© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς
ΘΡΑΚΗ

Η ορεινή Θράκη διατηρεί πανέμορφα δάση που σκεπάζουν από άκρη σε άκρη την οροσειρά της Ανατολικής Ροδόπης. Σε όποια κορυφή κι αν σταθείς το βλέμμα χάνεται σε απέραντες δασικές εκτάσεις με οάσεις αγροτικών οικισμών ανάμεσά τους. Εκεί, στις πιο ήπιες κλίσεις των πλαγιών τα σπίτια περιστοιχίζονται από χωράφια, αμπέλια και καρποφόρα δέντρα. Εγκαταλειμμένες πέτρινες κατασκευές ομολογούν την ύπαρξη αγροτικών κατοικιών ή μαντριών σε μέρη που σήμερα φαίνονται δύσβατα και απότομα. Ένα μοναδικό «μωσαϊκό»  που φιλοξενεί σημαντική άγρια ζωή και σε μεγάλο μέρος του προστατεύεται από το δίκτυο των περιοχών Φύση 2000 (Natura 2000). 

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ∆ΑΔΙΑΣ

ΑΦΙΕΡΩΣΕ 56.590

ώρες πεδίου για την υλοποίηση διαφόρων δράσεων

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ 1.097.000

χιλιόμετρα στους ορεινούς όγκους της περιοχής

ΚΑΛΥΨΕ 3.200

τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης

H γεωργία, η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες υποστηρίζουν ακόμη την επιβίωση μιας ξεχωριστής ποικιλότητας ειδών, πολλών σημαντικών και προστατευόμενων ανάμεσά τους, όπως γύπες, αετοί, μικρόπουλα, λύκοι, βίδρες και μικρά θηλαστικά, ψάρια, πεταλούδες κι άλλα έντομα. 

Είδη μοναδικά, σε έναν μοναδικό τόπο. Εκεί που η Θράκη γίνεται το σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής. Ξεχωρίζουν περιοχές όπως η Κοιλάδα του Κομψάτου, του Φιλιούρι, του Δερείου, της Κίρκης του Άβαντα και των Αγ. Θεοδώρων και φυσικά το σπουδαιότερο όλων, το δάσος Δαδιάς. Η έγκαιρη προστασία του, διαφύλαξε τα ώριμα πευκοδάση του από την εντατική υλοτομία. Αυτά τα δάση είναι σήμερα μοναδικά σε όλον τον νομό Έβρου, όπου πλήθος αρπακτικών πουλιών στηρίζουν στα χοντρά κλαδιά των πεύκων τις τεράστιες φωλιές τους.

Στο δασος Δαδιας εχουν καταγραφει 36 απο τα 39 ημεροβια και 6 απο τα 13 νυκτοβια αρπακτικα πουλια της Ευρωπης
© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία του δάσους Δαδιάς για τις τοπικές κοινότητες και την τεράστια οικολογική του αξία για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη, υποστηρίξαμε το 1979 την ανακήρυξη της περιοχής ως προστατευόμενης, γεγονός που επετεύχθη το 1980. 

Το 1992 είχε έρθει η στιγμή να βρεθεί εκεί μόνιμα η επιστημονική μας ομάδα για να υλοποιήσει ένα οργανωμένο πρόγραμμα για τη διατήρηση του δάσους Δαδιάς, προωθώντας ποικίλες δράσεις. Οι σημαντικότερες από αυτές υπήρξαν ο οικοτουρισμός, οι δράσεις προστασίας των σημαντικών ειδών και η οικολογική διαχείριση της περιοχής, η συστηματική επιστημονική παρακολούθηση, η στήριξη της τοπικής ανάπτυξης του οικισμού της Δαδιάς και της ευρύτερης περιοχής και η ευρεία διαφήμιση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο της περιοχής.

Με γνώμονα τη συνεργασία και την ενεργή εμπλοκή των φορέων και των πολιτών, όλες αυτές οι δράσεις εδραιώθηκαν με τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου το 2003 και την κήρυξη του δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου ως Εθνικό Πάρκο το 2006. Πολλές από τις δράσεις που στηρίξαμε σε συνεχή βάση για τόσα χρόνια στην περιοχή συνεχίστηκαν επιτυχώς από τον Φορέα Διαχείρισης, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των πρωτοβουλιών μας. Το ίδιο ελπίζουμε να γίνει και από το νέο σχήμα διακυβέρνησης της περιοχής: τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου, Δαδιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Θράκης. 

© Πέτρος Μπαμπάκας / WWF Ελλάς

Η ζωή που προστατεύουμε…

Το WWF Ελλάς συμμετέχει στο διασυνοριακό Πρόγραμμα LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής» (LIFE16 NAT/BG/000874) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη. Για τις δράσεις που υλοποιεί το WWF Ελλάς έλαβε επίσης συγχρηματοδότηση από το Ίδρυμα MAVA και το Πράσινο Ταμείο.

Οι πρεσβευτές βέβαια εξ αρχής αυτού του μοναδικού τόπου που μας «κάλεσαν» να δουλέψουμε εκεί, ήταν τα αρπακτικά πουλιά. Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε για την προστασία τους, ενώ από νωρίς κατανοήσαμε μέσα από τις επιστημονικές μελέτες μας, ότι τα σπάνια αυτά είδη κινδυνεύουν και εκτός του Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, από διάφορες απειλές. Ήταν λοιπόν επιτακτικό να επεκτείνουμε τη δράση μας και έξω από τα σύνορα τους δάσους της Δαδιάς. Οι δράσεις μας εστιάζουν στις απειλές από παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, την πρόσκρουση σε υποδομές ενέργειας και την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων σε πέντε περιοχές Natura 2000 της Θράκης.

Παρά τον μακρόχρονο αγώνα, η προστασία του περιβάλλοντος παραμένει ευάλωτη, σαν να χρειάζεται κάποιες φορές να συστήνεται από την αρχή σε κάθε γενιά ανθρώπων που αναλαμβάνει τα ηνία.

- Δώρα Σκαρτσή
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Στη Θράκη κλείσαμε το 2022, τριάντα ολόκληρα χρόνια δράσης.

Δράσης επίμονης, επίπονης και αποτελεσματικής που μας κάνει σήμερα περήφανους. Δράσης που μας δίδαξε πολλά και πάνω από όλα τη δύναμη της συνεργασίας. Έτσι, ήρθε πλέον η ώρα να αλλάξει σελίδα για ένα από τα παλαιότερα και πιο αποτελεσματικά προγράμματα για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Η ανάγκη και το όραμα για ακόμη μεγαλύτερη εστίαση στις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Θράκης αλλά και για την εξασφάλιση της προστασίας της περιοχής σε βάθος χρόνου, γέννησε την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης.

Η Δαδιά κοιτίδα εθελοντισμού στην Ευρώπη

Επί 17 χρόνια προωθούμε με επιτυχία το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα εθελοντισμού EVS, με τη συμμετοχή 100 εθελοντών από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι με απεριόριστη αγάπη για τη φύση και διάθεση για προσφορά συμβάλλουν στο έργο μας, αγαπούν την περιοχή και τους κατοίκους και δένουν τη ζωή τους με μια αξέχαστη ανάμνηση από αυτή την απομονωμένη περιοχή της Ελλάδας, καθώς μένουν κοντά μας από 6-12 μήνες.

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΔΙΑ

Απόκτησε το βιβλίο του Γιώργου Κατσαδωράκη "Άνθρωποι, τοπία και καρτάλια στο δάσος της Δαδιάς"

Μαθε περισσοτερα

NEWSLETTER