Το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF “Blue Panda” επιστρέφει στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις September, 01 2023

Από τις 3 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2023, θα βρεθεί σε Σούνιο, Γυάρο και Σύρο, καλώντας μας να ανακαλύψουμε τη “Θάλασσα που θέλουμε”!

Μετά από ένα ταξίδι που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες στη Γαλλία, και συνέχισε στην Ισπανία και την Τυνησία, το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF “Blue Panda” βάζει πλώρη για την Ελλάδα, όπου και θα παραμείνει για δύο εβδομάδες περίπου. Συγκεκριμένα, την περίοδο 3-13 Σεπτεμβρίου 2023, θα επισκεφθεί το Σούνιο και τη Γυάρο, δύο θαλάσσιες περιοχές της χώρας με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον, αλλά και τη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων,  υλοποιώντας δράσεις που σκοπό έχουν να φέρουν στην επιφάνεια μοναδικές ιστορίες από τον θαλάσσιο κόσμο.

Και φέτος, το ταξίδι του “Blue Panda” στη χώρα μας γίνεται στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο έως και τον Νοέμβριο του 2023, το “Blue Panda” διασχίζει τη Μεσόγειο (Γαλλία, Ισπανία, Τυνησία, Ελλάδα, Κροατία), με έναν κεντρικό στόχο: να αναδείξει τους μοναδικούς θησαυρούς που “κρύβει” η θάλασσα της Μεσογείου, αλλά και να τονίσει την άμεση ανάγκη προστασίας της από τις όλο και περισσότερες απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει.

Με κεντρικό μήνυμα “Η θάλασσα που θέλουμε” και την υποστήριξη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, κατά την παραμονή του “Blue Panda” στην Ελλάδα, θα υλοποιηθούν ερευνητικές αλλά και ενημερωτικές δράσεις, στην καρδιά των οποίων θα βρίσκεται η προστασία της θαλάσσιας ζωής.. Ειδικότερα, το WWF Ελλάς και η ομάδα του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), θα αποτελέσουν το πλήρωμα του “Blue Panda” στη χώρα μας για δύο εβδομάδες, υλοποιώντας μια σειρά από επιστημονικές δράσεις στο Σούνιο και στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή (ΘΠΠ) της Γυάρου, οι οποίες θα εστιάσουν αφενός στην προστασία ευάλωτων θαλάσσιων οικοτόπων και ειδών, και αφετέρου στην ουσιαστική προστασία των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών και την ανάγκη περαιτέρω επέκτασής τους. Παράλληλα, την ίδια περίοδο, στη Σύρο θα πραγματοποιηθούν δράσεις, προκειμένου το κοινό να έρθει πιο κοντά και να γνωρίσει τη μοναδική ζωή που κρύβει η θάλασσα και που πρέπει να προστατεύσουμε. 

Σούνιο: Συλλέγοντας δεδομένα για το “γρασίδι του Ποσειδώνα” (3-4 Σεπτεμβρίου)

Η Ποσειδωνία που είναι γνωστή και ως “γρασίδι του Ποσειδώνα”, πήρε το όνομά της από τον θεό Ποσειδώνα, ο οποίος την είχε επιλέξει ως το αγαπημένο του φυτό κατά την αρχαιότητα. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας αποτελούν τον σύμμαχό μας απέναντι στην κλιματική κρίση, καθώς δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παράλληλα προσφέρουν καταφύγιο σε εκατοντάδες θαλάσσιους οργανισμούς και είδη ψαριών. 

Στο Σούνιο, οι ερευνητικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην παράκτια ζώνη κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα, περιοχή που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Στόχος των δράσεων είναι η συλλογή δεδομένων για τα απειλούμενα λιβάδια Ποσειδωνίας της περιοχής και την πίεση που δέχονται από την αγκυροβόληση των σκαφών αναψυχής, που αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για τον συγκεκριμένο οικότοπο.

