Στο νησί της Ζακύνθου το Blue Panda, 31 Ιουλίου - 1 Αυγούστου

Δημοσιεύτηκε στις July, 25 2024

Στη Ζάκυνθο θα βρεθεί για 3η χρονιά/φορά το Blue Panda, τo ερευνητικό ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF, όπου για δύο μέρες θα είναι ανοιχτό στο κοινό που θα θελήσει να το επισκεφτεί και να μάθει περισσότερα για τη φετινή αποστολή του στο Ιόνιο!

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος Blue Panda ξεκίνησε φέτος την ερευνητική αποστολή του από την Κέρκυρα, “σκανάροντας” τα βορειότερα νερά του Ιονίου και πριν από λίγες μόλις ημέρες, μετά από μια ενδιάμεση στάση στη Λευκάδα, έβαλε ξανά πλώρη, πριν καταλήξει στο νησί της Ζακύνθου. Το σκάφος θα «δέσει» στη Μαρίνα Ζακύνθου (Πόρτο) το διήμερο 31 Ιουλίου - 1η Αυγούστου 2024, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν δράσεις ανοιχτές στο κοινό. Κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, θα έχουν τη δυνατότητα για δυο απογεύματα μεταξύ 19:00 με 22:00 να ξεναγηθούν στο Blue Panda από μέλη του πληρώματος, να συζητήσουν με την ερευνητική ομάδα, να γνωρίσουν τα μοναδικά είδη της περιοχής και να ενημερωθούν για την αξία της Ελληνικής Τάφρου και την ανάγκη προστασίας της.

Η Ελληνική Τάφρος είναι το τόξο που εκτείνεται από τα νησιά του Ιονίου, νοτιοδυτικά της Κρήτης μέχρι και τη Ρόδο, ενώ περιλαμβάνει το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου (το φρέαρ των Οινουσσών 5.121μ). Η γεωλογική μορφολογία της περιοχής, καθιστά την Ελληνική Τάφρο ένα ιδανικό καταφύγιο για μια πληθώρα από σπάνια θαλάσσια είδη, όπως είναι τα κητώδη, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως «Σημαντική Περιοχή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά».

Η αυξημένη ναυτιλιακή κίνηση, ο υποθαλάσσιος θόρυβος που προκαλείται από τις σεισμικές δοκιμές για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και οι ναυτικές ασκήσεις, η μείωση της τροφής, η υποβάθμιση των οικοτόπων, και η ρύπανση, αποτελούν κάποιες από τις σημαντικότερες απειλές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα μοναδική αυτά είδη στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το Blue Panda πλέει στα νερά της Ελληνικής Τάφρου ήδη από τις 15 Ιουλίου, σε μία προσπάθεια διεύρυνσης της γνώσης μας για τα απειλούμενα είδη κητωδών που φιλοξενούνται στη συγκεκριμένη περιοχή. Πέραν των ερευνητικών εργασιών, στόχος της φετινής αποστολής είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και η προώθηση της ανάγκης για αποτελεσματική προστασία μιας από τις σημαντικότερες οικολογικά θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου. 

Το πλήρωμα φέτος απαρτίζεται από μέλη της επιστημονικής ομάδας του WWF, αλλά και την ομάδα του ιταλικού ερευνητικού ινστιτούτου Tethys Research Institute, που αποτελεί έναν από τους πιο έμπειρους ερευνητικούς φορείς στη μελέτη κητωδών, κυρίως στη Μεσόγειο, αλλά και παγκοσμίως. Εστιάζοντας στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της Ελληνικής Τάφρου, μια περιοχή ελάχιστα μελετημένη, υλοποιούν ερευνητικές δράσεις για βαθιά καταδυόμενα θαλάσσια είδη που κολυμπούν στην περιοχή, όπως ο φυσητήρας, η πτεροφάλαινα και ο ζιφιός. Ειδικότερα, με τη χρήση διαφορετικών επιστημονικών μεθόδων (π.χ. οπτική παρατήρηση, ακουστική καταγραφή) συλλέγουν πολύτιμα δεδομένα για την παρουσία, τη συμπεριφορά και τις μετακινήσεις των ειδών αυτών.

Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της αποστολής, η ερευνητική ομάδα του Blue Panda έχει συναντήσει μια ομάδα φυσητήρων που απαρτίζεται από 12 μαμάδες με μωρά, αλλα και ζιφιούς, πραγματοποιώντας οπτική και ακουστική παρακολούθηση. 

Το πλήρωμα του Blue Panda, περιμένει να υποδεχτεί τους κατοίκους και επισκέπτες της Ζακύνθου στο ερευνητικό ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF που θα βρίσκεται στο λιμάνι της Ζακύνθου (Πόρτο) το διήμερο 31 Ιουλίου - 1η Αυγούστου 2024 (19:00 με 22:00) για να συζητήσουν για την Ελληνική Τάφρο και τον μοναδικό φυσικό πλούτο που κρύβει!

Συνοδευτικό υλικό:

  • Περισσότερες πληροφορίες για το “Blue Panda” και τη φετινή του αποστολή, μπορείτε να βρείτε εδώ.
  • Περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά μας για τα κητώδη μπορείτε να βρείτε εδώ.
  • Ενδεικτικές φωτογραφίες από τη φετινή αποστολή του “Blue Panda” στο Ιόνιο και τη συνάντησή του με ομάδα φυσητήρων, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ (credits: Chris Johnson/ WWF).

Η φετινή αποστολή του Blue Panda υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Συμμαχία για την Άγρια Ζωή». Η «Συμμαχία για την Άγρια Ζωή» αποτελεί τη συλλογική προσπάθεια 11 περιβαλλοντικών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τη μεγιστοποίηση του αντικτύπου της δράσης τους, με κοινό όραμα την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.

© Chris Johnson / WWF Ελλάς