#Eat4Change - Δημιουργικός διαγωνισμός για τη βιώσιμη διατροφή

Δημοσιεύτηκε στις 21 March 2023

Αναζητάς την έμπνευση για νέες δημιουργίες; Μπορείς με ευφάνταστο, χιουμοριστικό, σοβαρό ή καυστικό τρόπο να δημιουργήσεις εικαστικά που θα απεικονίσουν τη σύνδεση του φαγητού με το περιβάλλον; Θες να γίνεις και εσύ ήρωας ενάντια στην κλιματική κρίση, βοηθώντας να μειώσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα της διατροφής μας; Αν ναι, τότε λάβε μέρος στον διαγωνισμό μας!

Τo WWF Ελλάς διοργανώνει έναν διαγωνισμό για φοιτητές σχολών γραφιστικής και συναφών κλάδων, προσκαλώντας τους να σκεφτούν και να δημιουργήσουν πρωτότυπα εικαστικά που θα μεταδώσουν το μήνυμα για τον αντίκτυπο της διατροφής μας στο περιβάλλον και πώς με μικρές βελτιώσεις στις επιλογές του πιάτου μας, μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στην αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης.

O τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε το φαγητό μας σήμερα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη, αφού αποτελεί την πρωταρχική αιτία για την απώλεια βιοποικιλότητας και ευθύνεται περίπου για το 1/3 των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Στην Ελλάδα ακολουθούμε μια διατροφή με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καταναλώνοντας για παράδειγμα 1 με 2 μερίδες κόκκινο κρέας την ημέρα, όταν δεν θα έπρεπε να ξεπερνάμε τις 1 - 2 την εβδομάδα, γεγονός που εκτοξεύει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Πολυάριθμες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μετάβαση σε ένα πιο υγιεινό και βιώσιμο μοντέλο διατροφής μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία και τη διατροφική ασφάλεια, να μειώσει την απώλεια βιοποικιλότητας και να σώσει ζωές. Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Eat4Change στοχεύουμε στην κινητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών προς μια βιώσιμη διατροφή που θα ωφελήσει εξίσου την ανθρώπινη υγεία και τον πλανήτη. Μια διατροφή «φιλική για τον πλανήτη» σημαίνει:

 • Υγιεινές τροφές που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον
 • Περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες αντί για ζωικές
 • Ποικιλία στις γεύσεις - όχι στην υπερκατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού

Για εμάς εδώ στην Ελλάδα η λύση βρίσκεται σε κάτι πολύ γνώριμο: τη μεσογειακή διατροφή!  Τοπικά και εποχικά είδη, περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, λιγότερο κρέας, ζάχαρη, έλαια και λίπη είναι μόνο μερικά από τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής που θα μας βοηθήσουν να θυμηθούμε να τρεφόμαστε σωστά. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να βρεις εδώ.

Έτοιμος/η για τον διαγωνισμό; Μπορείς να υποβάλεις συμμετοχή στις παρακάτω κατηγορίες εικαστικών για digital χρήση :

 • Κατηγορία 1η: Στατικό εικαστικό σε μορφή .jpg
 • Κατηγορία 2η: Animated εικαστικό σε μορφή .mp4 ή .gif, μέγιστης διάρκειας 30 δευτερολέπτων. 

Οι συμμετοχές πρέπει να έχουν φορμάτ 1:1 και ελάχιστη ανάλυση 2.000 pixels.

Στα εικαστικά πρέπει να ενσωματωθεί σε κάποιο σημείο το hashtag → #Eat4Change

Σε κάθε μία από τις δύο κατηγορίες θα ανακηρυχθούν 3 νικητές (σύνολο 6). Μπορείς να λάβεις μέρος στον διαγωνισμό, συμμετέχοντας είτε σε μία, είτε και στις δύο κατηγορίες. 

Δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό ΕΔΩ έως 31 Μαΐου 2023!
Οι 3 νικητές ανά κατηγορία θα κερδίσουν δώρα. 

Για περισσότερες πληροφορίες ή σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα, επικοινώνησε μαζί μας στο design4change@wwf.gr

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:  

 • Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε φοιτητές σχολών γραφιστικής, οπτικής επικοινωνίας, καλών τεχνών και άλλων συναφών κλάδων, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.  
 • Οι συμμετέχοντες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή είτε ατομικά, είτε ως μέλη μιας ομάδας εργασίας.
 • Η διάρκεια του διαγωνισμού ορίζεται ως εξής: έναρξη 21 Μαρτίου 2023 και ολοκλήρωση  31 Μαΐου 2023 στις 23:00. Στη συνέχεια, ειδική επιτροπή θα αναδείξει τους νικητές, αξιολογώντας τις συμμετοχές με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: Δημιουργική προσέγγιση, πρωτοτυπία και προώθηση μηνυμάτων για τη σημασία των διατροφικών επιλογών και την ανάγκη βιώσιμης διατροφής σε νέους 15-35 ετών. .  
 • Οι συμμετοχές πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προδιαγραφές:
  • Αν η συμμετοχή αφορά στατικό εικαστικό, αυτό να είναι σε μορφή .jpg.
  • Αν η συμμετοχή αφορά animated εικαστικό, αυτό να είναι σε μορφή .mp4 ή .gif, μέγιστης διάρκειας 30 δευτερολέπτων. 

