© WWF
EAT4CHANGE
© Σωτήρης Μπούγας
Γιώργος Τσούλης

Ο σεφ Γιώργος Τσούλης υποστηρίζει το πρόγραμμα Eat4Change ως επίσημος πρεσβευτής του WWF σε θέματα βιώσιμης διατροφής. 

Δημιούργησε επτά πεντανόστιμες και βιώσιμες συνταγές δείχνοντας πως η προστασία του περιβάλλοντος περνάει και μέσα από το δικό μας πιάτο!

Κατεβασε τις συνταγες

Tο φαγητό μας δεν συνδέεται μόνο με την υγεία μας αλλά και με το περιβάλλον!

O τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε το φαγητό μας σήμερα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη, αφού αποτελεί την πρωταρχική αιτία για την απώλεια βιοποικιλότητας και ευθύνεται περίπου για το 1/4 των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Επιπλέον, τα τελευταία 50 χρόνια, η τροφή μας ευθύνεται για το 80% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών, με παρθένα δάση να καταστρέφονται και να μετατρέπονται σε γεωργικές εκτάσεις, κυρίως για την κτηνοτροφία (βοσκοτόπια, παραγωγή ζωοτροφής). Και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις δε σταματούν εκεί αφού τα εντατικά συστήματα κτηνοτροφίας, όπου παράγονται τεράστιες ποσότητες ζωικών προϊόντων, χρειάζονται μεγάλο όγκο νερού, το οποίο επιστρέφει στη φύση μεταφέροντας κατάλοιπα φαρμάκων και άλλα παθογόνα μέταλλα.

Στην Ελλάδα ακολουθούμε μια διατροφή με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καταναλώνοντας για παράδειγμα 1 με 2 μερίδες κόκκινο κρέας την ημέρα, όταν δεν θα έπρεπε να ξεπερνάμε τις 1 - 2 την εβδομάδα, γεγονός που εκτοξεύει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και συμβάλλει στην απώλεια βιοποικιλότητας. Ωστόσο, ακολουθώντας μια διατροφή φιλική για τον πλανήτη, θα βοηθούσαμε στη μείωση: 

  • κατά τουλάχιστον 30% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που σχετίζονται με την τροφή
  • της απώλειας της άγριας ζωής κατά 46%
  • της χρήσης γης για καλλιέργεια κατά 41% 
  • των πρόωρων θανάτων κατά τουλάχιστον 20%

@food4thoughters: οι νέοι δείχνουν τη δύναμή τους!

Σύμμαχοί μας στην εκστρατεία #Eat4Change είναι οι νέοι, οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στον σχεδιασμό δράσεων και σε πρωτοβουλίες για μια διατροφή που σέβεται την υγεία μας και το περιβάλλον. Ακολούθησε την ομάδα νέων της εκστρατείας #Eat4Change στο Instagram (@food4thoughters), παρακολούθησε τις δράσεις τους και βρες εύκολες και βιώσιμες συνταγές που θα σε βοηθήσουν να προστατέψεις τον πλανήτη μέσα από το πιάτο σου! 

Ενημερώσου, δικτυώσου, δράσε!

Θες να βοηθήσεις να αλλάξουμε τον κόσμο; Κάνε εγγραφή στην πλατφόρμα i-eat4change, δικτυώσου με νέους από όλο τον κόσμο, παρακολούθησε e-courses και σκέψου πώς μπορείς να επηρεάσεις τους συνομηλίκους σου και να αναλάβεις δράση. 

Μην ξεχάσεις να γραφτείς στην ελληνική ομάδα Let's connect in Greece και αν μαγειρεύεις (επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά) γίνε μέλος της ομάδας Chefs4Change για να πάρεις ιδέες αλλά και να μοιραστείς τις δικές σου.


Panda Café για τη βιώσιμη διατροφή

Το WWF Ελλάς διοργάνωσε το πρώτο «Panda Café» στις 20 Μαρτίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με κεντρικό θέμα τη βιώσιμη διατροφή. Οι θεματικοί άξονες του εργαστηρίου ήταν το κόστος των βιώσιμων τροφίμων, η διαθεσιμότητά τους, η σχετική πληροφόρηση των καταναλωτών και οι πράσινες δημόσιες προμήθειες.

Το WWF Ελλάς έφερε σε επαφή νέους ανθρώπους ηλικίας έως 35 ετών με πολιτικούς όπου μέσα από δημιουργικό διάλογο συνομίλησαν και από κοινού κατέγραψαν τις βελτιωτικές κινήσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο. 

 

Η συνολική αποτίμηση επί των προτάσεων είναι πως για την αποτελεσματική εφαρμογή τους οφείλουν να συνδυαστούν με επιπλέον πολιτικές για την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως ενθάρρυνση στο λιανικό εμπόριο, η θέσπιση ενός κοινού (ίσως και ευρωπαϊκού) σήματος για τα βιώσιμα προϊόντα, καθετοποίηση του τρόπου παραγωγής για τη μείωση του κόστους σε όλα τα στάδια, και φυσικά σύμπραξη περισσότερων κρατικών και ιδιωτικών φορέων αλλά και αλλαγή κουλτούρας των καταναλωτών. Δείτε εδώ τις προτάσεις.

Μεσογειακή διατροφή, η υπερδύναμή μας ενάντια στην κλιματική κρίση!

Στόχος του διεθνούς προγράμματος #Eat4Change είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των καταναλωτών προς μια βιώσιμη διατροφή και η προαγωγή υπεύθυνων μεθόδων παραγωγής τροφής. Αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες προς το καλύτερο και επιλέγοντας υγιεινές τροφές, που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον, βοηθάμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της απώλειας βιοποικιλότητας, ενώ εξασφαλίζουμε τροφή για περισσότερους ανθρώπους. Η τροφή μας είναι η υπερδύναμή μας αφού, ακολουθώντας μια πιο φυτική διατροφή δεν προστατεύουμε μόνο την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη!

Διατροφή «φιλική για τον πλανήτη» σημαίνει:

  • Υγιεινές τροφές που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον
  • Περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες αντί για ζωικές
  • Ποικιλία στις γεύσεις - όχι στην υπερκατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού

Για εμάς εδώ στην Ελλάδα η λύση βρίσκεται σε κάτι πολύ γνώριμο! Η Μεσογειακή διατροφή που ακολουθούσαν οι παλαιότερες γενιές επανέρχεται στην επικαιρότητα για να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε την υγεία μας και τον πλανήτη. Τοπικά και εποχικά είδη, περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, λιγότερο κρέας, ζάχαρη, έλαια και λίπη είναι μόνο μερικά από τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής που θα μας βοηθήσουν να θυμηθούμε να τρεφόμαστε σωστά. Μάλιστα αν υιοθετήσουμε ένα διατροφικό πρότυπο που περιλαμβάνει 52 τρόφιμα, κυρίως φυτικής προέλευσης, αλλά και περιφερική πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών και μικρή πρόσληψη κόκκινου κρέατος, μπορούμε να καλύψουμε επαρκώς τις διατροφικές μας απαιτήσεις με ρεαλιστικές ποσότητες τροφίμων και ποικιλία, επιτυγχάνοντας παράλληλα μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 36%!

Η Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής περιλαμβάνει στη βάση της τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινώς και σε επαρκείς ποσότητες, όπως τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και τα όσπρια και ανεβαίνοντας προς την κορυφή τα φαγητά που θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες, όπως το κρέας. Μάλιστα η Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής σχετίζεται άμεσα και με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της τροφής μας όπως μπορείτε να δείτε εδώ



ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Περισσότερα

Τι είναι το πρόγραμμα DEAR

Το πρόγραμμα DEAR της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση υποστηρίζει προγράμματα που εμπλέκουν το κοινό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παγκόσμια θέματα κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Χρηματοδοτώντας προγράμματα όπως το #Eat4Change το πρόγραμμα Dear προωθεί τις καθολικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να συνεισφέρουν θετικά για την παγκόσμια ανάπτυξη. Το πρόγραμμα DEAR χρηματοδοτεί ως και 30 έργα που υλοποιούνται ταυτόχρονα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα έργα αυτά συνεισφέρουν στην κατανόηση και εμπλοκή των Ευρωπαίων πολιτών για θετική κοινωνική αλλαγή, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Οι δράσεις του προγράμματος DEAR τροφοδοτούν επίσης τη στήριξη της ΕΕ για τους διεθνώς συμφωνημένους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για τον τερματισμό της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη και τη διασφάλιση της ευημερίας για όλους ως το 2030.
Διάβασε περισσότερα 

Πώς συνεισφέρει το #Eat4Change στην ανάπτυξη, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση;

Το πρόγραμμα #Eat4change για την κινητοποίηση των νέων σε σχέση με τη βιώσιμη διατροφή συνεργάζεται με τη νέα γενιά για την επίτευξη πραγματικής αλλαγής σε ατομικό και θεσμικό επίπεδο για το καλό της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Το #Eat4change συνεισφέρει στην ανάπτυξη, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους πολίτες για τις παγκόσμιες αλληλοεξαρτήσεις και τις κοινωνικές αλλαγές, ιδίως σε ότι αφορά το βιώσιμο τροφικό σύστημα και τη βιώσιμη διατροφή, που απαιτούνται για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επίσης το πρόγραμμα τους ενημερώνει για τις δράσεις που μπορούν να αναλάβουν ως καταναλωτές και ως πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρόγραμμα #Eat4change εργάζεται κυρίως για την εμπλοκή των νέων και την κινητοποίησή τους στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα #Eat4Change

Το πρόγραμμα #Eat4Change, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2020 και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης ως τον Απρίλιο του 2024, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου DEAR για την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση. Συντονιστής του προγράμματος είναι το WWF Φινλανδίας και εταίροι είναι: η AIESEC, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πολιτικής του WWF, το WWF Αυστρίας, το WWF Βελγίου, το WWF Σουηδίας, το WWF Γαλλίας, το WWF Ελλάς, το WWF Ηνωμένου Βασιλείου, το Ίδρυμα Fundación Vida Silvestre Argentina (FVS), το WWF Βραζιλίας, ο σύνδεσμος Associação Natureza Portugal (ANP) και το Ταμείο για τη Φύση στην Εσθονία.

Το πρόγραμμα #Eat4Change συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου DEAR για την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση.

NEWSLETTER