© Anne Nygård
ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Βιώσιμες επενδύσεις για το περιβάλλον και τον άνθρωπο

Είναι όντως περίεργο, αν όχι λίγο τρομακτικό, να καθορίζουν τόσο πολύ τη ζωή μας και το μέλλον του πλανήτη, έννοιες τόσο δυσνόητες που πολλές φορές – χωρίς να φταίμε – κάθε άνθρωπος τις αντιλαμβάνεται με λίγο διαφορετικό τρόπο. Τι σημαίνει άραγε βιώσιμη χρηματοοικονομική και γιατί να ασχολείται με αυτήν μια περιβαλλοντική οργάνωση, όπως εμείς;

Σε έναν κόσμο όπου όπως λέει κι ένα δημοφιλές τραγούδι «γυρνάει από το χρήμα», δεν θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης του κλίματος και της βιοποικιλότητας, αλλά και της ακραίας φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων, αν άφηνε εκτός συζήτησης τη ροή των επενδύσεων. 

Οι προτεραιότητες και ο σεβασμός στις αρχές της βιωσιμότητας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η μορφή των επενδύσεων που γίνονται παγκοσμίως και οι επιλογές όλων μας, από τους απλούς μικρούς επενδυτές και καταθέτες μέχρι τα περίφημα «μεγάλα κεφάλαια» των χρηματοδοτών. Όλα αυτά φτιάχνουν το μωσαϊκό της χρηματοοικονομικής που δεν αρκεί να βαφτεί επιφανειακά πράσινη αλλά πρέπει να κάνει μια ουσιαστική βιώσιμη στροφή αν θέλουμε να μιλάμε για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας και αναστροφή της καμπύλης μείωσης της βιοποικιλότητας στον πλανήτη μας. 

Ειναι η περιβαλλοντικη κριση και οικονομικη;

€487 δισ.

οικονομικές απώλειες της ΕΕ από ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική κρίση.

€145 δισ.

«κόστισαν» στην Ευρώπη οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες μεταξύ 2010 και 2020.

€91

οικονομική ζημία ανά κάτοικο στην Ελλάδα το 2020 - η υψηλότερη σε ολόκληρη την Ευρώπη (€27 / κάτοικο κατά μέσο όρο στην ΕΕ).

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Είναι κομμάτι της αποστολής μας για να χτίσουμε τον κόσμο που μας αξίζει να βοηθήσουμε σε αυτή την κρίσιμη στροφή για το μέλλον όλων μας. Δουλεύοντας μαζί με έναν εξειδικευμένο οργανισμό οικονομικών ερευνών προσπαθούμε να ενημερώσουμε τεκμηριωμένα ιδιώτες αλλά και χρηματοπιστωτικούς φορείς για την ανάγκη και την ευκαιρία της βιώσιμης χρηματοοικονομικής και να τους βοηθήσουμε να επενδύουν οι μεν βιώσιμα και οι δε να σχεδιάζουν όλο και πιο ανθεκτικά προϊόντα με το βλέμμα σε ένα δίκαιο μέλλον. Έτσι μπορεί να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της μετάβασης σε μία «οικονομία χαμηλού άνθρακα» και να συγκρατήσουμε την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας σε ανεκτά επίπεδα. 

Έρευνες κοινής γνώμης, ανάδειξη της πραγματικής κατάστασης στη σημερινή ροή του χρήματος, έλεγχος των προϊόντων που κυκλοφορούν, εμπλοκή όλων των σημαντικών «παικτών», εργαλεία για επενδυτές, συμβούλους και ιδρύματα, προτάσεις πολιτικής και όχι μόνο. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η δεξαμενή σκέψης «2 βαθμοί», με την οποία συνεργαζόμαστε ενεργά, για να πετύχει τους κοινούς μας στόχους. 

Έχουμε ρόλο ως πολίτες και πόσο μας αφορά;

Όταν ο πλανήτης βρίσκεται σε κίνδυνο, κάθε οικονομική δραστηριότητα (δημόσια ή ιδιωτική) είναι απαραίτητο να δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση: επενδύσεις που σέβονται τα οικοσυστήματα, δεν σπαταλούν φυσικούς πόρους και είναι κλιματικά ουδέτερες.

Για αυτή την απαραίτητη στροφή προς τις λεγόμενες «βιώσιμες επενδύσεις» είναι απαραίτητες οι ισχυρές δημόσιες πολιτικές, αλλά οι πολίτες και τα νοικοκυριά είναι καθοριστικό μέρος της λύσης. 