Σε κάθε περίπτωση,  τα παραδοτέα πρέπει να έχουν φορμάτ 1:1 και ελάχιστη ανάλυση 2.000 pixels. Και επίσης στα εικαστικά πρέπει να ενσωματωθεί σε κάποιο σημείο το hashtag → #Eat4Change

 • Τα δώρα του διαγωνισμού θα είναι συνολικά έξι (6). Τρία στην κατηγορία στατικό εικαστικό και τρία στην κατηγορία animated εικαστικό. 

Οι πρώτοι νικητές και των δύο κατηγοριών θα κερδίσουν από μία ψηφιακή γραφίδα σχεδίασης.
Οι δεύτεροι νικητές και των δύο κατηγοριών θα κερδίσουν από ένα smart watch.
Οι τρίτοι νικητές και των δύο κατηγοριών θα κερδίσουν από ένα φορητό ηχείο

 • Ο τρόπος υποβολής των προτάσεων είναι ηλεκτρονικός, σε αυτή φόρμα. Σε περίπτωση μεγάλου όγκου τα αρχεία θα πρέπει να αναρτηθούν σε μια πλατφόρμα τύπου dropbox/ google drive με ανοιχτή πρόσβαση και να συμπληρωθεί ο σύνδεσμος (link) στη φόρμα υποβολής.
 • Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των εικαστικών παραμένουν στους δημιουργούς. Οι δημιουργοί παραχωρούν τα δικαιώματα χρήσης στο WWF Ελλάς και στους υπόλοιπους εταίρους του προγράμματος Eat4Change, προκειμένου να χρησιμοποιούν τα εικαστικά για τις επικοινωνιακές τους ανάγκες, χωρίς χρονικό περιορισμό. 
 • Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δηλώνουν υπεύθυνα πως το περιεχόμενο που υποβάλουν είναι πρωτότυπο και αποτελεί δική τους δημιουργία και πνευματική ιδιοκτησία. 
 • Εάν διαπιστωθεί ότι ένα εικαστικό ανήκει σε άλλον δημιουργό και όχι στον συμμετέχοντα, οι διοργανωτές του διαγωνισμού δεν φέρουν καμία νομική ευθύνη.
 • Οι συμμετοχές που περιλαμβάνουν επιβλαβές, απειλητικό, συκοφαντικό, χυδαίο, ρατσιστικό, αντιδεοντολογικό, παράνομο ή και απαράδεκτο με οποιονδήποτε τρόπο περιεχόμενο, θα αποκλείονται αυτομάτως. 
 • Δεν έχουν δικαίωμα στη διεκδίκηση των δώρων του Διαγωνισμού οι εργαζόμενοι του WWF Ελλάς, καθώς και όσοι συνδέονται με αυτούς με συγγένεια έως και β΄ βαθμού (και εξ αγχιστείας). Οι προαναφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην όλη διαδικασία, χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τα δώρα για τους νικητές.
 • Αποκλεισμός νικητή: Ο κάθε νικητής σε οποιοδήποτε στάδιο ακόμα και αυτό της αξιοποίησης του δώρου, μπορεί να αποκλειστεί για τους εξής λόγους: (α) Σε περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, δεν αποδεχθεί πλήρως τους παρόντες όρους στο σύνολό τους, οι οποίοι θεωρούνται όλοι ουσιώδεις και δεν υπογράψει σχετική δήλωση. (β) Σε περίπτωση που η συμμετοχή του δεν πληροί κάποιον από τους όρους του παρόντος. (γ) Σε περίπτωση που κάποιο από τα στοιχεία που δήλωσε είναι ψευδές. (δ) Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο, η προσπάθεια επικοινωνίας με τον νικητή μέχρι πέντε (5) εργάσιμες ημέρες μετά την ανακοίνωση των νικητών αποβεί άκαρπη. (ε) Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο ο νικητής δεν παρουσιαστεί ή παρουσιαστεί καθυστερημένα στην αξιοποίηση του δώρου. Σε κάθε περίπτωση αποκλεισμού της συμμετοχής του νικητή, το δικαίωμά του στο δώρο το αποκτά ο πρώτος κατά σειρά επιλαχών, σε περίπτωση αποκλεισμού της συμμετοχής και αυτού, το δικαίωμά του στο δώρο το αποκτά ο δεύτερος κατά σειρά επιλαχών, κ.ο.κ.
 • Υπεύθυνος Συλλογής και Επεξεργασίας

Υπεύθυνος για τη συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση - WWF Ελλάς», Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210-3314893, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου support@wwf.gr [εφεξής το «WWF Ελλάς »].

