© naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF
ΠΑΝΤΑ

Το 1961, πριν από περίπου 70 χρόνια, ένας ασπρόμαυρος χνουδωτός γίγαντας με το όνομα Chi-Chi, ένα Γιγάντιο πάντα που έμενε στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, μας ενέπνευσε και η απεικόνισή του στο λογότυπό μας έγινε για εμάς και όλο τον κόσμο το σύμβολο της διατήρησης της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης.

Σήμερα, το Γιγάντιο πάντα είναι ίσως το πιο γνωστό είδος αρκούδας παγκοσμίως που ζει σε δάση στα ψηλά βουνά της Κίνας. Σε αντίθεση με τις άλλες αρκούδες, τα πάντα δεν πέφτουν πάντα σε χειμερία νάρκη τον χειμώνα. Αντίθετα, κατεβαίνουν σε χαμηλότερο υψόμετρο στα βουνά, για να βρουν ζεστό κλίμα, ενώ το καλοκαίρι ανεβαίνουν στις πιο δροσερές περιοχές του δάσους. Ποτέ ωστόσο δεν απομακρύνονται από περιοχές με την αγαπημένη τους λιχουδιά, τα μπαμπού.

Υιοθετησε ενα Παντα!

Με μια συμβολική υιοθεσία μπορείς να γίνεις ενεργός «σύμμαχoς» στον αγώνα μας για να σώσουμε τα μοναδικά και απειλούμενα είδη της Γης.

ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ
© Staffan Widstrand / Wild Wonders of China / WWF

Μπορεί, σαν αρκούδες, να έχουν πεπτικό σύστημα σαρκοβόρου ωστόσο είναι φυτοφάγα πλάσματα και επιλέγουν να τρέφονται αποκλειστικά με φύλλα, βλαστάρια και καλάμια μπαμπού, τα οποία κρατούν με τα χέρια τους και τα απολαμβάνουν με τις ώρες. Οι χορτοφαγικές επιλογές τους έχουν ως αποτέλεσμα να μην απορροφούν πολλά θρεπτικά συστατικά και για αυτό καταναλώνουν καθημερινά τεράστιες ποσότητες μπαμπού. Τα Γιγάντια πάντα είναι μεν γλυκύτατα αλλά ταυτόχρονα είναι και «ντροπαλά». Κρατούν τις αποστάσεις τους και αν χρειαστεί «αγριεύουν» για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Όπως όλα τα είδη σε αυτόν τον πλανήτη, έχουν τον δικό τους μοναδικό ρόλο για ένα ισορροπημένο περιβάλλον, καθώς οι σπόροι στα περιττώματά τους συμβάλλουν στη διατήρηση και αύξηση της βλάστησης στις περιοχές που ζουν.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το μωρό πάντα γεννιέται τυφλό και ζυγίζει μόλις 90 - 130 γραμμάρια, δηλαδή όσο ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ όταν ενηλικιώνεται φτάνει τα 100 - 150 κιλά.

Καταναλώνουν καθημερινά έως και 38 κιλά μπαμπού.

Περνούν ως και 14 ώρες της ημέρας τους μασουλώντας!

Δυστυχώς, η διάνοιξη δρόμων, η αποψίλωση των δασών για ξυλεία ή για καλλιέργειες, η κλιματική κρίση αλλά και η άναρχη ανάπτυξη του τουρισμού περιορίζουν και κατακερματίζουν τον βιότοπό του, απειλώντας το με εξαφάνιση.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Το Γιγάντιο πάντα είναι για εμάς ένα είδος – σύμβολο αλλά και ταυτόχρονα ένα «προσωπικό στοίχημα», αφού είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας. Το σημαντικότερο είναι να καταφέρουμε να κρατήσουμε το σπίτι του άθικτο για να μπορεί να μετακινείται χωρίς πρόβλημα στα δάση, βρίσκοντας τροφή και σύντροφο. Για αυτόν τον λόγο εργαζόμαστε με στόχο την παρεμπόδιση της απώλειας του βιοτόπου του, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Σήμερα, οι πληθυσμοί των Γιγάντιων πάντα στην Κίνα βρίσκονται απομονωμένοι σε περίπου 20 ξεχωριστά μεταξύ τους τμήματα δάσους. Στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας τους, δημιουργούμε «πράσινους διαδρόμους», για να μπορούν τα απομονωμένα ζώα να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, συνεργαζόμαστε με τις αρχές ώστε να αυξηθεί η προστασία των ενδιαιτημάτων του, ενώ παράλληλα βοηθάμε τις τοπικές κοινωνίες μέσω οικοτουρισμού που σχετίζεται με το εμβληματικό αυτό πλάσμα.

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα μελέτης και αναπαραγωγής των πάντα σε αιχμαλωσία. Παρότι η έρευνα αυτή μας έχει δώσει πολύτιμα επιστημονικά στοιχεία για το είδος, την ίδια στιγμή δείχνει και τα όρια της τεχνητής παρέμβασης για την προστασία των ειδών. Η απελευθέρωση των Γιγάντιων πάντα που έχουν γεννηθεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας στη ζούγκλα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν είναι μαθημένα να ζουν ελεύθερα στη φύση και συχνά δεν καταφέρνουν να ενταχθούν στην κοινωνία των άγριων πάντα.

© WWF

Μια ιστορία επιτυχίας

Οι προσπάθειες έχουν αποδώσει ήδη καρπούς. Σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του 1980 που το WWF ξεκίνησε το πρόγραμμα προστασίας τους στην Κίνα, υπάρχουν 40% περισσότερα Γιγάντια πάντα, ενώ το 2016, η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) ανακοίνωσε ότι το μοναδικό αυτό είδος έχει αναβαθμιστεί από "απειλούμενο" σε "τρωτό" στον παγκόσμιο κατάλογο ειδών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, μετά από αύξηση πληθυσμού σχεδόν 17% σε μια δεκαετία. Ο κίνδυνος βέβαια παραμένει αλλά η ικανοποίηση για όσα έχουμε καταφέρει μαζί είναι μεγάλη και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

«Υιοθέτησε» ένα Πάντα! Με μια συμβολική υιοθεσία μπορείς να γίνεις ενεργός «σύμμαχoς» στον αγώνα μας για να σώσουμε τα μοναδικά και απειλούμενα είδη της Γης.

NEWSLETTER