ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΔΙΑ | WWF
© WWF Ελλάς

ενα βιβλιο για τη δαδια

ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΑΛΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ

Με αφορμή την προσπάθεια του συγγραφέα να δώσει απάντηση στο ερώτημα γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία και τόσο μεγάλοι αριθμοί αρπακτικών πουλιών (αετών, γερακιών, γυπών) στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους της Δαδιάς, το βιβλίο φιλοδοξεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη για να γνωρίσει καλύτερα το πολύτιμο, αλλά άγνωστο ακόμη κομμάτι της Θράκης.

Ο συνδυασμός λόγου και φωτογραφίας περιδιαβάζει τον αναγνώστη στους μυστηριώδεις δασωμένους λόφους του δάσους της Δαδιάς και τον βοηθάει να ανακαλύψει το νήμα που συνδέει τόσο ετερόκλητα εκ πρώτης όψης πράγματα και γεγονότα, που χαρακτηρίζουν τον κεντρικό Έβρο, όπως : τους μεγάλους αετούς και γύπες (καρτάλια) με τα μεγαλιθικά μνημεία της Εποχής του Σιδήρου. Τη βιομηχανία της μοριοσανίδας με τις χελώνες. Το χρώμιο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με το Κουρμπάνι , την πανάρχαια γιορτή. Τους Σαρακατσάνους κτηνοτρόφους και τα χιλιάδες γιδοπρόβατά τους με το μετάξι και τις μουριές. Τις δασικές πυρκαγιές με τους Ολλανδούς ορνιθολόγους. Τον Εμφύλιο Πόλεμο με απολιθώματα ηλικίας εκατομμυρίων ετών. Τους κλέφτες και τους αρματολούς με τις σαύρες και τα φίδια. Τις ανεμογεννήτριες με τους λατρευτικούς χώρους των αρχαίων Θρακών . Τα πεύκα με τις πλημμύρες του Έβρου. Τις προσπάθειες προστασίας μιας πλούσιας φύσης με τις οικονομικές προοπτικές του κεντρικού Έβρου.

Το βιβλίο θάχει πετύχει τον σκοπό του αν ο αναγνώστης δεν απολαύσει απλώς την ομορφιά των μυθικών τοπίων της περιοχής, ούτε απλώς μάθει για την πλούσια άγρια ζωή του διαμαντιού αυτού της κληρονομιάς μας, αλλά αν αποκτήσει πραγματική κατανόηση των άρρητων δεσμών ανάμεσα στον ανθρώπινο πολιτισμό, την ιστορία και τα τοπία της μαγευτικής αυτής περιοχής.

Ο Γιώργος Κατσαδωράκης είναι βιολόγος, ειδικός στην άγρια πανίδα. Υπήρξε επί πολλά έτη επιστημονικός σύμβουλος του WWF Ελλάς και έζησε στη Δαδιά επί εννιά χρόνια.

© WWF Ελλάς

Αποκτηστε το βιβλιο

Το βιβλίο του Γιώργου Κατσαδωράκη μπορείτε να το παραγγείλετε από:

WWF Ελλάς, Μαίρη Κορωναίου m.koroneou@wwf.gr

WWF Ελλάς - γραφείο Δαδιάς Έβρου, Δώρα Σκαρτσή d.skartsi@wwf.gr