 • Γενικοί Όροι Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων

Η επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι απόρρητη και το WWF Ελλάς λαμβάνει όλα τα ευλόγως απαραίτητα τεχνικά και λοιπά μέσα για τη διασφάλιση του απορρήτου χαρακτήρα της επεξεργασίας αυτής. Πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα έχει μόνο το εξουσιοδοτημένο, κατά περίπτωση και ανάλογα με το σκοπό επεξεργασίας, προσωπικό του WWF Ελλάς  ή /και το προσωπικό τρίτων εταιρειών, εκτελούντων την επεξεργασία, με τις οποίες έχει συμβληθεί το WWF Ελλάς  και επεξεργάζονται τα δεδομένα για λογαριασμό της, υπό τον όρο τήρησης των σχετικών υποχρεώσεων εμπιστευτικότητας που περιλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις

 • Δεδομένα διαγωνισμού

Χρησιμοποιούμε και επεξεργαζόμαστε τα Προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων του Διαγωνισμού για να αναγνωρίσουμε τους συμμετέχοντες, να αποτρέψουμε/ανιχνεύσουμε υποθέσεις απάτης και να παραδώσουμε το βραβείο στους νικητές. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε την επεξεργασία των Δεδομένων του διαγωνισμού απαραίτητη για την εκτέλεση της σύμβασης της οποίας είστε συμβαλλόμενο μέρος, και σύννομη σύμφωνα με το άρθρο 6 στοιχείο β) του κανονισμού (EU) 2016/679. Ο κάθε συμμετέχων αποδέχεται ανεπιφύλακτα και συναινεί στην χρήση και επεξεργασία των δεδομένων που θα αποστέλλει (ενδεικτικά ονοματεπώνυμο, email, τηλέφωνο επικοινωνίας κ.α) από όλα τα μέσα του WWF Ελλάς.

 • Χρονικό διάστημα τήρησης των Προσωπικών δεδομένων

Θα διατηρήσουμε τα Προσωπικά σας δεδομένα για το χρονικό διάστημα που απαιτείται ή επιτρέπεται, ανάλογα με τον σκοπό ή τους σκοπούς για τους οποίους λήφθηκαν. Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των περιόδων διατήρησης είναι μεταξύ άλλων: (i) η χρονική διάρκεια κατά την οποία έχουμε μια συνεχή σχέση μαζί σας για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, (ii) κατά πόσο υπάρχει νομική υποχρέωση, από την οποία δεσμευόμαστε ή (iii) κατά πόσο συνιστάται η διατήρηση με βάση το νομικό μας πλαίσιο (π.χ. όσον αφορά ισχύουσες διατάξεις περί παραγραφής, αντιδικίες ή έρευνες ρυθμιστικών αρχών). Σε κάθε περίπτωση τα Προσωπικά σας Δεδομένα διατηρούνται για όχι περισσότερο από 4 χρόνια, εκτός εάν συνεχίσουμε να τα τηρούμε κατά τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.

Οι πληροφορίες που δίνετε θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη προωθητική δράση του εν λόγω διαγωνισμού.

 • Επικοινωνία

Για τυχόν άσκηση των δικαιωμάτων σας αναφορικά με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, μπορείτε να επικοινωνείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση privacy@wwf.gr

Σε περίπτωση που δεν είστε ικανοποιημένοι από το πώς επεξεργαζόμαστε προσωπικά σας δεδομένα και πως σας εξυπηρετούμε για να ασκήσετε τα δικαιώματά σας τότε έχετε δικαίωμα να απευθύνετε καταγγελία ή παράπονο στην σχετική αρμόδια εποπτική αρχή: 

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Ταχυδρομική Διεύθυνση:

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κηφισίας 1-3, Τ.Κ. 115 23, Αθήνα

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30-210 6475600

Fax: +30-210 6475628

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: contact@dpa.gr

Όλα τα σχετικά θέματα στον οργανισμό μας επιβλέπονται από τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων του Οργανισμού μας στον οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε για οποιεσδήποτε απορίες, διευκρινίσεις, υποβολή παραπόνων και αιτημάτων

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ WWF ΕΛΛΑΣ

Φώτης Παρασκευόπουλος

WWF Ελλάς, Χαριλάου Τρικούπη 119 - 121, Τ.Κ. 114 73, Αθήνα

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30-210 3314893

Fax: +30-210 3247578

Email: privacy@wwf.gr

Το πρόγραμμα #Eat4Change, ξεκίνησε τον Μάιο του 2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου DEAR για την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση. Συντονιστής του προγράμματος είναι το WWF Φινλανδίας και εταίροι είναι: η AIESEC, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πολιτικής του WWF, το WWF Αυστρίας, το WWF Βελγίου, το WWF Σουηδίας, το WWF Γαλλίας, το WWF Ελλάς, το WWF Ηνωμένου Βασιλείου, το Ίδρυμα Fundación Vida Silvestre Argentina (FVS), το WWF Βραζιλίας, ο σύνδεσμος Associação Natureza Portugal (ANP) και το Ταμείο για τη Φύση στην Εσθονία.

© WWF
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