© rawpixel.com
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΠΙΚ ΝΙΚ

Δεν είναι μόνο η γεύση που δίνει ή η μυρωδιά που αποπνέει. Κάθε πιάτο, κάθε τροφή, είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Γιατί πίσω της κρύβει μια κουλτούρα και μια ιστορία, άλλες φορές κοντινή και άλλες φορές μακρινή. Απ’ όπου όπου όμως κι αν προέρχεται, από τον κήπο της γιαγιάς ή κάποια μακρινή ήπειρο, ένα πράγμα πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας. Ότι η αξία της τροφής είναι τεράστια. Γιατί μας δόθηκε με πολύ κόπο από τη φύση, γιατί καλύπτει ζωτικές μας ανάγκες και γιατί δεν είναι δεδομένη για όλους.

Μπορεί να μην το γνωρίζαμε, όμως σήμερα το σύστημα παραγωγής τροφής συνιστά μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το περιβάλλον, αφού ευθύνεται για το 70% της απώλειας βιοποικιλότητας, αλλά και το 24% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με πιο απλά λόγια, η παραγωγή τροφής έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον πλανήτη. Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται εκεί, αφού σε μεγάλο ποσοστό η τροφή καταλήγει στα απορρίμματα και σπαταλιέται, την ώρα που άλλοι άνθρωποι την έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη.

Όσο για εμάς τους ίδιους; Είμαστε ό,τι τρώμε δεν λένε; Επιλέγοντας προσεκτικά και υπεύθυνα την τροφή μας, αντικαθιστώντας τα ανθυγιεινά με ωφέλιμα τρόφιμα, κάνουμε καλό στην υγεία μας και τον πλανήτη. Κι επειδή η πρώιμη παιδική ηλικία είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση διατροφικών συνηθειών, αυτή είναι η σημαντικότερη στιγμή να παρέμβουμε, προάγοντας τα οφέλη της βιώσιμης και υγιεινής διατροφής!

ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΠΙΚΝΙΚ!

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης για την προστασία της υγείας όλων μας. Και επειδή η υγεία όλων μας εξαρτάται και από την υγεία του πλανήτη, τώρα είναι η ώρα να υιοθετήσουν τα παιδιά μας και οι οικογένειές τους πιο υγιεινές και φιλικές προς τον πλανήτη συνήθειες όπως η βιώσιμη διατροφή. «Το καλάθι του πικνίκ», το νέο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διατροφή και το περιβάλλον, του WWF Ελλάς σε συνεργασία με το WWF Ρουμανίας και το WWF Τουρκίας, προσαρμόζεται στις συνθήκες πανδημίας και μετατρέπεται σε ένα ασφαλές εκπαιδευτικό υλικό για όλους τους μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου.
Το πραγματικό καλάθι, σταματάει προσωρινά το ταξίδι του από σχολείο σε σχολείο και μεταμορφώνεται σε ένα ‘φανταστικό’ καλάθι που όμως μπορεί να αναπαραχθεί σε κάθε σχολείο, σε κάθε τάξη και να παραμείνει εκεί ασφαλές, εμπνέοντας διαδοχικές ομάδες μαθητών με τα νέα του παιχνίδια.
Το νέο Καλάθι του Πικνίκ το γεμίσαμε με πολλή αγάπη και με παιχνίδια, κουίζ, διαγωνισμούς, κατασκευές και ιστορίες που μπορούν να υλοποιηθούν με ασφάλεια και προστασία των μαθητών και θα το βρείτε εδώ. Εάν χρειαστεί κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά το σχολείο σας να κλείσει και τα μαθήματα να γίνονται εξ αποστάσεως έχουμε έτοιμο το εναλλακτικό υλικό που θα σας στείλουμε μόλις μας ενημερώσετε.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Προκειμένου λοιπόν να βοηθήσουμε για να τεθούν οι βάσεις για μια βιώσιμη και υγιεινή διατροφή στην παιδική ηλικία, δημιουργήσαμε μια καινοτόμα εκπαιδευτική εμπειρία, σχεδιασμένη για να αλλάξει με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών, μέσω της βιωματικής μάθησης και του παιχνιδιού. Το «Καλάθι του Πικνίκ» απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 5 έως 12 ετών και, έχοντας ως αφετηρία το σχολικό σνακ, εστιάζει σε 3 ημέρες βιώσιμης διατροφής:

