© Sippakorn Yamkasikorn / Unsplash
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Τα δάση αποτελούν το καταφύγιο για χιλιάδες είδη φυτών και ζώων. Έχουν τους δικούς τους κανόνες και λειτουργίες, συχνά αόρατες στο ανθρώπινο μάτι. Αποτελούν τη φυσική μας ασπίδα έναντι των πλημμυρών, της διάβρωσης του εδάφους και της κλιματικής κρίσης, ενώ είναι οι πνεύμονες Γης και ανθρώπου. 

Δυστυχώς όμως, όσο  εντείνεται η κλιματική αλλαγή, τόσο πιο ευάλωτα γίνονται σε όλο τον πλανήτη. Αν και τα μεσογειακά δάση είναι προσαρμοσμένα στη φωτιά, η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των πυρκαγιών και της έντασής τους, κάνει την κατάσταση σήμερα πιο απειλητική και κρίσιμη από ποτέ. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσο έντονα και γρήγορα αλλάζουν οι συνθήκες της Μεσογείου, λόγω κλιματικής κρίσης. 

Μια δασική πυρκαγιά έχει σοβαρές άμεσες επιπτώσεις σε χερσαία ζώα, πουλιά και φυτά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο αγροτικό εισόδημα, σε ανθρώπινες περιουσίες και υποδομές, έχει σοβαρό οικονομικό κόστος για την καταστολή της και μπορεί – όπως έχουμε δυστυχώς διδαχθεί με τραγικό τρόπο - να καταλήξει σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Σε βάθος χρόνου, μπορεί να οδηγήσει στην οριστική απώλεια βλάστησης, στη διάβρωση του εδάφους και τελικά στην αύξηση των πλημμυρών και την ερημοποίηση. 

 
© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς

Την τελευταία εικοσαετία, στην Ελλάδα εκδηλώνονται κάθε χρόνο περίπου

10.000 πυρκαγιές υπαίθρου

και καίγονται κατά μέσο όρο

534.121 στρέμματα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια.

Τα δάση είναι πάνω από όλα η ίδια μας η υγεία, η ίδια μας η ζωή.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Όπως έδειξαν και οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία το 2017 και στην Ελλάδα το 2018 η καταστολή από μόνη της δεν αρκεί. Η πρόληψη στην πράξη είναι ο μονόδρομος που θα μας οδηγήσει στην αποτελεσματική διαχείριση των πυρκαγιών και εν τέλει στην προστασία των δασών παγκοσμίως. 

Για αυτό επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη των πυρκαγιών, στην ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των πολιτών, σε ολοκληρωμένες προτάσεις προς την Πολιτεία και στην προσπάθεια να σταματήσουμε τις ενέργειες που οδηγούν σε αυτές.  

Δουλεύουμε σε τοπικό επίπεδο με τους αρμόδιους φορείς και τους εθελοντές, συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικούς, κινητοποιούμε πόρους και ανθρώπους σε κοινές εκστρατείες με σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη. Με το σύνθημα «Η φωτιά σε αφορά - Πρόσεχε τι κάνεις/Πρόσεχε γύρω σου» προσπαθούμε να διερευνήσουμε τα αίτια τοπικά, να δούμε πίσω από αυτά και να κινητοποιήσουμε τις ομάδες της κοινωνίας που θα κάνουν την πρόληψη πράξη.

Ταξιδεύουμε σε περιοχές που έχουμε παρατηρήσει ότι εκδηλώνονται κατ’ επανάληψη πυρκαγιές, με στόχο την κατάρτιση και ενημέρωση των εθελοντών, των πυροσβεστών, των τοπικών αρχών, των εκπαιδευτικών και του ευρύτερου κοινού σε θέματα πρόληψης. Στόχος μας δεν είναι μόνο η ενημέρωση αλλά και ο διάλογος με την τοπική κοινωνία. 

Κάθε χρόνο υλοποιούμε αυτοψίες σε πυρόπληκτες περιοχές. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχουμε στο ενεργητικό μας πάνω από 15 αυτοψίες. Τα αποτελέσματα της δουλειάς μας στο πεδίο συνοδεύονται από προτάσεις για έγκαιρη πρόληψη και αποκατάσταση των ζημιών. 

