© Joao Vitor Marcilio / Unsplash
EAT4CHANGE
Πως συνδέεται το φαγητό μας με την υγεία μας και το περιβάλλον;

O σημερινός τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων έχει πλέον αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Ευθύνεται για την απώλεια της βιοποικιλότητας, την εμφάνιση πανδημιών και την κλιματική κρίση. Συγκεκριμένα, πάνω από το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως προέρχονται από το σύστημα παραγωγής τροφίμων. Το ⅓ του εδάφους σε όλο τον πλανήτη έχει υποβαθμιστεί από τις εκτεταμένες αγροτικές δραστηριότητες. Η μόλυνση των υδάτων συνδέεται επίσης με το φαγητό μας αφού τα εντατικά συστήματα κτηνοτροφίας, όπου παράγονται τεράστιες ποσότητες ζωικών προϊόντων, χρειάζονται μεγάλο όγκο νερού, το οποίο επιστρέφει στο περιβάλλον μεταφέροντας κατάλοιπα φαρμάκων και άλλα παθογόνα μέταλλα.

Στην Ελλάδα ακολουθούμε μια διατροφή με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καταναλώνοντας για παράδειγμα 1 με 2 μερίδες κόκκινο κρέας την ημέρα, όταν δεν θα έπρεπε να ξεπερνάμε τις 1 - 2 την εβδομάδα, γεγονός που εκτοξεύει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, η Ελλάδα έχει τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά όσον αφορά στην κατά κεφαλήν συμβολή μας στη διεθνή απώλεια βιοποικιλότητας, δηλαδή τον αριθμό των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση κάθε χρόνο αν συνεχιστεί το τρέχον διατροφικό μοντέλο.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από την έκθεση του WWF με τίτλο “Bending the Curve: The Restorative Power of Planet-Based Diets”, η λύση είναι στο χέρι μας! Αν υιοθετήσουμε μια διατροφή φιλική για τον πλανήτη, θα μειώσουμε παγκοσμίως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την τροφή κατά τουλάχιστον 30%, την απώλεια της άγριας ζωής κατά 46%, τη χρήση γης για καλλιέργεια κατά 41% και τους πρόωρους θανάτους κατά τουλάχιστον 20%.

Έχεις όρεξη να αλλάξεις τον κόσμο;

Είσαι 15-35 ετων; Γίνε μέλος της ομάδας νέων του #ΕΑΤ4Change!

Μέσα από το πρόγραμμα Eat4Change δίνουμε βήμα στους νέους να ενημερωθούν για τον αντίκτυπο της τροφής μας στον πλανήτη και ως ενεργοί πολίτες και ευσυνείδητοι καταναλωτές  να συμβάλλουν στη βελτίωση των διατροφικών επιλογών όλων μας. Οι νέοι, μαζί με το WWF, θα δημιουργήσουν έναν πυρήνα σκέψης και πολλές δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης για τους συνομηλίκους τους,  τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και το ευρύ κοινό και θα συνεργαστούν με τις αντίστοιχες ομάδες νέων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στόχος είναι να αναδείξουμε μαζί με ποιο τρόπο, ακολουθώντας μια διατροφή φιλική προς τον πλανήτη, θα συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Θα χαρούμε να λάβουμε τα αιτήματα σας σε αυτή τη φόρμα έως 5 Οκτωβρίου.

© WWF Ελλάς

Η υγεία του πλανήτη περνάει μέσα από το πιάτο μας

Οι διατροφικές μας επιλογές δεν επηρεάζουν μόνο τη δική μας υγεία, αλλά και το περιβάλλον. Στην Ελλάδα όμως ακολουθούμε μία διατροφή με υψηλό οικολογικό αποτύπωμα. Διάβασε τις συμβουλές του WWF και δες πώς μπορείς να υιοθετήσεις μια διατροφή φιλική προς τον πλανήτη!

ΣΥΜΒΟΥΛΕς ΓΙΑ μια διατροφΗ φιλικΗ προς τον πλανΗτη
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ!

Τι ακριβώς σημαίνει όμως μία «διατροφή φιλική για τον πλανήτη»;

  • Επιλογή υγιεινών τροφών που παρήχθησαν με σεβασμό προς το περιβάλλον

  • Κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών συγκριτικά με ζωικών

  • Αποφυγή υπερκατανάλωσης οποιουδήποτε φαγητού

Για εμάς εδώ στην Ελλάδα, ίσως η λύση βρίσκεται σε κάτι πολύ γνώριμο! Η Μεσογειακή διατροφή που ακολουθούσαν οι παλαιότερες γενιές επανέρχεται στην επικαιρότητα για να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε την υγεία μας και τον πλανήτη. Τοπικά και εποχικά είδη, περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, λιγότερο κρέας, ζάχαρη, έλαια και λίπη είναι μόνο μερικά από τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής που θα μας βοηθήσουν να θυμηθούμε να τρεφόμαστε σωστά.

