Δημοσιεύτηκε στις April, 04 2022
Υλικά
Για την κρέμα:
● 500 γρ (ή 6 μικρά) λεμόνια ακέρωτα και ιδανικά βιολογικά
● 200 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης
● 100 γρ γάλα αμυγδάλου (κονσέρβα και όχι ψυγείου)
Για τη βάση:
● 150 γρ αμύγδαλα (ανάλατα)
● 150 γρ χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι) ή σύκα ή σταφίδες ίσης ποσότητας
● 1 κοφτή κ.γ αλάτι
● 1 κ.σ ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας λιωμένο
● 1 γεμάτη κ.σ κρέμα λεμονιού
Εκτέλεση
Για την κρέμα:
Βάζουμε τα λεμόνια να βράσουν και ανά 5 λεπτά αλλάζουμε το νερό. Χρησιμοποιούμε ζεστό νερό από βραστήρα. Αφού έχουν περάσει 15 λεπτά και έχουμε αλλάξει 3 φορές το νερό, χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι και ένα μαχαίρι ώστε να τα κόψουμε και να βγάλουμε τα κουκούτσια. Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε το μέλι και το γάλα αμυγδάλου. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγο ακόμη - σχεδόν 5 λεπτά.
Για τη βάση:
Βάζουμε τα 150 γρ αμύγδαλα στο μπλέντερ και τα θρυμματίζουμε. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Τοποθετούμε τους χουρμάδες ή τα σύκα ή τις σταφίδες σε ένα μικρό κατσαρολάκι με ελάχιστο νερό- περίπου 70 γρ. Αφήνουμε να βράσουν και μόλις αρχίσει να εξατμίζεται το νερό, αποσύρουμε από τη φωτιά. Λιώνουμε με ραβδομπλέντερ. Τοποθετούμε στο μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κρέμα λεμονιού και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές, τεράστιο μπισκότο. Χωρίζουμε τη βάση σε τόσα ίσα μέρη, όσα και τα ποτηράκια που θα χρησιμοποιήσουμε. Στρώνουμε το "μπισκότο" στη βάση του ποτηριού και απλώνουμε καλά. Αφού η κρέμα μας έχει κρυώσει, τη μοιράζουμε στα ποτηράκια με το μπισκότο.