© Artem Beliaikin / Pexels
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Είναι φτηνό, θα το πάρω! Αν δε μου κάνει ας το πετάξω!
Πόσες φορές δεν σκεφτήκαμε έτσι! Κι όμως κάθε αντικείμενο, κάθε αγαθό και υπηρεσία στοιχίζει στον πλανήτη μας σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και σε φυσικούς πόρους.

Πόσοι φυσικοί πόροι κρύβονται μέσα σε αυτό το παιχνίδι, το ρούχο ή την τσάντα που μόλις αγόρασες;

Ανασκάπτουμε την ιστορία των πραγμάτων, μαθαίνουμε το οικολογικό τους αποτύπωμα και μαθαίνουμε να ζούμε με λιγότερα, σοφότερα και πιο ευτυχισμένοι.

Υιοθέτησε μια παραλία
9+

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε οι μαθητές μέσα από δραστηριότητες στη τάξη να αντιληφθούν καταρχήν την σοβαρότητα του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης, και σε δεύτερο επίπεδο, «υιοθετώντας» μια παραλία, να συμμετέχουν ενεργά στον έλεγχο και την παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης της περιοχής τους. Η βιωματική συμμετοχή των παιδιών σε ένα τέτοιο πρόγραμμα τα μετατρέπει από απλούς θεατές σε εν- δυνάμει «προστάτες» των παράκτιων περιοχών. Οι μαθητές αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και αλλάζουν συνήθειες, μεταδίδοντας το μήνυμα για την προστασία των θαλασσών μας. Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής επικοινωνείτε με τον κ. Κωνσταντίνο Τσουκαλά k.tsoukalas@wwf.gr.

Ελλάδα, χωρίς πλαστικά μιας χρήσης
6+

Το «Ελλάδα, χωρίς πλαστικά μιας χρήσης» είναι ένα πρόγραμμα δράσης για την τάξη σας με
στόχο την ελαχιστοποίηση των πλαστικών μιας χρήσης στο σχολείο, το σπίτι, τη γειτονιά, το νησί, και τελικά σε όλη την Ελλάδα, τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και όλον τον κόσμο! Το πρόγραμμα δράσης που σας προτείνουμε είναι απλό και αρθρώνεται γύρω από το τεράπτυχο: Αξιολογώ, Αλλάζω, Προτείνω, Επικοινωνώ. Το εκπαιδευτικό υλικό δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Common Seas στο πλαίσιο του προγράμματος Clean Blue Paros.

#Μένουμε σπίτι χωρίς πλαστικά μιας χρήσης
6+

Τι θα λέγατε για μια Αποστολή στο Σπίτι; Ένα κυνήγι θησαυρού πλαστικών μιας χρήσης! Ξέρετε βέβαια ότι πολλά ζώα της θάλασσας πεθαίνουν γιατί καταπίνουν πλαστικές σακούλες. Αλλά το πλαστικό μιας χρήσης τρυπώνει παντού και τελικά φτάνει πάλι πίσω σε μας, μέσα από την τροφική αλυσίδα. Αποστολή σας είναι να μετρήσετε τα πλαστικά που χρησιμοποιείτε στο σπίτι καθημερινά. Σκεφτείτε πώς μπορεί να ελαχιστοποιήσουμε την εξάρτησή μας από αυτά τα πλαστικά και εμείς είμαστε όλο αυτιά να σας ακούσουμε και μάτια να σας διαβάσουμε. Το πακέτο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Common Seas

H θάλασσα και η πλαστική ρύπανση
7+

Το υλικό αυτό βοηθάει τους μαθητές να ερευνήσουν τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης στη θάλασσα. Οι μαθητές μέσα από 6 βιωματικές δραστηριότητες θα δουλέψουν ομαδικά για την επίλυση προβλημάτων, θα σκεφτούν δημιουργικά και θα συμμετέχουν ενεργά. Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό δημιουργήθηκε από το WWF UK και τον οργανισμό TES και προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα από το WWF Ελλάς.

Η ιστορία των πραγμάτων
9+

Η ιστορία των πραγμάτων είναι ένα εργαστήριο που διαμορφώσαμε με την πολύτιμη βοήθεια του εθελοντή μας Μιχάλη Περιβολάρη στο πλαίσιο του προγράμματος η Δύναμη του 10 σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο. Στόχος του προγράμματος είναι να αντιληφθούν τα παιδιά το περιβαλλοντικό κόστος της υπερκατανάλωσης, να συνειδητοποιήσουν την ιστορία των καταναλωτικών αγαθών και τις επιπτώσεις της παραγωγής προϊόντων στο περιβάλλον, να εξοικειωθούν με την έννοια του οικολογικού αποτυπώματος και να εκτιμήσουν τη δύναμη του καταναλωτή.

Το κρυμμένο νερό των πραγμάτων
11+

Το πρωί ξυπνήσατε, φορέσατε το καθαρό σας φανελάκι και πήγατε σχολείο. Στο διάλειμμα τρέξατε, ιδρώσατε και πήρατε ένα μπουκαλάκι αναψυκτικό για να ξεδιψάσετε. Το μεσημέρι ξετυλίξατε το αγαπημένο σας cheeseburger και δαγκώσατε με λαχτάρα την πρώτη μπουκιά... To ξέρετε ότι μόνο με αυτές σας τις πράξεις στερήσατε από τον πλανήτη μας περίπου 6500 λίτρα νερό; Ναι σωστά ακούσατε, όλα όσα καταναλώνουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κρύβουν πολύ νερό μέσα τους. Αν θέλετε να δείτε πώς συμβάλλουμε στη μείωση του πολύτιμου αυτού πόρου παίξτε μαζί μας το παιχνίδι του κρυμμένου νερού...

Χρησιμοποιώ Υπεύθυνα
6+

Δυο παιδιά ετοιμάζουν ένα πάρτι για τους φίλους τους. Παρακολουθούμε τις πυρετώδεις προετοιμασίες, το πάρτι και το συμμάζεμα του σπιτιού. Ως παίκτες καλούμαστε να βρούμε τι κάνουν σωστά και τι λάθος. Στόχος μας: να σώσουμε τη Γη! Κάντε κλικ για να αρχίσει το παιχνίδι και να μάθετε τα μυστικά της ορθής χρήσης προϊόντων. Mετά τη λήξη του παιχνιδιού τα παιδιά της κάθε τάξης αναλαμβάνουν να ενημερώσουν όσους περισσότερους συγγενείς και φίλους μπορούν για την υπεύθυνη κατανάλωση και να τους δεσμεύσουν για τις περισσότερες αλλαγές στην καθημερινή τους ζωή. To παιχνίδι δημιουργήθηκε με την ευγενική χορηγία του Βιτάμ & του ομίλου UNILEVER.

NEWSLETTER