Συγκεκριμένα, το χρηματοδοτικό κενό που  αφορά έργα ενεργειακής απόδοσης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μεταφορές είναι της τάξεως των $340 δισεκ. τον χρόνο κατά τη δεκαετία 2020-2030, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το κενό θα μπορούσε να υπερκαλυφθεί από επενδύσεις των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, καθώς αντιπροσωπεύει μόλις το 27% των αποταμιεύσεών τους. Είναι όμως διατεθειμένα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά – με άλλα λόγια οι ιδιώτες, μη επαγγελματίες επενδυτές – να επενδύσουν ή να αποταμιεύσουν κάνοντας χρήση προϊόντων της βιώσιμης χρηματοοικονομικής;

Για αυτόν τον λόγο συμμετείχαμε σε έρευνα που διεξήχθη σε 6 ευρωπαϊκές χώρες και δείχνει πως οι ιδιώτες – μη επαγγελματίες επενδυτές – δηλώνουν διάθεση να μπορούσαν να στραφούν σε βιώσιμα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Για να αξιοποιηθεί όμως αυτή η δυναμική, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διάφοροι ανασταλτικοί παράγοντες (π.χ. πολυπλοκότητα / υπερφόρτωση με πληροφορίες, ο κίνδυνος για «πράσινο ξέπλυμα») που υποσκάπτουν το πέρασμα από την πρόθεση στη δράση.

Ήταν επίσης σημαντικό να διαπιστώσουμε και το κατά πόσο ένας ιδιώτης επενδυτής θα βρει τις ξεκάθαρες απαντήσεις που χρειάζεται από τον σύμβουλό του, ώστε να έχει σιγουριά πως θα επενδύσει όπως ακριβώς επιθυμεί σε πραγματικά (και όχι ψευδεπίγραφα) βιώσιμα και θετικά για το περιβάλλον προϊόντα και δραστηριότητες. Σε μια ακόμη έρευνα λοιπόν, βρέθηκε χαμηλή ετοιμότητα εκ μέρους των χρηματοοικονομικών συμβούλων όσον αφορά στην εξέταση κινήτρων και προτιμήσεων βιωσιμότητας των δυνητικών πελατών, παρότι πλέον μας υποχρεώνει σε κάτι τέτοιο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Ένα εργαλείο – πυξίδα προς τη βιώσιμη πορεία των επενδύσεων

Τι λείπει, αν διαπιστωμένα υπάρχει τόσο η διάθεση όσο και η επιτακτική ανάγκη για ένα ασφαλές μέλλον; Το εργαλείο εκείνο που θα ξεδιαλύνει το τοπίο και θα βοηθήσει επενδυτές και ιδρύματα να κάνουν τις σωστές επιλογές. Έτσι, αποτέλεσμα της συνεργασίας με την “2 Degrees Investing Initiative”, αποτελεί η ελληνική εκδοχή της πλατφόρμας “MyFairMoney” που προσφέρει στους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές αλλά και σε συμβούλους χρηματοοικονομικών προϊόντων, τις διαφανείς, ανεξάρτητες και τεκμηριωμένες πληροφορίες και γνώση που χρειάζονται. Η πλατφόρμα έχει στοιχεία για περισσότερα από 650 επενδυτικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά ενώ παρέχει τη δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας με τους διαχειριστές για τα προϊόντα που λείπουν.

Κι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα, καθώς δουλεύουμε καθημερινά για να γνωρίσουν και να υιοθετήσουν αυτό το εργαλείο αυτοί που πρέπει αλλά και να βάλουμε όλο και πιο έντονα στον δημόσιο διάλογο την επείγουσα ανάγκη αλλά και τη μοναδική ευκαιρία της εποχής μας: τη στροφή σε μία πραγματικά βιώσιμη και δίκαιη χρηματοοικονομική πραγματικότητα. Ή με άλλα λόγια, για να παραφράσουμε την ατάκα του πρωταγωνιστή μιας διάσημης ταινίας (Jerry Maguire): «Δείξε μου τα δίκαια λεφτά!».

MyFairMoney

Η πλατφόρμα MyFairMoney της “2 Degrees Investing Initiative” παρέχει εργαλεία για την αυτοαξιολόγηση του προφίλ στόχων βιωσιμότητας για ιδιώτες επενδυτές, επεξηγηματικά βίντεο και κείμενα, καθώς και βαθμολογίες ευθυγράμμισης με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, βαθμολογία κλιματικής διαχείρισης και βαθμολογία κριτηρίων για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG), για περίπου 17.000 αμοιβαία κεφάλαια διαθέσιμα στην ΕΕ, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

NEWSLETTER