβασε τον «Οδηγό για Εκπαιδευτικούς» και βάλε τη βιώσιμη διατροφή στην τάξη σου.
Μπες στην ειδικά αφιερωμένη σελίδα του προγράμματος «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» και ανακάλυψε ακόμα περισσότερα.
ΔΕΣ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑΥπεύθυνη προγράμματος: Βίκυ Μπαρμπόκα
Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος «Υγιή παιδιά – Υγιής πλανήτης» έχει λάβει έγκριση από το υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του «WWF Καλύτερη Ζωή».
Μεγάλος δωρητής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και επιστημονικός συνεργάτης το< Χαροκόπειο Πανεπιστήμειο.
Χωρίς εσένα στο πλευρό μας δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη δράση μας για να προστατέψουμε την πολύτιμη φύση μας και να εξασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Γίνε τώρα σύμμαχός μας!
NEWSLETTER