© Ola Jennersten / WWF
ΤΙΓΡΗ

Μεγαλειώδης, πανέμορφη, συνυφασμένη με το δέος που μας προκαλεί η άγρια ζωή. Η τίγρη, είναι ένα από τα πιο επιβλητικά ζώα του πλανήτη και η γοητεία της την έχει κάνει αντικείμενο μύθων και παραδόσεων. Αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο χερσαίο σαρκοφάγο ζώο στη γη και σίγουρα εκτός από τους μύθους, είναι ένα κυρίαρχο πλάσμα και στην άγρια φύση. Η τίγρη δεν χρησιμοποιεί την όσφρησή της, αλλά κυρίως την όραση και την ακοή για να βρει τα θηράματά της. Συνήθως ζει και κυνηγά μοναχικά στην περιοχή που θεωρεί δική της, στήνοντας καρτέρι, για να αιφνιδιάσει τη λεία της. Από το 2017, η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) αναγνωρίζει δύο υποείδη, την τίγρη Panthera tigris tigris στην ηπειρωτική Ασία και την τίγρη Panthera tigris sondaica στα μεγαλύτερα νησιά Σούνδες της Ινδονησίας.

Υιοθετησε μια τιγρη!

Με μια συμβολική υιοθεσία μπορείς να γίνεις ενεργός «σύμμαχoς» στον αγώνα μας για να σώσουμε τα μοναδικά και απειλούμενα είδη της Γης.

ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ
© naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF

Κι όμως, αυτό το μεγαλειώδες πλάσμα κινδυνεύει κυριολεκτικά να χαθεί από προσώπου γης… Τον τελευταίο αιώνα έχει χαθεί το 97% του πληθυσμού του και είναι θλιβερό να σκεφτεί κανείς ότι οι τίγρεις που απομένουν ελεύθερες στη φύση είναι πολύ λιγότερες απ’ όσες ζουν αιχμάλωτες σε ζωολογικούς κήπους. Η λαθροθηρία, το παράνομο εμπόριο, η απώλεια και ο κατακερματισμός των βιοτόπων της και η κλιματική κρίση, είναι οι βασικές απειλές που αντιμετωπίζει. Δυστυχώς το ανθρώπινο χέρι είναι και πάλι αυτό που έχει βάλει το «δάχτυλο στη σκανδάλη», καθώς το «σπίτι» της τίγρης κατακερματίζεται από δραστηριότητες για ξυλεία, γεωργία, οικοδομική ανάπτυξη, οδικούς άξονες και σιδηροδρόμους, ενώ το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής συμπληρώνει το επικίνδυνο αυτό για την τίγρη παζλ των απειλών.

Ο παραλογισμός του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής

Η τίγρη πωλείται έως και 70.000 δολάρια στο παράνομο εμπόριο άγριας ζωής για το δέρμα της, αλλά και για τα κομμάτια του σώματός της που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική για τις δήθεν μαγικές ιδιότητές τους, παρόλο που η χρήση τους έχει αποκηρυχθεί επίσημα από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Κινεζικής Ιατρικής.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αντίθετα με τα περισσότερα αιλουροειδή, η τίγρη είναι δεινή κολυμβήτρια. Μπορεί εύκολα να κολυμπήσει αρκετά χιλιόμετρα για να διασχίσει ποτάμια ή λίμνες.

Αντέχει αρκετές μέρες χωρίς φαγητό κι όταν βρει το θήραμά της, μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 40 κιλά κρέας!

Τα δάση που κατοικεί έχουν υποστεί μείωση 45% στην έκτασή τους.

Δυο αριθμοί, μεταξύ πολλών άλλων, είναι αρκετοί για να καταλάβει κανείς τη σοβαρότητα της κατάστασης: μόλις το 5% των περιοχών που κάποτε αποτελούσαν το σπίτι της είναι πλέον διαθέσιμο για τις τίγρεις, ενώ μια τίγρη πωλείται έως και 70.000 δολάρια στο παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, για τις δήθεν μαγικές και θεραπευτικές ιδιότητες του δέρματος και άλλων κομματιών του σώματός της.

TI KANOYME

Η τίγρη παίζει σημαντικό ρόλο στο να διατηρεί το περιβάλλον σε ισορροπία και προστατεύοντας την τίγρη, προστατεύουμε παράλληλα το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον με όλη τη ζωή και την ποικιλία που το χαρακτηρίζει. Στο WWF αγωνιζόμαστε για την επιβίωση της, προστατεύοντας τις ίδιες αλλά και ολόκληρα δασικά οικοσυστήματα, δημιουργούμε "γέφυρες" ενώνοντας απομονωμένους βιότοπους ώστε να μπορούν και πάλι να κινούνται σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, παρακολουθούμε και καταγράφουμε τους πληθυσμούς τους αλλά και αυτούς των θηραμάτων τους με καινοτόμες μεθόδους. Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της λαθροθηρίας και για τη ριζική καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου με διεθνείς εκστρατείες, επεμβαίνοντας παντού και ενημερώνοντας τη διεθνή κοινότητα ώστε να περιοριστεί δραστικά η ζήτηση στις παράνομες αγορές σχετικών ειδών. Καθώς η τίγρη ζει σε μερικές από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, σημαντικό πυλώνα αποτελεί η δουλειά με τις τοπικές κοινότητες έτσι ώστε να υποστηρίζουν, να συμμετέχουν και να ωφελούνται από τις δράσεις προστασίας της.

© naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Όραμα μας να διπλασιάσουμε τις τίγρεις στην άγρια φύση

Μετά από έναν αιώνα μείωσης, ο αριθμός των άγριων τίγρεων αρχίζει να σημειώνει ανοδική πορεία. Με βάση τις καλύτερες διαθέσιμες πληροφορίες, οι πληθυσμοί των τίγρεων είναι σταθεροί ή αυξάνονται στην Ινδία, το Νεπάλ, το Μπουτάν, τη Ρωσία και την Κίνα. Ωστόσο στη νοτιοανατολική Ασία η κατάσταση παραμένει κρίσιμα ανησυχητική. Στόχος μιας ευρείας συνεργασίας ανάμεσα στο WWF, τις 13 χώρες όπου ακόμη εξαπλώνεται η τίγρη αλλά και χρηματοδότες είναι να διπλασιάσουμε τον αριθμό των τίγρεων σε σχέση με το 2010, ώστε το 2022 την επόμενη Χρονιά της Τίγρης να φτάσουν τις 6000.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

«Υιοθέτησε» μια τίγρη! Με μια συμβολική υιοθεσία μπορείς να γίνεις ενεργός «σύμμαχoς» στον αγώνα μας για να σώσουμε τα μοναδικά και απειλούμενα είδη της Γης.

NEWSLETTER