© Dariusz Staniszewski / Pexels
αστικο πρασινο

Ελευθερία ή γαλήνη; Υγεία, χαρά, γέλιο, ηρεμία, εκτόνωση, άσκηση, παρέα, θετική ενέργεια; Τι έρχεται πρώτο στο μυαλό σου όταν σκεφτείς μια βόλτα στο πάρκο; Οι αστικοί χώροι πρασίνου, τα μικρά και μεγάλα μας πάρκα, έχουν μεγάλη οικολογική και αισθητική αξία. Πάνω από όλα όμως είναι ασπίδα για την υγεία μας και η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε την τεράστια σημασία τους.  

Ανάσα οξυγόνου και δροσιάς, οι πράσινοι χώροι βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας, απορροφούν τους θορύβους της πόλης και αποτελούν τις τελευταίες εστίες βιοποικιλότητας στα αστικά κέντρα. Όσο για τη θετική επίδραση στην υγεία; Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η ύπαρξη χώρων πρασίνου στις πόλεις, ωφελεί τη σωματική και την ψυχική υγεία, αφού αποτελούν καταφύγια αναψυχής, χαλάρωσης και άθλησης.

Δυστυχώς όμως, σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, έχουμε πολύ λιγότερους χώρους πρασίνου από όσους χρειαζόμαστε. Επιπλέον, ακόμα και αυτό το λίγο που διαθέτουμε, πολλές φορές περνάει απαρατήρητο στους πολίτες, ενώ άλλες φορές υποβαθμίζεται από την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών αλλά και των επισκεπτών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις ανά κάτοικο δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 9 m2/κάτοικο.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία του πράσινου στις πόλεις και με όραμα να μπορούμε να απολαμβάνουμε ουσιαστικά τα πάρκα μας και να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ξεκινήσαμε το 2016 την εκστρατεία «Το πράσινο στα χέρια μας» και δημιουργήσαμε την εφαρμογή για κινητά WWF GreenSpaces.

Πρόκειται για μια δωρεάν εφαρμογή, πρώτη στο είδος της σε Ελλάδα και Ευρώπη, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να «χτίσουν» τον μεγαλύτερο συμμετοχικό χάρτη πρασίνου των ελληνικών πόλεων, καταγράφοντας και αξιολογώντας πάρκα με μοναδικό εργαλείο το κινητό τους. Έτσι, ο καθένας από εμάς μπορεί να αξιολογεί την ποιότητα και ποσότητα πρασίνου, το επίπεδο καθαριότητας και την ποιότητα και είδος των υποδομών που διαθέτει κάθε χώρος.

Μαζί λοιπόν μπορούμε πλέον να ανακαλύψουμε νέους χώρους πρασίνου τους οποίους δεν γνωρίζαμε, πάρκα για σκύλους, παιδικές χαρές, χώρους αναψυχής ή άθλησης και πολλά άλλα πράσινα διαμάντια της πόλης μας! Παράλληλα, οι καταγραφές και οι αξιολογήσεις που συγκεντρώνονται αναδεικνύουν τους χώρους που χρειάζονται βελτιώσεις και παρεμβάσεις, λειτουργώντας ως χρήσιμο εργαλείο για τις δημοτικές αρχές.

Νέοι σε δράση

 
© WWF Ελλάς / ΣΕΟ

Ενώνοντας τις δυνάμεις μας και κυρίως το όραμα μας με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και πατώντας πάνω στο πρόγραμμά μας Greenspaces δημιουργήσαμε ένα σύνολο δραστηριοτήτων για σχολεία και ομάδες Οδηγών. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης μικρών και μεγάλων, καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο της "υιοθέτησης" πάρκων και δημιουργίας πράσινων χώρων και ζωνών στις πόλεις, θέτοντας τη βάση για διαρκή κοινωνική και εθελοντική προσφορά. 

Δείτε περισσότερα εδώ

Το WWF GreenSpaces σε αριθμους

9.000 πολιτες

1.710 χωροι πρασινου

126 πολεις

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκστρατείας για το πράσινο των πόλεών μας, διοργανώσαμε με την επιστημονική στήριξη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. έναν πρωτότυπο φοιτητικό διαγωνισμό αρχιτεκτονικής. Εκεί αναδείξαμε ότι η δημιουργία ή η ανάπλαση των δημόσιων πράσινων χώρων μπορεί να γίνει με ευρηματικότητα και χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης. Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν εστάλησαν στις δημοτικές αρχές, προκειμένου το πολύτιμο αυτό υλικό να αξιοποιηθεί και να μην μείνει στα χαρτιά.  

Παράλληλα, υλοποιήθηκαν δυο διαγωνισμοί «Πράσινων Πρωταθλητών», με τη συμμετοχή μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από δεκάδες σχολεία, οι οποίοι με το WWF GreenSpaces ανά χείρας, ανακάλυψαν και βαθμολόγησαν πράσινους χώρους στην πόλη τους, ενώ έβαλαν το λιθαράκι τους στην αποκατάστασή τους μέσα από εθελοντικές δράσεις.

. 
© Μαρία Τσούκα / WWF Ελλάς

Αν είσαι εκπαιδευτικός δες εδώ τι μπορείς να κάνεις με τους μαθητές.

Δειτε την καμπανια!
WWF
WWF GreenSpaces: Δημήτρης Μακαλιάς-Ζήσης Ρούμπος στο πάρκο
WWF
WWF GreenSpaces: Η Μαντώ Γαστεράτου στο πάρκο!
WWF
Ο Λευτέρης Ελευθερίου "παρκάρει" με το WWF GreenSpaces
WWF
Ζήσης Ρούμπος-Δημήτρης Μακαλιάς:WWF GreenSpaces backstage!

Υπεύθυνη προγράμματος: Βίκυ Μπαρμπόκα

Το WWF GreenSpaces είναι μια καινοτόμος εφαρμογή για το αστικό πράσινο που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «WWF Καλύτερη Ζωή». Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι μεγάλος δωρητής τoυ «WWF Καλύτερη Ζωή» και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση είναι υποστηρικτής του προγράμματος.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Κατέβασε δωρεάν στο κινητό σου το WWF GreenSpaces και πάρε το πράσινο στα χέρια σου!

NEWSLETTER