Γυάρος: Μελετώντας τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της περιοχής (5-9 Σεπτεμβρίου)

Ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 από το 2011, η Γυάρος αποτελεί την πρώτη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή των Κυκλάδων. Πέραν του σημαντικού πληθυσμού της Μεσογειακής φώκιας και της παρουσίας πολλών σπάνιων θαλάσσιων ειδών, στην περιοχή εντοπίζονται μοναδικοί θαλάσσιοι οικότοποι (π.χ. λιβάδια Ποσειδωνίας, κοραλλιογενείς σχηματισμοί), καθιστώντας τη Γυάρο ένα ιδανικό καταφύγιο για τη θαλάσσια ζωή. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή από την ερευνητική ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ και σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, αφορούν στη συλλογή δεδομένων των θαλάσσιων οικοτόπων και της ιχθυοπανίδας, με στόχο να αναδειχθεί τόσο η σημαντικότητα του καθεστώτος προστασίας για την περιοχή, όσο και τα οφέλη που η αποτελεσματική προστασία προσφέρει στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Ειδικότερα, θα συλλεχθούν δεδομένα για:

  • τους απειλούμενους οικοτόπους λιβαδιών Ποσειδωνίας της περιοχής και για την εκτίμηση της έως τώρα αποτελεσματικότητας της “φύτευσης” Ποσειδωνίας που είχε πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, με στόχο την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων από την πίεση της αγκυροβολίας, 
  • την κατάσταση του τοπικού πληθυσμού του είδους ψαριού στήρας (Epinephelus costae), που αποτελεί έναν σημαντικό θηρευτή με κομβικό ρόλο στην τροφική αλυσίδα του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής, 
  • τον σχηματισμό Γοργονίας, καθώς και για έναν σχηματισμό μαλακίων στη θαλάσσια περιοχή που έφεραν στο φως προηγούμενες έρευνες του ΕΛΚΕΘΕ.

Τόσο τα λιβάδια Ποσειδωνίας και οι κοραλλιογενείς σχηματισμοί Γοργονίας, όσο και οι στήρες, σαν κορυφαίοι θηρευτές, αποτελούν σημαντικούς δείκτες της υγείας της βιοποικιλότητας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Ωστόσο, ανθρωπογενείς κυρίως πιέσεις θέτουν τους οργανισμούς αυτούς σε άμεση απειλή, με τις ΘΠΠ να αποκτούν καθοριστική σημασία για τη διατήρηση αυτών των τόσο ευαίσθητων οικοτόπων και ειδών. 

Σύρος: Ανακαλύπτοντας τους θησαυρούς των θαλασσών (10-13 Σεπτεμβρίου)

Μια σειρά από ανοιχτές για το κοινό δράσεις θα πραγματοποιηθούν τόσο σε κεντρικά σημεία του νησιού, όσο και πάνω στο “Blue Panda” που θα δέσει στο λιμάνι της Σύρου, προκειμένου το κοινό να γνωρίσει τα μοναδικά στοιχεία που συνθέτουν το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής, αλλά και να ενημερωθεί για την προστασία τους. Επιπλέον, οι επισκέπτες του “Blue Panda” θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με μέλη του WWF Ελλάς για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις των θαλασσών μας, αλλά και να “ταξιδέψουν” από τη στεριά στον υποθαλάσσιο κόσμο της Γυάρου, με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. Επιπλέον, στις 10 Σεπτεμβρίου, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σύρου, θα μπορούν να θαυμάσουν από κοντά, αλλά και να συμμετάσχουν και οι ίδιοι στη δημιουργία μιας μεγάλης τοιχογραφίας με θέμα τους μοναδικούς θησαυρούς των θαλασσών μας.

Η υγεία και η προστασία των ελληνικών θαλασσών και της Μεσογείου είναι βασική προϋπόθεση για το μέλλον και την ευημερία όλων μας. Παρότι το 20% των ελληνικών θαλασσών εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, μόλις το 1% προστατεύεται με συγκεκριμένα μέτρα. Χωρίς επαρκείς σε έκταση και σωστά διαχειριζόμενες Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, δεν θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον μοναδικό θαλάσσιο πλούτο της χώρας μας. Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα των δράσεων του “Blue Panda” στο ταξίδι του φέτος στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο!

Περισσότερες πληροφορίες για το “Blue Panda” μπορείτε να βρείτε εδώ.

Συνοδευτικά υλικά: 

  • Φωτογραφίες είναι διαθέσιμες εδώ.
  • Το Blue Panda είναι το σκάφος του Μεσογειακού γραφείου του WWF (Θαλάσσια Μεσογειακή Πρωτοβουλία ή Mediterranean Marine Initiative) και το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα είχε πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου το 2019. Περισσότερες πληροφορίες για το φετινό ταξίδι του μπορείτε να βρείτε εδώ.

* Οι δράσεις στη Σύρο ακυρώθηκαν λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών.

© Απόστολος Ζαμπλάκος / WWF Ελλάς