Αμαλία Αλμπερίνι: Οι θεόρατοι κάτοικοι των θαλασσών μας
Δημοσιεύτηκε στις October, 06 2021
Είμαι η Αμαλία και με αυτή την επιστολή θέλω να σε ευχαριστήσω γιατί η υποστήριξή είναι σημαντική όχι μόνο για τις δράσεις του WWF Ελλάς, αλλά και για εμένα προσωπικά.
Από το 2019 μέχρι σήμερα, εργάζομαι για την προστασία του θεόρατου φίλου και θηρευτή των ελληνικών θαλασσών, τη φάλαινα φυσητήρα. Ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) είναι το τρίτο μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη, με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο που έχει καταγραφεί ποτέ και έχει καταφέρει να επιβιώσει στις περισσότερες θάλασσες σε όλο τον πλανήτη.Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Ελληνική Τάφρο, ο πληθυσμός των φυσητήρων έχει συρρικνωθεί δραματικά, καθώς έχουν απομείνει μόνο 200-250 ζώα. Οι συνεργάτες μας τόσο στη χώρα μας όπως και στο εξωτερικό, όπως το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, έχουν αποδείξει ότι μισοί από τους φυσητήρες που πεθαίνουν κάθε χρόνο έχουν καταλήξει λόγω της σύγκρουσής τους με τα μεγάλα πλοία που περνούν από την περιοχή. Άλλες δραστηριότητες που τους επιβαρύνουν σημαντικά είναι η ακουστική ρύπανση από τις σεισμικές έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, τα πλοία και τις στρατιωτικές ασκήσεις, τα πλαστικά, η υπεραλίευση κ.ά.
Μετά από δύο χρόνια εντατικών προσπαθειών, πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό. Συνεργαστήκαμε με τους εμπλεκόμενους φορείς και ειδικά με τους εφοπλιστές, τους χρήστες δηλαδή των θαλάσσιων περιοχών όπου κατοικούν οι φυσητήρες, , ώστε να εκδοθούν αγγελίες NAVTEX που στέλνονται σε όλα τα πλοία πριν διασχίσουν περιοχές όπου το ρίσκο σύγκρουσης είναι το πιο υψηλό. Οι αγγελίες αυτές ενημερώνουν τα πλοία για τη σημασία των περιοχών για τα θαλάσσια θηλαστικά, εφιστούν την προσοχή τους για τον εντοπισμό των θαλάσσιων ζώων και τα προτρέπουν να λάβουν δράση για να αποφύγουν τη σύγκρουση. Με τον τρόπο αυτό, εθελοντικά μεν αλλά με ευκολία και ευελιξία, τα πλοία μπορούν να αποφεύγουν αυτές τις περιοχές αλλάζοντας ρότα ελαχίστων μόλις μιλίων και/ή να μειώνουν την ταχύτητά τους όσο διέρχονται μέσα από αυτές. Το κόστος σε χρόνο και έξοδα είναι ελάχιστο.
Η δράση αυτή μπορεί να μειώσει σημαντικά το ρίσκο σύγκρουσης, ωφελώντας τόσο τους φυσητήρες όσο και τα ίδια τα πλοία από βλάβες, και να επιτρέψει την ανάκαμψη του απειλούμενου πληθυσμού των φυσητήρων στην Ελληνική Τάφρο αλλά και σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.
Με την επίτευξη του στόχου αυτού, αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που συμβάλλουμε στο να προστατεύσουμε τους φυσητήρες, ένα είδος που μαζί με άλλους θηρευτές βρίσκεται ψηλά στην τροφική αλυσίδα και ρυθμίζει τη λειτουργία και υγεία των θαλασσών μας. Η δράση αυτή αποδεικνύει ότι μέσω της συστηματικής δουλειάς και επιμονής αλλά και μέσω της συνεργασίας με κομβικούς εταίρους, μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντός μας, για το οποίο εξακολουθούμε να γνωρίζουμε ελάχιστα και συνεχώς ανακαλύπτουμε.
Με τη δική σου συμβολή μπορούμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας της χώρας μας. Οι θάλασσές μας μάς χρειάζονται τώρα όσο ποτέ, η υγεία τους μπορεί να μας εξασφαλίσει ένα μέλλον στο οποίο άνθρωπος και φύση θα συνυπάρχουν αρμονικά.
Η υποστήριξή σου μας πηγαίνει ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μας. Σε ευχαριστώ και πάλι!
Αμαλία Αλμπερίνι: υπεύθυνη δράσεων διατήρησης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας