Ηλίας Τζηρίτης: Η δύναμη της πρόληψης

Δημοσιεύτηκε στις 06 October 2021

«Όταν ανεβήκαμε στο βουνό μετά την πυρκαγιά, γυρίζοντας τη στροφή όπου αντικρίσαμε τα καμένα, ο συνεπιβάτης μου ξέσπασε σε κλάματα… Κάποιοι εθελοντές τα παράτησαν μετά την φωτιά. Σκέφτηκαν: Δεν έχει πια νόημα. Αυτό που πάλευα να προστατεύσω τόσα χρόνια χάθηκε. Κάποιοι άλλοι όμως, σκληρύναμε και γίναμε πιο αποφασισμένοι» .

Αυτά είναι τα λόγια ενός εθελοντή δασοπυροσβέστη, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πάρνηθα το 2007. Όταν όλα για όσα αγωνίζεσαι γίνονται στάχτη μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, πώς να βρεις το κουράγιο να συνεχίσεις; Αυτά ακριβώς τα λόγια όμως εμάς μας έκαναν πιο δυνατούς και έτοιμους να παλέψουμε ακόμα περισσότερο για τα δάση μας.

Η απάντησή μας στις καταστροφές ήταν το πρόγραμμα «Το Μέλλον των Δασών». Ένα πρόγραμμα που όταν ξεκινούσε δεν μπορούσα να φανταστώ τις συγκινήσεις που θα μου έδινε. Η αρχική συγκίνηση ήταν ο αριθμός 102! 102 διαφορετικές δυνάμεις συνεργάστηκαν, ανάμεσά τους πανεπιστήμια, φορείς, υπηρεσίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και σύλλογοι, με έναν κοινό στόχο: την προστασία των δασών μας, την προστασία του βασικού πυρήνα οξυγόνου που μας δίνει ζωή! 

Ο σκοπός του προγράμματος ήταν διττός, αφενός να συμβάλει στην προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές της χώρας και αφετέρου να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη φαινομενική πολιτική εγρήγορση για να προωθήσει αλλαγές στο σύστημα δασοπροστασίας της χώρας. Στα 3 χρόνια που διήρκεσε το πρόγραμμα στηρίξαμε 84 εθελοντικές ομάδες, χαρτογραφήσαμε 278.862 τετραγωνικά χλμ., παρακολουθήσαμε 868 ελάφια και τσακάλια, εκπαιδεύσαμε 11. 530 μαθητές, κάναμε 159 καταγγελίες για παράνομες ενέργειες σε δασικές εκτάσεις, 1516 αυτοψίες. Συνολικά εργαστήκαμε 28.886 ώρες στα δάση καταγράφοντας και αναλύοντας τα οικοσυστήματα σε πυρόπληκτες περιοχές. Οι αριθμοί αυτοί μας κάνουν περήφανους! 

Στήσαμε στην Πάρνηθα ένα πρότυπο σύστημα αναδάσωσης στο οποίο βασικό ρόλο είχε η εκπαίδευση των εθελοντών. Για 3 χρόνια, οι εθελοντές έδωσαν ένα σημαντικό χέρι βοήθειας στο βουνό για να μπορέσει να επουλώσει τις πληγές του. Μέσα σε 20 «ημερήσιες εκστρατείες» στην Πάρνηθα, φυτέψαμε 5.200 δενδρύλλια κεφαλληνιακής ελάτης και περιποιηθήκαμε περίπου 21.000 μεγαλύτερα δέντρα με την συμμετοχή 2.500 εθελοντών

Έτσι, συνεχίσαμε και συνεχίζουμε δυναμικά βάζοντας στο κέντρο της δράσης μας τη σημασία της πρόληψης. Πρόληψη σημαίνει δουλεύω πριν από την πυρκαγιά για την πυρκαγιά! Για αυτό, επισκεπτόμαστε περιοχές που έχουμε παρατηρήσει ότι εκδηλώνονται κατ’ επανάληψη πυρκαγιές, με στόχο την κατάρτιση και ενημέρωση των εθελοντών, των πυροσβεστών, των τοπικών αρχών, των εκπαιδευτικών και του ευρύτερου κοινού, υλοποιούμε αυτοψίες σε πυρόπληκτες περιοχές, διενεργούμε επικοινωνιακές καμπάνιες, κάνουμε προτάσεις στην πολιτεία για έγκαιρη πρόληψη και αποκατάσταση των ζημιών. 
Όλα αυτά τα χρόνια, η δική σας υποστήριξη μας έδωσε δύναμη, μας έδωσε τα μέσα για να αγωνιστούμε! Πετύχαμε πολλά και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να κερδίζουμε μικρές ή μεγαλύτερες μάχες για την προστασία των δασών μας. Και είμαι σίγουρος, πως ακόμα και στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε για το περιβάλλον, μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι να κάνουμε τα δάση μας να ξαναγεννηθούνε! 

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για όλα!

Ηλίας Τζηρίτης, συντονιστής δράσεων για τις δασικές πυρκαγιές.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