© The Miscellanista / Unsplash
ΓΙΝΕ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣ
Το μέλλον τους. Ο πλανήτης μας. Η κληρονομιά σου.

Πως θα ήθελες να σε θυμούνται;

Ως κάτοικοι αυτής της χώρας είμαστε τυχεροί που έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε αυτό τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο. Έχουμε όμως και ευθύνη να φροντίσουμε για το αύριο. Μεγάλο ή μικρό, αφήνοντας ένα κληροδότημα στο WWF Ελλάς, χαρίζεις ένα ζωντανό πλανήτη στις επόμενες γενιές και μας βοηθάς να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να διατηρήσουμε ζωντανή την ελληνική φύση.

Ας είναι αυτή η κληρονομιά σου.

Κάνε ένα κληροδότημα για την προστασία της φύσης

Η διαδικασία για να συμπεριλάβεις ένα κληροδότημα στο WWF Ελλάς είναι πολύ απλή. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι η επωνυμίας μας: Κοινωφελές Ίδρυμα, Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση - WWF Ελλάς. Ακόμα και εάν διαθέτεις ήδη διαθήκη σε ισχύ, μπορείς να κάνεις αλλαγή προσθέτοντας μια παράγραφο, χωρίς να χρειαστεί να τη συντάξεις εξ ολοκλήρου από την αρχή. Όποιο και να είναι το κληροδότημά σου, θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για έναν κόσμο που ο άνθρωπος είναι σε αρμονία με τη φύση.

Πως το κληροδότημα μπορεί να μας βοηθήσει
Για περισσότερα από 30 χρόνια, το WWF Ελλάς εργάζεται σκληρά για να κρατήσει τον πλανήτη μας ζωντανό: προστατεύουμε τα απειλούμενα είδη, διατηρούμε τις θάλασσές μας καθαρές και υγιείς, παλεύουμε για τα δάση μας, μαχόμαστε ενάντια στην κλιματική κρίση, προτείνουμε τρόπους για μια βιώσιμη διατροφή και λύσεις ενάντια στην πλαστική ρύπανση.

Όλα όσα έχουμε πετύχει τα έχουμε καταφέρει μαζί. Φαντάσου πόσα ακόμη μπορούμε να πετύχουμε με τη δική σου υποστήριξη, για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Η δέσμευσή μας

Αν επιλέξεις να συμπεριλάβεις το WWF Ελλάς στη διαθήκη σου, εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι θα ακολουθήσουμε την επιθυμία σου χωρίς καμία παρέκκλιση και θα αξιοποιήσουμε τη δωρεά σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η συμβολή σου στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω ενός κληροδοτήματος μας τιμά και μας δεσμεύει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε εξ’ ονόματός σου.

Πέντε εύκολα βήματα για να αφήσεις ένα κληροδότημα

  1. Σκέψου την οικογένεια, τους φίλους και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που θα θέλεις να τιμήσεις μέσω της διαθήκης σου.
  2. Επίλεξε τον τρόπο που θα ήθελες για να αφήσεις το κληροδότημά σου. Ο απλούστερος τρόπος είναι να το κάνεις υπό τον περιορισμό της νόμιμης μοίρας των μεριδιούχων. Αυτό σημαίνει ότι κληροδοτείς ό,τι έχει απομείνει από την περιουσία σου, αφού έχεις φροντίσει την οικογένεια και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
  3. Ενημέρωσε τον συμβολαιογράφο σου για το ίδρυμα που επιθυμείς να υποστηρίξεις μέσω της διαθήκης σου.
  4. Χρησιμοποίησε τη σωστή ορολογία. Ενδεικτικά:
    «Κληροδοτώ στο Κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση - WWF Ελλάς, χωρίς φορολογική επιβάρυνση ή άλλη παρακράτηση το υπόλοιπο της περιουσίας μου -ή άλλης μορφής κληροδότημα- προς γενική χρήση από το Ίδρυμα. Τυχόν παραλαβή του κληροδοτήματος θα γίνεται αποκλειστικά από τον εκάστοτε νόμιμο εκπρόσωπο του Ιδρύματος.»
  5. Βοήθησέ μας να διασφαλίσουμε ότι το όραμά σου για το μέλλον του πλανήτη μας θα εκπληρωθεί, ενημερώνοντάς μας για το κληροδότημά σου και δίνοντάς μας τη δυνατότητα να σε ευχαριστήσουμε. Ενημέρωσε τη Βίκυ Σταύρακα στο 21 0331 4893 ή στο v.stavraka@wwf.gr. Εγγυόμαστε ότι τα προσωπικά σου δεδομένα όπως και κάθε επιπλέον πληροφορία θα παραμείνει αυστηρά εμπιστευτική.

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς

Η ιστορία της Ruth και του Γιάννη

«Αν και στο μικρό μου νοικοκυριό κάνω ότι μπορώ για την προστασία του περιβάλλοντος – καλλιεργώ βιολογικά στον κήπο μου, ανακυκλώνω και επαναχρησιμοποιώ υλικά, καταναλώνω με σύνεση και συνείδηση, εξοικονομώ ενέργεια – ήθελα πάντα να μπορώ να συμβάλλω με έναν πιο ενεργό τρόπο στην προστασία του πλανήτη.