Επιπλέον, δεδομένου ότι το 80% των καμένων εκτάσεων της Ευρώπης εκδηλώνονται στις χώρες της Μεσογείου, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοιους κινδύνους από τις δασικές πυρκαγιές, συνεργαζόμαστε στενά με τα γραφεία του WWF ανά τη Μεσόγειο και προτείνουμε λύσεις προκειμένου να βελτιωθεί η συνολική διαχείριση των πυρκαγιών και να δοθεί έμφαση στην πρόληψη. 

Το Μέλλον των Δασών

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 σήμαναν συναγερμό για τα δάση, την πολιτική, την κοινωνία και τον καθένα μας προσωπικά. Όταν καταλάγιασε η πύρινη λαίλαπα, ήταν η ώρα να ακουστούν νηφάλιες φωνές και επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις για τις απαραίτητες αλλαγές στις δομές και στη φιλοσοφία της δασικής προστασίας: την έμφαση στην πρόληψη, την τόνωση και αναδιάρθρωση της δασικής διαχείρισης, τον αποτελεσματικό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων σε όλα τα διοικητικά επίπεδα, την κινητοποίηση των πολιτών και των οργανώσεών τους, την ανάδειξη της έγκαιρης, στοχευμένης και επιστημονικά ορθής επέμβασης ως επιχειρησιακής προτεραιότητας για την κατάσβεση.
Μάθε περισσότερα

Το 90% των δασικων πυρκαγιων προκαλειται απο τον ανθρωπο

Ολοκληρωμένη πρόληψη χωρίς γενναίες πολιτικές αποφάσεις δεν μπορεί να υπάρξει. Έτσι, επεμβαίνουμε δυναμικά με προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος δασοπυροπροστασίας, αναπτύσσοντας συμμαχίες, πιέζοντας, συμμετέχοντας σε διαβουλεύσεις και ομάδες εργασίας. Εκτός όμως από τις παρεμβάσεις για τις δασικές πυρκαγιές, παλεύουμε σταθερά και για ευρύτερα θέματα προστασίας των δασών. Καταθέτουμε τεκμηριωμένες προτάσεις σε μία σειρά από ζητήματα δασικής πολιτικής, όπως είναι η νομική προστασία των δασών, η αειφορική δασική διαχείριση, η οργάνωση των αρμόδιων αρχών ενώ παρεμβαίνουμε διοικητικά ή νομικά σε περιπτώσεις που αφορούν στην υποβάθμιση σημαντικών δασικών οικοσυστημάτων.

© WWF Ελλάς

Μάθε κι εσύ για τους μύθους που ...ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Αυτό δεν ισχύει αφού πάνω από το 40% των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα οφείλεται στην ανθρώπινη αμέλεια και όχι σε εμπρησμό.
Κι όμως, ακόμα και αν αισθανόμαστε πολύ «ειδικοί» ή «έμπειροι», ένα αναμμένο τσιγάρο, μια ψησταριά, μία μικρή σπίθα από εργασίες αρκεί για να κάνει στάχτη ένα δάσος.
Το Κράτος έχει βασικό ρόλο στον περιορισμό μιας πυρκαγιάς, όμως η πρόληψη, που είναι σωτήρια για τα δάση, είναι και στα χέρια μας.
Λάθος! Για τεχνικούς, επιστημονικούς ή οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να αναδασωθούν όλες οι περιοχές. Εξάλλου, η αναδάσωση είναι πρακτική αποκατάστασης και όχι πρόληψης.
Οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, η βόσκηση στα καμένα και η διάβρωση, εμποδίζουν τη μεσογειακή φύση να αναγεννηθεί φυσικά και υπάρχει κίνδυνος ερημοποίησης.

Υπεύθυνος προγράμματος: Ηλίας Τζηρίτης

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Τα δάση είναι η ίδια μας η υγεία και ο αέρας που αναπνέουμε. Σε χρειαζόμαστε δίπλα μας για να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δάση και τη ζωή. Τη δική μας ζωή…

NEWSLETTER