Ας γιορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής!

Δημοσιεύτηκε στις October, 11 2023

Στις 16/10, το WWF σας περιμένει στο Μετρό Συντάγματος με δράσεις, μαγειρική και εκπλήξεις που θα αναδείξουν τα μυστικά για μια βιώσιμη διατροφή και για έναν ζωντανό πλανήτη.

Σε λίγες ημέρες θα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου) και είναι η πιο κατάλληλη αφορμή για να θυμηθούμε πως η τροφή μας έχει άμεση σύνδεση όχι μόνο με την υγεία μας, αλλά και με την υγεία του περιβάλλοντος!

Οι διατροφικές μας επιλογές καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το παρόν, αλλά και το μέλλον του πλανήτη μας. Αρκεί να σκεφτούμε πως ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε το φαγητό μας σήμερα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη, αφού αποτελεί τη βασική αιτία για την απώλεια βιοποικιλότητας και ευθύνεται περίπου για το 1/3 των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Πώς όμως, μπορούμε εμείς, ως καταναλωτές, να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από το πιάτο μας;

Αυτό ακριβώς θα εξερευνήσουμε τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό Συντάγματος, όπου το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Eat4Change, θα διοργανώσει μια ολοήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στα “μυστικά” της βιώσιμης διατροφής που θα είναι ανοιχτή στο κοινό!

Συγκεκριμένα, από τις 10.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να μετρήσουν το διατροφικό τους αποτύπωμα, αλλά και να μάθουν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να υιοθετήσουν μια βιώσιμη διατροφή στην καθημερινότητά τους, μέσα από ενημερωτικές δράσεις, παιχνίδια, quiz γνώσεων και πολλές ακόμα εκπλήξεις. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν ένα εβδομαδιαίο μενού με βιώσιμες επιλογές με την υπογραφή του επίσημου πρεσβευτή τουEat4Change, σεφ Γιώργου Τσούλη, ο οποίος το ίδιο απόγευμα θα ετοιμάσει μια πρωτότυπη δράση για το κοινό! Συγκεκριμένα, από τις 18.00 έως τις 19.00, ο σεφ θα βρίσκεται στο Μετρό Συντάγματος, για να συζητήσει με το κοινό, αλλά και να μαγειρέψειlive πεντανόστιμα, εύκολα και κυρίως, βιώσιμα energy balls που χαρίζουν δύναμη σε εμάς, αλλά και το περιβάλλον.

Η τροφή μας είναι η υπερδύναμή μας, αφού ακολουθώντας μια πιο φυτική διατροφή δεν προστατεύουμε μόνο την υγεία μας, αλλά μειώνουμε σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνονται για την κλιματική κρίση.

Πόσο καλά όμως, γνωρίζουν οι Έλληνες καταναλωτές ότι η παραγωγή και η κατανάλωση της τροφής μας έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον;

Το WWF, στο πλαίσιο του Eat4Change που έχει ως στόχο να προωθήσει τη βιώσιμη στους καταναλωτές, διεξήγαγε έρευνα γνώμης για τρίτη χρονιά σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, και την Μεγάλη Βρετανία όπου συμμετείχαν συνολικά, 17.931 ενήλικες εκ των οποίων 1.113 συμμετέχοντες ήταν Έλληνες. Η έρευνα είχε ως κεντρικό στόχο να καταγράψει τόσο την άποψη, όσο και τη γνώση που έχουν οι Eυρωπαίοι καταναλωτές αναφορικά με τη σύνδεση της διατροφής μας με την κατάσταση υγείας του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις το 50% των ερωτηθέντων κατανοούν τον αρνητικό αντίκτυπο της τροφής μας, ενώ όταν ερευνούμε το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης μόνο το 31% των συμμετεχόντων θεωρεί πως οι διατροφικές τους επιλογές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Όσον αφορά στην προέλευση των τροφίμων, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (24%) πιστεύει ότι τα τρόφιμα που παράγονται στην Ελλάδα έχουν αρνητικό αντίκτυπο, ενώ διπλάσιο ποσοστό (50%) θεωρεί ότι τα εισαγόμενα τρόφιμα είναι επιβαρυντικά για το περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες λοιπόν, αντιλαμβάνονται τη σημασία της εντοπιότητας στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διατροφής μας.

Σταθερό πρόβλημα παραμένει, επίσης για τους Έλληνες, το κόστος για την αγορά των βιώσιμων τροφίμων, των τροφίμων δηλαδή που έχουν παραχθεί με σεβασμό προς το περιβάλλον. Στην έρευνα του 2021 το 47% των ερωτηθέντων, επισήμαναν το κόστος ως ανασταλτικό παράγοντα, το 2022 το ζήτημα του κόστους φαίνεται πως απασχολούσε το 52% των ερωτηθέντων, ενώ φέτος το 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύουν πως η τιμή των βιώσιμων τροφίμων είναι πια εμπόδιο για να τα αγοράσουν και να μπορέσουν να ακολουθήσουν μια πιο βιώσιμη διατροφή. Τέλος, ένα ζητούμενο που εξέφρασε το 89% των Ελλήνων συμμετεχόντων, μέσω της έρευνας, είναι η επιθυμία να συμπεριληφθεί τουλάχιστον μια χορτοφαγική επιλογή σε κυλικεία σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 78%.

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως παρά το ότι ήδη έχουμε γίνει μάρτυρες των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στην καθημερινότητάς μας, ακόμα υπάρχει ένα αρκετά σημαντικό κενό στη γνώση των πολιτών σχετικά με το πόσο άμεσα συνδέεται η δική μας διατροφή με το περιβάλλον.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το WWF Ελλάς σας περιμένει όλους τη Δευτέρα 16/10 (10.00- 21.00) στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό Συντάγματος, για να συζητήσουμε για το περιβάλλον, να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά και για να μάθουμε πως το μυστικό για ένα υγιές περιβάλλον κρύβεται και μέσα στις διατροφικές μας επιλογές!

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Eat4Change μπορείτε να βρείτε εδώ, αλλά και στο i-eat4change.com.

Το πρόγραμμα Eat4Change συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου DEAR για την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση, και διαρκεί 4 χρόνια (2020-2024). Εταίροι του προγράμματος είναι οι: AIESEC, WWF European Policy Office (EPO), WWF Αυστρίας, WWF Βελγίου, WWF Σουηδίας, WWF Γαλλίας, WWF Ελλάς, WWF Ην. Βασιλείου, Fundación Vida Silvestre Argentina (FVS), WWF Βραζιλίας, Associação Natureza Portugal (ANP) και το Estonian Fund for Nature. Το WWF Φινλανδίας είναι το γραφείο συντονισμού.

Σημειώσεις προς συντάκτες:

  • Φωτογραφία / πρόσκληση για την εκδήλωση στο Σύνταγμα, διαθέσιμη ΕΔΩ.
  • Την πλήρη έρευνα γνώμης για τη βιώσιμη διατροφή με τα συνολικά αποτελέσματα, μπορείτε να τη βρείτε ΕΔΩ.
© WWF