© Alex Hu / Unsplash
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η υγειονομική και κοινωνική κρίση που έφερε η πανδημία COVID-19 δε θα μπορούσε να μην έχει και οικονομικό αντίκτυπο. Μέσα σε κάθε καταστροφή, βρίσκεται όμως και μία ευκαιρία. Τον Ιούλιο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε στη δημιουργία του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ενός προσωρινού χρηματοδοτικού εργαλείου που έχει ως σκοπό την ανάκαμψη των κρατών μελών που διαθέτουν περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο για υιοθέτηση μέτρων ανάκαμψης από την οικονομική κρίση. Για την Ελλάδα, αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία όχι μόνο για την απαραίτητη άμεση τόνωση, αλλά και για τον μετασχηματισμό ενός αναπτυξιακού μοντέλου που δεν ήταν ποτέ οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο. Με αυτό το σκεπτικό, χτίσαμε μία ολοκληρωμένη πρόταση, σεβόμενοι τις πέντε αρχές βιώσιμης ανάπτυξης, που περιλαμβάνει 10 επενδυτικά προγράμματα για βιώσιμη ανάκαμψη.

Γιατί ένα πράσινο πακέτο;

Ένα πράσινο πακέτο ανάκαμψης συνολικού ύψους 8,2€ δισεκ. δημιουργεί άμεσα 125.000 νέες θέσεις εργασίας δίνοντας τη δέουσα προσοχή στην ανάγκη για περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη τόνωση της οικονομίας. Αποτελεί πάγιο αίτημα του WWF το 50% των πόρων που θα διοχετευτούν στην οικονομία μέσω του Μηχανισμού Στήριξης να εστιάσουν σε επενδύσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων κλίματος, βιοποικιλότητας, και κυκλικής οικονομίας 

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
5 ΑΡΧΕΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

To ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι απαραίτητο να βασιστεί σε μια σειρά από αρχές και κριτήρια, στην καρδιά των οποίων θα βρίσκεται η μετάβαση προς την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η διαφάνεια. 

1η αρχή: Μεγιστοποίηση της δυνατότητας ανάκαμψης

Οι παρεμβάσεις ενίσχυσης πρέπει να επιλέγονται με κριτήριο τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν. Οι πράσινες επενδύσεις δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας και έχουν άμεσα οφέλη για το περιβάλλον.

2η αρχή: Συμβολή σε μετασχηματικούς στόχους

Οι επενδύσεις πρέπει να έχουν άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ένα πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων μπορεί να επιτύχει και περισσότερες νέες θέσεις εργασίας για το σήμερα και το αύριο αλλά και περιβαλλοντικούς στόχους όπως παρουσιάζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

3η αρχή: Υπολογισμός των συν-ωφελειών

 Εκτός από τα οικονομικά κριτήρια, οι παρεμβάσεις πρέπει να έχουν και κοινωνικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, η μείωση της πρόωρης θνησιμότητας και θνητότητας εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα.

4η αρχή: Μη βλάπτειν

Ένα σχέδιο βιώσιμης ανάκαμψης και ανθεκτικότητα της οικονομίας πρέπει να αποκλείσει επενδύσεις που κλειδώνουν την οικονομία σε αναπτυξιακό μονοπάτι υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μεγάλου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

5η αρχή: Δίκαιο πρόγραμμα κινήτρων χωρίς αποκλεισμούς 

Οι παρεμβάσεις τόνωσης πρέπει να σχεδιαστούν με αποκεντρωμένο τρόπο, ώστε να έχουν θετική επίδραση στον μέγιστο δυνατό αριθμό περιφερειών και τοπικών κοινωνιών.


NEWSLETTER