© Polina Tankilevitch / Pexels
τρωμε μεσογειακα και εποχικα!

Η ομάδα νέων του #Eat4Change μας βοηθάει να γίνουμε για μια μέρα υπερήρωες και να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Πικνίκ καλλιεργώντας και τρώγοντας μεσογειακά εποχικά ζαρζαβατικά!  

Η τροφή μας είναι  η υπερδύναμή μας  αφού, ακολουθώντας μια πιο φυτική διατροφή δεν προστατεύουμε μόνο την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη! O τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε το φαγητό μας σήμερα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη, αφού αποτελεί την κύρια αιτία για την απώλεια βιοποικιλότητας και ευθύνεται περίπου για το 1/3 των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Στόχος του διεθνούς προγράμματος #Eat4Change είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των καταναλωτών προς μια βιώσιμη διατροφή και η προαγωγή υπεύθυνων μεθόδων παραγωγής τροφής. Αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες προς το καλύτερο βοηθάμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της απώλειας βιοποικιλότητας, ενώ εξασφαλίζουμε τροφή για περισσότερους ανθρώπους. 

Το πρώτο και πιο εύκολο βήμα για μια μεσογειακή βιώσιμη διατροφή είναι να επιλέγουμε εποχικά φρούτα και λαχανικά. Αν είχατε την τύχη να έρθετε στο βιώσιμο πικνίκ μας με την Action Aid έχετε στα χέρια σας ένα βλαστάρι για το μπαλκόνι σας.

Δεν ξεχνάμε

  • Επιλέγουμε υγιεινές τροφές που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον
  • Προτιμάμε φυτικές πρωτεΐνες αντί για ζωικές
  • Βάζουμε ποικιλία στις γεύσεις - λέμε όχι στην υπερκατανάλωση οποιοδήποτε φαγητού
  • Τρώμε βιώσιμα, τρώμε μεσογειακά

Πως θα το φυτέψετε;

Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι σας προμηθευτείτε μια γλάστρα μεσαίου μεγέθους (περίπου 30 εκ διάμετρο/ύψος), τοποθετήστε μέσα το φυτό και γεμίστε την καλά με χώμα. Τοποθετείτε τη γλάστρα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας, σε σημείο που να έχει ήλιο αρκετές ώρες την ημέρα. Ποτίζετε όποτε δείτε το χώμα στεγνό (σε φυσιολογικές καλοκαιρινές θερμοκρασίες συνήθως χρειάζεται πότισμα κάθε 1-2 μέρες αλλά καλό είναι να ελέγχετε πρώτα το χώμα ώστε να μην το υπερ-ποτίσετε). Εδώ μπορείτε να βρείτε πιο αναλυτικές οδηγίες για την τομάτα και την πιπερία. Καλή συγκομιδή!

Πως θα το μαγειρέψετε;

Ο σεφ Γιώργος Τσούλης  επίσημος πρεσβευτής του WWF σε θέματα βιώσιμης διατροφής μας προτείνει απλές πεντανόστιμες συνταγές για τα ζαρζαβατικά σας:

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Μάθε περισσότερα για το πως μπορείς να συμβάλλεις στη δράση μας στη σελίδα wwf.gr/eat4change και ακολούθησε την ομάδα νέων της εκστρατείας #Eat4Change στο Instagram (@food4thoughters), παρακολούθησε τις δράσεις τους και βρες εύκολες και βιώσιμες συνταγές που θα σε βοηθήσουν να προστατέψεις τον πλανήτη μέσα από το πιάτο σου! 

Το πρόγραμμα #Eat4Change συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου DEAR για την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση.

NEWSLETTER