  • Τη Δευτέρα, ημέρα σπιτικού φαγητού, οι μαθητές μαγειρεύουν απλές συνταγές στην τάξη μαθαίνοντας μέσα από τη συνεργασία ότι το σπιτικό φαγητό είναι καλύτερο για την υγεία μας. Παράλληλα, οι μαθητές ανακαλύπτουν την αξία του σπιτικού φαγητού, τη γεύση του, το μαγείρεμά του αλλά και το οικολογικό του αποτύπωμα.
  • Την Τετάρτη, ημέρα φρούτου, μέσα από τρία διαφορετικά παιχνίδια, οι μαθητές μαθαίνουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν την εποχή τους και εξοικειώνονται με τη μεσογειακή διατροφή. Επίσης, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι οι τροφές που έρχονται από μακριά έχουν «τροφοχιλιόμετρα» και υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα.
  • Η Παρασκευή είναι η μέρα που δεν πετάμε φαγητό! Οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι ότι όταν πετάμε το φαγητό, στην πραγματικότητα δεν πετάμε μόνο μερικές μπουκιές αλλά και τους φυσικούς πόρους και την ενέργεια που χρειάστηκε για να παραχθεί. Πέρα από περιβαλλοντικό, αυτό είναι και ένα ηθικό θέμα καθώς, αν και αναγκαία, η τροφή δεν είναι δεδομένη για όλους.

© rawpixel.com

Είσαι Εκπαιδευτικός;

Το «Καλάθι του Πικνίκ» κανονικά διατίθεται προς δανεισμό στα σχολεία αλλά λόγω αυξημένων μέτρων προφύλαξης και προστασίας σταματά προσωρινά το ταξίδι του από σχολείο σε σχολείο και μεταμορφώνεται σε ένα ‘φανταστικό’ καλάθι που μπορεί να αναπαραχθεί σε κάθε σχολείο, σε κάθε τάξη και να παραμείνει εκεί ασφαλές, εμπνέοντας διαδοχικές ομάδες μαθητών με τα νέα του παιχνίδια..
Το νέο Καλάθι του Πικνίκ το γεμίσαμε με παιχνίδια, κουίζ, διαγωνισμούς, κατασκευές και ιστορίες που μπορούν να υλοποιηθούν με ασφάλεια και προστασία των μαθητών. Εάν χρειαστεί κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά το σχολείο σας να κλείσει και τα μαθήματα να γίνονται εξ αποστάσεως έχουμε έτοιμο το εναλλακτικό υλικό που θα για σύγχρονη και ασύγχρονη μάθηση. Επικοινωνήστε με το WWF για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα και να ενημερωθείτε περαιτέρω για αυτό, από τη Νάνσυ Κουταβά στο τηλ 210 3314893, εσωτ. 413 ή με e-mail στο n.coutava@wwf.gr. Μπορείτε να κατεβάσετε όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία με τις προσαρμογές στην Covid-19 εποχή, τις οδηγίες, τις συνταγές, τα παιχνίδια και το ημερολόγιο στο παρακάτω κουμπί! 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ

Το «Καλάθι του Πικνίκ» είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μέσω του παιχνιδιού ενισχύει την ανταλλαγή ιδεών, τη θετική διάδραση και αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών, οι οποίοι παράλληλα κινητοποιούν και τον οικογενειακό περίγυρο, αφού παίρνουν μαζί τους στο σπίτι το πρόγραμμα και προετοιμάζουν με τις οικογένειές τους το βιώσιμο κολατσιό.

Και όταν το παιχνίδι τελειώσει, εκείνο που μένει και εγγυάται την αλλαγή συμπεριφοράς είναι το σχολικό ημερολόγιο που έχει μπει στο σπίτι κάθε μαθητή! Εκεί αναγράφονται οι Δευτέρες, οι Τετάρτες και ο Παρασκευές ως ημέρες βιώσιμου σνακ στο σχολείο: σπιτικό φαγητό, φρούτο και μηδέν σπατάλη φαγητού! Το ημερολόγιο τηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα γίνονται μέλη μίας ψηφιακής κοινότητας σχολείων και εκπαιδευτικών όπου ανταλλάσσουν εμπειρίες, ιδέες και πληροφορίες, μαθαίνουν τα νέα του προγράμματος, ενώ μπορούν να επικοινωνούν με σχολεία από όλη την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρουμανία, χώρες στις οποίες επίσης το WWF υλοποιεί το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Υπεύθυνη προγράμματος: Ελένη Σβορώνου

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Η προστασία του πλανήτη και της υγείας μας περνάει μέσα από το πιάτο μας. Σε χρειαζόμαστε δίπλα μας για να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε την επόμενη γενιά.

NEWSLETTER