ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ | WWF
© Adobe Stock

Περιβαλλοντικη δημοκρατια

Έχετε προσπαθήσει να διαβάσετε την Εφημερίδα της Κυβέρνησης που δημοσιεύει επίσημα όλη την ελληνική νομοθεσία; Εμείς το κάνουμε, επειδή ξέρουμε καλά πως εκεί γράφεται το περιβαλλοντικό μας παρόν και μέλλον.

Μαζί με μια μεγάλη ομάδα από συνεργάτες και εθελοντές νομικούς καταγράφουμε ασταμάτητα τις νομικές εξελίξεις, αναλύουμε νομοσχέδια, εκφράζουμε τεκμηριωμένη δημόσια κριτική, πιέζουμε υπουργούς και βουλευτές, προτείνουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Είμαστε πάντα εκεί, στην πρώτη γραμμή για νόμους καθαρούς, διαφανείς που υπερασπίζονται πραγματικά το κοινό συμφέρον, δηλαδή το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, το μέλλον μας. Σχεδόν σε κάθε διαβούλευση και νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή και αφορά στο περιβάλλον. Καταθέτουμε τη γνώμη μας και την υποστηρίζουμε σθεναρά, ώστε να αποτρέψουμε «νόμους που βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον» και να βελτιώσουμε την περιβαλλοντική νομοθεσία. Ίσως να είμαστε η μόνη οργάνωση στην Ελλάδα που διαβάζουμε σε συνεχή βάση, μέχρι και τα ψιλά γράμματα, γιατί γνωρίζουμε ότι στις λεπτομέρειες κρύβονται τα πιο μεγάλα ατοπήματα.

Διεθνές συνέδριο για το περιβαλλοντικό δίκαιο σε καιρούς κρίσης

Το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Το περιβαλλοντικό δίκαιο αντιμέτωπο με την περιβαλλοντική κρίση», διοργανώθηκε από το WWF Ελλάς και την Νόμος + Φύση, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία απεύθυνε χαιρετισμό.
Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, ενώ κάνουν λόγο για περιβαλλοντική κρίση. Τα στοιχεία καταδεικνύουν την ανάγκη άμεσης και επείγουσας δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπογενείς πιέσεις και κίνδυνοι για την υγεία του πλανήτη. Πώς όμως μπορεί να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί το περιβαλλοντικό δίκαιο σε αυτές τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες; Αυτό το επίκαιρο ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν οι ομιλητές και ομιλήτριες του συνεδρίου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το συνέδριο στο σύνολό του παρακάτω.

TI KANOYME

Έχοντας επί 15 χρόνια προσφέρει τη μοναδική ετήσια εικόνα για το πώς εφαρμόζονται οι περιβαλλοντικοί νόμοι, τι πετυχαίνουν και ποια περιβαλλοντικά μυστικά κρύβουν τα άρθρα διαφόρων νομοσχεδίων ή υπουργικών αποφάσεων, προσφέρουμε στην κοινωνία μια σημαντική πηγή γνώσης και δύναμης για έναν νικηφόρο αγώνα για την προστασία της φύσης και την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης. Ειδικά μέσα στα χρόνια της κρίσης, επιμείναμε και διαβάσαμε τις δανειακές συμβάσεις για το χρέος της Ελλάδας και παρακολουθήσαμε τα μνημονιακά νομοσχέδια. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, προλάβαμε και σταματήσαμε επικίνδυνες αλλαγές νόμων που αν ψηφίζονταν θα έφερναν καταστροφές σε σημαντικά οικοσυστήματα, κυρίως στις ακτές και τα δάση μας. Κερδίσαμε επίσης πολλές μάχες δικαστικές, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έτσι, αποδεικνύουμε πως νόμος είναι το δίκιο του περιβάλλοντος, σε πείσμα ίσως ισχυρών πολιτικών παραγόντων που «κλείνουν το μάτι» σε περιβαλλοντικές παρανομίες και εγκλήματα, ενώ πιέζουν για αλλαγές που υποβαθμίζουν τη νομική ασπίδα προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Χωρίς εσένα στο πλευρό μας δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη δράση μας για να προστατέψουμε την πολύτιμη φύση μας και να εξασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Γίνε τώρα σύμμαχός μας!

νομικεσ εκθεσεισ