Την αξία της μεσογειακής διατροφής και τους δεσμούς μας με αυτή, που ίσως με τα χρόνια χάθηκαν, προωθούμε μέσω του διεθνούς προγράμματος στο οποίο συμμετέχουμε με τίτλο #Eat4Change. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε πως βελτιώνοντας τις διατροφικές μας συνήθειες θα καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε την κλιματική κρίση και να συμβάλλουμε στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (όπως μηδενική πείνα, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, δράση για το κλίμα). Βασικός στόχος του #Eat4Change είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των καταναλωτών για βελτίωση των επιλογών τους προς μια βιώσιμη διατροφή και η προαγωγή υπεύθυνων μεθόδων παραγωγής τροφής.

Στην καρδιά του προγράμματος βρίσκεται η νέα γενιά, που παγκοσμίως κινητοποιείται δυναμικά για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Στο #Eat4Change σύμμαχοι μας είναι οι νέοι, οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στο σχεδιασμό δράσεων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών και μαζί τους θα βρούμε τρόπους να βελτιώσουμε το φαγητό που βάζουμε στο πιάτο μας.

 

ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;

 
© Nadine Primeau / Unsplash

Θες να υιοθετήσεις ένα μοντέλο διατροφής καλό για εσένα και για τον πλανήτη αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις; Ένα βήμα τη φορά μπορεί να μας οδηγήσει σε πολύ σημαντικές αλλαγές! Δες εδώ το βίντεο «Μην τρως τον πλανήτη» με σημαντικά στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πως το φαγητό μας συνδέεται άμεσα με το περιβάλλον και την κλιματική κρίση. Μετά από αυτό, ανακάλυψε εδώ και εδώ τις προτάσεις μας που δίνουν λύσεις καθημερινά πως θα βελτιώσουμε το φαγητό μας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ DEAR

 Το πρόγραμμα DEAR της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση υποστηρίζει προγράμματα που εμπλέκουν το κοινό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παγκόσμια θέματα κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Χρηματοδοτώντας προγράμματα όπως το #Eat4Change το πρόγραμμα Dear προωθεί τις καθολικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να συνεισφέρουν θετικά για την παγκόσμια ανάπτυξη. Το πρόγραμμα DEAR χρηματοδοτεί ως και 30 έργα που υλοποιούνται ταυτόχρονα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα έργα αυτά συνεισφέρουν στην κατανόηση και εμπλοκή των Ευρωπαίων πολιτών για θετική κοινωνική αλλαγή, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Οι δράσεις του προγράμματος DEAR τροφοδοτούν επίσης τη στήριξη της ΕΕ για τους διεθνώς συμφωνημένους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για τον τερματισμό της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη και τη διασφάλιση της ευημερίας για όλους ως το 2030.

 

Διαβaστε περισσoτερα

ΠΩΣ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΤΟ #EAT4CHANGE ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ;

 Το πρόγραμμα #Eat4change για την κινητοποίηση των νέων σε σχέση με τη βιώσιμη διατροφή συνεργάζεται με τη νέα γενιά για την επίτευξη πραγματικής αλλαγής σε ατομικό και θεσμικό επίπεδο για το καλό της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Το #Eat4change συνεισφέρει στην ανάπτυξη, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους πολίτες για τις παγκόσμιες αλληλοεξαρτήσεις και τις κοινωνικές αλλαγές, ιδίως σε ότι αφορά το βιώσιμο τροφικό σύστημα και τη βιώσιμη διατροφή, που απαιτούνται για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επίσης το πρόγραμμα τους ενημερώνει για τις δράσεις που μπορούν να αναλάβουν ως καταναλωτές και ως πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρόγραμμα #Eat4change εργάζεται κυρίως για την εμπλοκή των νέων και την κινητοποίησή τους στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ #EAT4CHANGE

 Το πρόγραμμα #Eat4Change, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2020 και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης ως τον Απρίλιο του 2024, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου DEAR για την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση. Συντονιστής του προγράμματος είναι το WWF Φινλανδίας και εταίροι είναι: η AIESEC, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πολιτικής του WWF, το WWF Αυστρίας, το WWF Βελγίου, το WWF Σουηδίας, το WWF Γαλλίας, το WWF Ελλάς, το WWF Ηνωμένου Βασιλείου, το Ίδρυμα Fundación Vida Silvestre Argentina (FVS) το WWF Βραζιλίας, ο σύνδεσμος Associação Natureza Portugal (ANP) και το Ταμείο για τη Φύση στην Εσθονία.

WWF
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

 Είσαι 20 με 35 χρονών; Έλα στην ομάδα νέων του WWF και βοήθησέ μας να θέσουμε μαζί τις βάσεις για την αλλαγή με στόχο έναν καλύτερο κόσμο για εμάς και τις γενιές που θα έρθουν. Δες εδώ την ενότητα Panda Talents και επικοινώνησε μαζί μας αν επιθυμείς να ενταχθείς στην ομάδα νέων του WWF Ελλάς.

 

Το πρόγραμμα #Eat4Change συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου DEAR για την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση.

NEWSLETTER