Πιστεύω ότι μόνο σεβόμενοι τη φύση και αναπληρώνοντας όσα παίρνουμε από αυτήν, υπάρχει ελπίδα για την ανθρωπότητα. Για το λόγο αυτό, προσπαθώ να μειώσω το «αποτύπωμά» μου και έχω εμπιστευτεί τη γη μου στο WWF. Το πιο καλό πράγμα που αγόρασα ποτέ στη ζωή μου είναι ένα κομμάτι γης. Το πιο ικανοποιητικό πράγμα που έκανα ήταν που το δούλεψα. Το πιο σοφό πράγμα που έκανα ήταν που το κληροδότησα στο WWF.»,

Ruth Deighton & Γιάννη Σαρτζετάκης, Κληροδότες του WWF Ελλάς, Σέττα Ευβοίας

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η σύνταξη διαθήκης εξασφαλίζει στο συντάκτη της ότι εκείνα που έχει μοχθήσει για να δημιουργήσει, αποτέλεσμα των προσπαθειών μιας ολόκληρης ζωής, θα περιέλθουν στα αγαπημένα του πρόσωπα και τους σκοπούς που τον ενδιαφέρουν. Χωρίς διαθήκη, η περιουσία διανέμεται με βάση τους ισχύοντες νόμους – όχι απαραίτητα με την πραγματική μας επιθυμία.

Δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να έχεις διαθήκη. Ακόμα και ένα μικρό κληροδότημα μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά για την συνεχώς απειλούμενη ελληνική φύση. Το κληροδότημα είναι ένας τρόπος να υποστηρίξεις τον σκοπό που σε ενδιαφέρει, χωρίς κανένα τρέχον κόστος.

Το κληροδότημα είναι μια μελλοντική δωρεά για φιλανθρωπικούς σκοπούς, οι λεπτομέρειες του οποίου καταγράφονται στη διαθήκη σου. Το κληροδότημα θα μεταβιβαστεί στον δικαιούχο μετά το άνοιγμα της διαθήκης.

Η μελλοντική σου δωρεά μπορεί να έχει τη μορφή μετοχών ή ιδιοκτησίας, να είναι ένα καθορισμένο ποσό ή για μεγαλύτερο αντίκτυπο να αφορά το υπόλοιπο ή ένα μέρος του υπολοίπου των περιουσιακών σου στοιχείων.

Το κληροδότημα σου θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε το ζωτικό έργο μας για προστασία της ελληνικής φύσης, θα μας δώσει τα μέσα να χτίσουμε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι και η φύση ζούνε σε αρμονία. Η συμβολή σου στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω ενός κληροδοτήματος, μας τιμά και μας δεσμεύει να κάνουμε το καλύτερο  που μπορούμε εξ’ ονόματός σου.

Στην περίπτωση που έχεις ιδιαίτερη ευαισθησία για κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο της δράσης μας, παρακαλούμε να επικοινωνήσεις μαζί μας για να εξετάσουμε από κοινού πώς η δωρεά σου θα αξιοποιηθεί σύμφωνα με την επιθυμία σου.

Όταν αποφασίσεις να συντάξεις τη διαθήκη σου, απευθύνσου σε δικηγόρο ή συμβολαιογράφο. Απέφυγε να τη συντάξεις μόνος σου διότι η ιδιόγραφη διαθήκη πρέπει να περιέχει συγκεκριμένα στοιχεία, η απουσία των οποίων δημιουργεί ακυρότητα της διαθήκης.

Εάν διαθέτεις ήδη διαθήκη σε ισχύ, μπορείς να κάνεις αλλαγή προσθέτοντας μια παράγραφο, χωρίς να χρειαστεί να συνταχθεί εξ ολοκλήρου από την αρχή. Κάθε μεταγενέστερη διαθήκη μπορεί να τροποποιεί πλήρως ή μερικώς την προηγούμενη. Ο δικηγόρος ή ο συμβολαιογράφος σου μπορεί να σε ενημερώσει για το πώς μπορείς να το κάνεις, χωρίς να χρειαστεί να ακυρώσεις την υφιστάμενη διαθήκη.

Εάν πάρεις την απόφαση να αφήσεις ένα κληροδότημα στο WWF Ελλάς, είναι σημαντικό να αναφέρεις τη σωστή επωνυμία μας «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση - WWF Ελλάς». Ο δικηγόρος ή ο συμβολαιογράφος σου θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κείμενο που ακολουθεί:

«Αφήνω ως κληροδότημα/Κληροδοτώ στο Κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση - WWF Ελλάς, χωρίς φορολογική επιβάρυνση ή άλλη παρακράτηση το υπόλοιπο της περιουσίας μου (ή άλλης μορφής κληροδότημα) προς γενική χρήση από το Ίδρυμα. Τυχόν παραλαβή του κληροδοτήματος θα γίνεται αποκλειστικά από τον εκάστοτε νόμιμο εκπρόσωπο του Ιδρύματος.»

Υπεύθυνη σχέσεων με υποστηρικτές : Βίκυ Σταύρακα

NEWSLETTER