The WWF is run at a local level by the following offices...
- WWF Global
- Adria
- Argentina
- Armenia
- AsiaPacific
- Australia
- Austria
- Azerbaijan
- Belgium
- Bhutan
- Bolivia
- Borneo
- Brazil
- Bulgaria
- Cambodia
- Cameroon
- Canada
- Caucasus
- Central African Republic
- Central America
- Chile
- China
- Colombia
- Croatia
- Democratic Republic of the Congo
- Denmark
- Ecuador
- European Policy Office
- Finland
Δεν είναι μόνο η γεύση που δίνει ή η μυρωδιά που αποπνέει. Κάθε πιάτο, κάθε τροφή, είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Γιατί πίσω της κρύβει μια κουλτούρα και μια ιστορία, άλλες φορές κοντινή και άλλες φορές μακρινή. Απ’ όπου όπου όμως κι αν προέρχεται, από τον κήπο της γιαγιάς ή κάποια μακρινή ήπειρο, ένα πράγμα πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας. Ότι η αξία της τροφής είναι τεράστια. Γιατί μας δόθηκε με πολύ κόπο από τη φύση, γιατί καλύπτει ζωτικές μας ανάγκες και γιατί δεν είναι δεδομένη για όλους.
Μπορεί να μην το γνωρίζαμε, όμως σήμερα το σύστημα παραγωγής τροφής συνιστά μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το περιβάλλον, αφού ευθύνεται για το 70% της απώλειας βιοποικιλότητας, αλλά και το 24% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με πιο απλά λόγια, η παραγωγή τροφής έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον πλανήτη. Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται εκεί, αφού σε μεγάλο ποσοστό η τροφή καταλήγει στα απορρίμματα και σπαταλιέται, την ώρα που άλλοι άνθρωποι την έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη.
Όσο για εμάς τους ίδιους; Είμαστε ό,τι τρώμε δεν λένε; Επιλέγοντας προσεκτικά και υπεύθυνα την τροφή μας, αντικαθιστώντας τα ανθυγιεινά με ωφέλιμα τρόφιμα, κάνουμε καλό στην υγεία μας και τον πλανήτη. Κι επειδή η πρώιμη παιδική ηλικία είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση διατροφικών συνηθειών, αυτή είναι η σημαντικότερη στιγμή να παρέμβουμε, προάγοντας τα οφέλη της βιώσιμης και υγιεινής διατροφής!
ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΠΙΚΝΙΚ!
Προκειμένου λοιπόν να βοηθήσουμε για να τεθούν οι βάσεις για μια βιώσιμη και υγιεινή διατροφή στην παιδική ηλικία, δημιουργήσαμε μια καινοτόμα εκπαιδευτική εμπειρία, σχεδιασμένη για να αλλάξει με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών, μέσω της βιωματικής μάθησης και του παιχνιδιού. Το «Καλάθι του Πικνίκ» απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 5 έως 12 ετών και, έχοντας ως αφετηρία το σχολικό σνακ, εστιάζει σε 3 ημέρες βιώσιμης διατροφής:
- Τη Δευτέρα, ημέρα σπιτικού φαγητού, οι μαθητές μαγειρεύουν απλές συνταγές στην τάξη μαθαίνοντας μέσα από τη συνεργασία ότι το σπιτικό φαγητό είναι καλύτερο για την υγεία μας. Παράλληλα, οι μαθητές ανακαλύπτουν την αξία του σπιτικού φαγητού, τη γεύση του, το μαγείρεμά του αλλά και το οικολογικό του αποτύπωμα.
- Την Τετάρτη, ημέρα φρούτου, μέσα από τρία διαφορετικά παιχνίδια, οι μαθητές μαθαίνουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν την εποχή τους και εξοικειώνονται με τη μεσογειακή διατροφή. Επίσης, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι οι τροφές που έρχονται από μακριά έχουν «τροφοχιλιόμετρα» και υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα.
- Η Παρασκευή είναι η μέρα που δεν πετάμε φαγητό! Οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι ότι όταν πετάμε το φαγητό, στην πραγματικότητα δεν πετάμε μόνο μερικές μπουκιές αλλά και τους φυσικούς πόρους και την ενέργεια που χρειάστηκε για να παραχθεί. Πέρα από περιβαλλοντικό, αυτό είναι και ένα ηθικό θέμα καθώς, αν και αναγκαία, η τροφή δεν είναι δεδομένη για όλους.
Το «Καλάθι του Πικνίκ» είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μέσω του παιχνιδιού ενισχύει την ανταλλαγή ιδεών, τη θετική διάδραση και αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών, οι οποίοι παράλληλα κινητοποιούν και τον οικογενειακό περίγυρο, αφού παίρνουν μαζί τους στο σπίτι το πρόγραμμα και προετοιμάζουν με τις οικογένειές τους το βιώσιμο κολατσιό.
Και όταν το παιχνίδι τελειώσει, εκείνο που μένει και εγγυάται την αλλαγή συμπεριφοράς είναι το σχολικό ημερολόγιο που έχει μπει στο σπίτι κάθε μαθητή! Εκεί αναγράφονται οι Δευτέρες, οι Τετάρτες και ο Παρασκευές ως ημέρες βιώσιμου σνακ στο σχολείο: σπιτικό φαγητό, φρούτο και μηδέν σπατάλη φαγητού! Το ημερολόγιο τηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα γίνονται μέλη μίας ψηφιακής κοινότητας σχολείων και εκπαιδευτικών όπου ανταλλάσσουν εμπειρίες, ιδέες και πληροφορίες, μαθαίνουν τα νέα του προγράμματος, ενώ μπορούν να επικοινωνούν με σχολεία από όλη την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρουμανία, χώρες στις οποίες επίσης το WWF υλοποιεί το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Υπεύθυνη προγράμματος: Ελένη Σβορώνου
Η προστασία του πλανήτη και της υγείας μας περνάει μέσα από το πιάτο μας. Σε χρειαζόμαστε δίπλα μας για να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε την επόμενη γενιά.
NEWSLETTER