© cottonbro / Pexels
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλη η φύση, και τα προβλήματα προστασίας της, βρίσκονται στο πιάτο μας! Η απώλεια βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή πρώτα από όλα! Το σουβλάκι και το χάμπουργκερ που τόσο μας αρέσουν, μπορεί να έχουν στοιχίσει τη ζωή σε κάποια στρέμματα τροπικού δάσους στον Αμαζόνιο που θυσιάστηκαν για να γίνουν βοσκότοποι ή καλλιέργειες για ζωοτροφές.

Το φρούτο που τρώμε εκτός εποχής, και που ίσως έχει ταξιδέψει από μακριά, έχει στοιχίσει σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Κι ενώ η διατροφή ευθύνεται για το 30% περίπου των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, το 1/3 της τροφής πετιέται!

Κάτι δεν πάει καλά με τη διατροφή μας.

Μαθαίνουμε, αλλάζουμε διατροφικές συνήθειες, προστατεύουμε την υγεία μας και την υγεία του πλανήτη.

Eat4Changers: Τρώμε για να αλλάξουμε τον κόσμο

15+

Το πρόγραμμα “Eat4Changers: Πώς θα γίνεις “Changemaker” για τη διατροφή, τη βιοποικιλότητα και το κλίμα.” έχει στόχο την κινητοποίηση νέων για τη βιώσιμη διατροφή με σκοπό την ανάληψη δράσης. Eτοιμάσαμε για εσάς μια παρουσίαση, το συνοδευτικό κείμενο των διαφανειών και τη δομή του προγράμματος (περιλαμβάνεται στην παρουσίαση). Το πρόγραμμα θα το τρέξετε οι ίδιοι στις τάξεις σας. Οι μαθητές θα ανακαλύψουν τα χαρακτηριστικά των προσωπικοτήτων που τους εμπνέουν, θα προσδιορίσουν τις δικές τους δεξιότητες που μπορούν να τους κάνουν φορείς αλλαγής, θα μάθουν για τη σχέση διατροφής και κλιματικής αλλαγής και θα εστιάσουν στην βιωσιμότητα της κατανάλωσης κρέατος.

Όσοι από τους μαθητές σας ενδιαφέρονται καλούνται να σχηματίσουν ομάδα που θα αναλάβει δράση για τη βιώσιμη διατροφή στο σχολείο. Οι δράσεις θα πρέπει να στοχεύουν σε αλλαγή συμπεριφοράς κι όχι απλά σε ενημέρωση των συμμαθητών τους. Εάν ενδιαφέρεστε να πραγματοποιήσετε το πρόγραμμα με τους μαθητές σας 15+ επικοινωνήστε μαζί μας στο n.coutava@wwf.gr.

Το πρόγραμμα Eat4Change πραγματοποιείται με την χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιεχόμενό του αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του WWF Ελλάς και δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
#Eat4Change

Το Καλάθι του Πικνίκ

5-12

«Το καλάθι του πικνίκ», ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διατροφή και το περιβάλλον στοχεύει στην υιοθέτηση μιας υγιεινής και περιβαλλοντικά βιώσιμης διατροφής εκ μέρους των παιδιών, ξεκινώντας από το σχολικό σνακ. Κανονικά διατίθεται προς δανεισμό στα σχολεία αλλά λόγω αυξημένων μέτρων προφύλαξης και προστασίας σταματά προσωρινά το ταξίδι του από σχολείο σε σχολείο και μεταμορφώνεται σε ένα ‘φανταστικό’ καλάθι (με προσαρμογές και για σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση) που μπορεί να αναπαραχθεί σε κάθε σχολείο. Κατεβάστε όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία από εδώ και δηλώστε συμμετοχή στην κ. Νάνσυ Κουταβά στο n.coutava@wwf.gr

Ο κόσμος στο πιάτο σου

5-12

Αν δουλεύετε το θέμα διατροφή και θέλετε οι μαθητές σας να αντιληφθούν τη σχέση ανάμεσα στην φύση και τη διατροφή, προσεγγίζοντας την έννοια του οικολογικού αποτυπώματος της διατροφής, μπορούμε να σας κάνουμε διαδικτυακά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο κόσμος στο πιάτο σου». Το μάθημα περιλαμβάνει ένα σενάριο, μία «αστυνομική ιστορία» όπου οι μαθητές καλούνται, μαζί με το πάντα-ντετέκτιβ, να βρούνε τρία απειλούμενα ζώα που εξαφανίστηκαν. Διάρκεια μαθήματος 45’. Μέρες και ώρες διεξαγωγής κατόπιν συνεννόησης με τη κ. Νάνσυ Κουταβά, n.coutava@wwf.gr.

Υγιή παιδιά, υγιής πλάνητης

5-12

Το εκπαιδευτικό υλικό «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» για την βιώσιμη και υγιεινή διατροφή, που απευθύνεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, θα το βρείτε στην ιστοσελίδα http://food.wwf.gr/schoolsΕδώ μπορείτε να δείτε μια πρώτη προσπάθεια σύνδεσης με το αναλυτικό πρόγραμμα.

Διατροφή, Τρόπος Ζωής και Οικολογικό Αποτύπωμα

9+

Το υλικό αυτό καλεί τους μαθητές να διερευνήσουν το πώς η διατροφή μας συνδέεται με τον τρόπο ζωής και το οικολογικό μας αποτύπωμα. Γύρω από μια κεντρική δραστηριότητα αρθρώνεται η έρευνα που καλούνται να κάνουν οι μαθητές σε ομάδες. Η διάρκεια του προγράμματος προσαρμόζεται ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο και τις επιθυμίες της τάξης

NEWSLETTER