Δώρα Σκαρτσή: Βαθιά θεμέλια για το μέλλον

Δημοσιεύτηκε στις October, 06 2021

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, πόσο γνωστό είναι το πρόγραμμα του WWF Ελλάς στο δάσος Δαδιάς;

Εμείς οι άνθρωποι του WWF που ζούμε στο χωριό της Δαδιάς από το 1992 πιστεύουμε ότι βάλαμε τα δυνατά μας ώστε να κάνουμε γνωστό το δάσος Δαδιάς στην Ελλάδα, την Ευρώπη και ακόμη πιο μακριά. Πρωτίστως βάλαμε τα δυνατά μας αυτό το σημαντικό δάσος με τα αρπακτικά του πουλιά να το αγαπήσουν οι άνθρωποι που ζουν εδώ και για έναν ακόμη λόγο, για την υπεραξία αυτής της φυσικής κληρονομιάς. Η ενεργή τοπική εμπλοκή δημιούργησε ισχυρούς συμμέτοχους στον αγώνα μας και όλοι μαζί υποστηρίξαμε τη θεσμική προστασία και την ανάπτυξη αυτού του δάσους. Και εγένετο Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, βαρυσήμαντος τίτλος, περιοχή εθνικής σημασίας που χρήζει συνεχούς εθνικής φροντίδας.

Τι να πρωτοθυμηθούμε στα 30 χρόνια δράσης του WWF Ελλάς στην περιοχή; Τις αμέτρητες ώρες οδήγησης και περπατήματος στα βουνά της Θράκης για να συλλέξουμε κάθε λογής δεδομένο που ήταν κάθε φορά χρήσιμο στις δράσεις μας ή τις αμέτρητες ώρες μπροστά σε υπολογιστές ετοιμάζοντας κείμενα για πολλαπλούς σκοπούς και αποδέκτες; Τους χιλιάδες επισκέπτες που υποδεχθήκαμε και ξεναγήσαμε στο Κέντρο Ενημέρωσης Δαδιάς; Τους εκατοντάδες ανθρώπους που δουλεύουν στα δάση και τους αγρούς και τα επιδεινούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν; Τους εκατοντάδες εθελοντές που μας συνέτρεξαν σε όλες τις δράσεις μας; Τους δεκάδες επιστήμονες με τους οποίους προωθήσαμε την επιστημονική γνώση για την περιοχή; Τις δεκάδες πρωτοπόρες δράσεις που έδιναν κάθε φορά νέα πνοή στην περιοχή; Τις δεκάδες ηλεκτρικές περιφράξεις που στήσαμε μαζί με τους αγρότες για να διαφυλάξουν την παραγωγή τους από τα άγρια ζώα; Τον έναν και μοναδικό τετράποδο συνάδελφό μας, τον ανιχνευτή Κίκο που ανακαλύπτει τα δηλητηριασμένα δολώματα;

Δύσκολο να ξεχωρίσουμε μια ιστορία για να σας πούμε, διότι εδώ όλες οι ιστορίες συνδέονται μεταξύ τους, από το παρελθόν στο παρόν, συνθέτοντας το παζλ ενός αντιπροσωπευτικού προγράμματος πεδίου που κτίζει κομμάτι-κομμάτι, καλείται να αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να του αφαιρούνται κομμάτια που είχαν με κόπο τοποθετηθεί στη θέση τους. Διότι, παρά τον μακρόχρονο αγώνα, η προστασία του περιβάλλοντος παραμένει ευάλωτη, σαν να χρειάζεται κάποιες φορές να συστήνεται από την αρχή σε κάθε γενιά ανθρώπων που αναλαμβάνει τα ηνία, σαν ο άνθρωπος να ξεχνά πόσο έχει ανάγκη τη φύση. Για να παραμένει ζωντανή η μνήμη της αδιαμφισβήτητης αυτής ανάγκης, το περιβάλλον χρειάζεται θερμούς υποστηρικτές και μερακλήδες «εργάτες» της φύσης.

Αμέτρητα «ευχαριστώ» για την πολύχρονη υποστήριξή σας.

Μας δώσατε την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα περιβαλλοντικός μύθος, αυτός του δάσους Δαδιάς. Να είστε βέβαιοι ότι τα θεμέλια έχουν μπει βαθιά, μένουν για το μέλλον, η έννοια, η συνεχής δουλειά και αναζωογόνηση του μύθου. 

Δώρα Σκαρτσή, υπεύθυνη τοπικού γραφείου Θράκης (Δαδιά Έβρου)