Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας: Υγιή δάση για υγιείς ανθρώπους

Δημοσιεύτηκε στις March, 21 2023

Το δάσος στο επίκεντρο του ανθρώπινου ενδιαφέροντος έχει σκοπό να φέρει η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.

Η 21η Μαρτίου, μέρα που συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας, είναι αφιερωμένη στην επιστήμη που ασχολείται με την διαχείριση, τη χρήση, την προστασία και τη συντήρηση όλων των δασικών οικοσυστημάτων. 

Οι μεγάλης έντασης πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων έχουν φέρει την καταστροφή των δασών στο προσκήνιο του δημόσιου διάλογου. 

Οι περιβαλλοντικές συνέπειες από αυτές τις πυρκαγιές καταγράφονται διαρκώς από το WWF Ελλάς, το οποίο τα τελευταία χρόνια εκπονεί μελέτες με βασικό αντικείμενο την ανάλυση της μεταπυρικής αποκατάστασης των καμένων δασικών οικοσυστημάτων. (Δείτε την πρόσφατη μελέτη).

Οι αυτοψίες συνεχίζονται και φέτος στις καμένες δασικές εκτάσεις. Αυτή τη φορά βρεθήκαμε σε περιοχές που κάηκαν το 2022 σε Αττική, Σάμο, Αχαΐα, Ηλία και Φωκίδα. 

Η παραμετροποίηση και η χαρτογραφική απεικόνιση στις περιοχές που έχουν καεί και η παρακολούθηση της φυσικής αναγέννησης οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα για τις περιοχές και τον τρόπο που πιθανώς να πρέπει να παρέμβουμε στο μέλλον.

Μια τέτοια περιοχή είναι μέρος του Εθνικού Δρυμού Σουνίου στην οποία υλοποιείται πρότυπη αναδάσωση από το WWF Ελλάς με βάση μελέτη που εκπονήθηκε από το Δασαρχείο Λαυρίου. Πρόκειται, για μια δασική έκταση πάνω από το χωριό του Αγίου Κωνσταντίνου, η οποία έχει καεί δύο φορές μέσα σε μόλις 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να αναγεννηθεί φυσικά.

Το έργο έχει έναν διττό στόχο, αφενός τη βελτίωση της βιοποικιλότητας και την ανάδειξη των αισθητικών λειτουργιών του νέου δάσους, αφετέρου την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δάσους στις πυρκαγιές, ιδιαίτερα στις μικτές ζώνες, δηλαδή στα σημεία εκείνα όπου υπάρχει μίξη δάσους και κατοικιών. (Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα αναδάσωσης στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου)

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς
© WWF
© WWF