Δραματική έκκληση από την IPCC για προσαρμογή, ενίσχυση ανθεκτικότητας απέναντι στους κλιματικούς κινδύνους και μείωση των εκπομπών

Δημοσιεύτηκε στις February, 28 2022

Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ περιγράφει την πραγματικότητα των σημερινών αλλά και μελλοντικών επιπτώσεων και κινδύνων, καθώς και πόσα είναι ακόμα στο χέρι μας να αλλάξουμε, εάν δράσουμε τώρα!

Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να ακούσουν το καμπανάκι του κινδύνου και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το κλίμα, καθώς η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δημοσίευσε τη νέα της έκθεση με την πιο αυστηρή της προειδοποίηση μέχρι σήμερα για τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη κοινωνία και στον φυσικό κόσμο.

Η έκθεση, Κλιματική Αλλαγή 2022: Επιπτώσεις, Προσαρμογή και Τρωτότητα, δείχνει ότι ο ρυθμός και η κλίμακα των κλιματικών επιπτώσεων επιταχύνεται, φέρνοντας καταστροφικές συνέπειες που ξεπερνούν τις σημερινές προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους σε ταχύτητα, εύρος και φιλοδοξία.

“Ξηρασία και αφόρητοι καύσωνες, καταστροφές οικοσυστημάτων, ισχυρότερες καταιγίδες και τεράστιες πλημμύρες, εξαφάνιση ειδών – αυτή δεν είναι μια λίστα με σκηνές σε μια αποκαλυπτική ταινία. Είναι το περιεχόμενο μιας έγκυρης επιστημονικής έκθεσης που περιγράφει λεπτομερώς τις κλιματικές επιπτώσεις που ήδη προκαλούν τον όλεθρο στον πλανήτη μας και τους ανθρώπους του. Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κίνδυνο και ωθείται στα όριά του, ακόμα και πέρα από αυτά, με τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα να υποφέρουν περισσότερο” δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος τομέα κλίματος και ενέργειας WWF Ελλάς.

Η έκθεση από το επιστημονικό όργανο του ΟΗΕ για το κλίμα προσφέρει νέες πληροφορίες για τους κινδύνους ενός κόσμου που υπερθερμαίνεται. Υπογραμμίζει τα όρια της προσαρμογής και τις συνέπειες περισσότερων απωλειών και ζημιών στις ζωές των ανθρώπων, την τροφή, τις υποδομές και τη φύση. Πολλά όρια προσαρμογής έχουν ήδη ξεπεραστεί, απειλώντας την επιβίωση ευάλωτων κοινοτήτων και οικοσυστημάτων. Είναι η πρώτη φορά που η έννοια των απωλειών και των ζημιών περιλαμβάνεται σε έκθεση της IPCC.

Κάθε μέρα ανεπαρκούς δράσης μας ωθεί πιο κοντά στον γκρεμό. Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων επειγόντως και να κάνουμε τη φύση σύμμαχό μας, αποκαθιστώντας και προστατεύοντάς την. Η ΕΕ μπορεί να κάνει την αρχή τώρα, ευθυγραμμίζοντας το πακέτο Fit για το 55% με την επιστήμη και διασφαλίζοντας έναν ισχυρό νόμο για την αποκατάσταση της φύσης.

Σημειώσεις για συντάκτες:

  • Η έκθεση της Ομάδας Εργασίας II της IPCC - Κλιματική Αλλαγή 2022: Επιπτώσεις, Προσαρμογή και Τρωτότητα, Περίληψη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2022. Η συνέντευξη Τύπου μεταδόθηκε ζωντανά στο κανάλι της IPCC στο YouTube.
  • Η IPCC είναι το όργανο του ΟΗΕ για την αξιολόγηση της επιστήμης που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Παρέχει στους πολιτικούς ηγέτες περιοδικές επιστημονικές αξιολογήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις και τους κινδύνους της, καθώς και προτείνει στρατηγικές προσαρμογής και μετριασμού.
  • Η έκθεση της Ομάδας Εργασίας II είναι το δεύτερο από τα τέσσερα μέρη της Έκτης Έκθεσης Αξιολόγησης της IPCC (AR6). Η έκθεση της Ομάδας Εργασίας Ι (φυσική επιστήμη της κλιματικής αλλαγής) κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2021, ενώ η έκθεση της Ομάδας ΙΙΙ (μετριασμός της κλιματικής αλλαγής) θα δημοσιευτεί τον Απρίλιο του 2022. Η έκθεση σύνθεσης που συγκεντρώνει πληροφορίες και από τις τρεις εκθέσεις των ομάδων εργασίας θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2022.
© Chris Gallagher / Unsplash