Εξοργιστικό: Τα πυρηνικά και το ορυκτό αέριο έλαβαν “πράσινη” ετικέτα

Δημοσιεύτηκε στις 06 July 2022

Ο αγώνας δεν τελείωσε - το WWF θα συνεχίσει μέχρι ο Κανονισμός Ταξινόμησης να γίνει πραγματικά πράσινος.

Στρασβούργο, 6 Ιουλίου 2022. Οι ευρωβουλευτές απέτυχαν να σταθούν στο ύψος της γεωπολιτικής, οικονομικής, και κλιματικής κρίσης, εγκρίνοντας πρόταση πράξης για κανόνες ταξινόμησης επενδύσεων σε μονάδες με καύσιμο ορυκτό αέριο και πυρηνική ενέργεια ως “περιβαλλοντικά βιώσιμων”. Ανοίγουν έτσι τον δρόμο για διεκδίκηση δισεκατομμυρίων ευρώ από επενδυτικά σχέδια και δραστηριότητες που επιταχύνουν την κλιματική κρίση και χωρίς καμία αμφιβολία βλάπτουν τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίαση και ψηφοφορία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να απορρίψουν τη συμπληρωματική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη του Κανονισμού Ταξινόμησης, μία νομοθεσία που περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια και το ορυκτό αέριο στον “πράσινο”οδηγό επενδύσεων της ΕΕ. Απέτυχαν. 

Αυτή η νέα νομοθεσία δίνει στο ορυκτό αέριο και τα πυρηνικά μια «πράσινη» ετικέτα, παρά τις υψηλές εκπομπές μεθανίου από την καύση αερίου και τα ραδιενεργά απόβλητα της πυρηνικής ενέργειας. Υποκρισία και σφετερισμός δισεκατομμυρίων ευρώ για συνέχιση δραστηριοτήτων που αποδεδειγμένα βαρύνονται με μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Πριν από τη σημερινή ψηφοφορία, σχεδόν 500.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη προέτρεψαν τους ευρωβουλευτές τους να πουν όχι στο πράσινο ξέπλυμα του Κανονισμού Ταξινόμησης της ΕΕ. (1) Αυτό δείχνει ότι οι ευρωπαίοι πολίτες δεν υποστηρίζουν ψευτοπράσινους νόμους.

 

«Το ορυκτό αέριο και τα πυρηνικά δεν είναι πράσινα, και η σήμανσή τους ως τέτοια είναι ξεκάθαρο “πράσινο ξέπλυμα” που βλάπτει ανεπανόρθωτα το κλίμα και τις επόμενες γενιές. Σήμερα οι λομπίστες των πυρηνικών και του ορυκτού αερίου κέρδισαν δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την καταστροφή και να διοχετευθούν στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και την εξασφάλιση της ζωής στον πλανήτη», δήλωσε η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς. «Χάσαμε αυτή τη μάχη, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Πιστεύουμε ότι αυτή η πράξη δεν συνάδει με τον κανονισμό Ταξινόμησης της ΕΕ, επομένως μαζί με άλλους οργανισμούς και γραφεία του WWF, θα διερευνήσουμε όλες τις πιθανές οδούς, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών ενεργειών, για να σταματήσει το πράσινο ξέπλυμα και να διαφυλάξουμε τον πραγματικό σκοπό του κανονισμού ταξινόμησης. Καλούμε τα κράτη μέλη και τους ευρωβουλευτές να κάνουν το ίδιο».

Η συμπερίληψη του ορυκτού αερίου στον κανονισμό Ταξινόμησης έρχεται σε σοβαρή αντίφαση με την υπόλοιπη νομοθεσία της ΕΕ, κυρίως με τις υποχρεώσεις της ΕΕ βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού, του Ευρωπαϊκού κλιματικού νόμου, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ίδιου του Κανονισμού Ταξινόμησης.

Επιπλέον, το WWF καλεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην αμαυρώσουν το πράσινο προφίλ τους να μην αγοράσουν τα ψευτοπράσινα ομόλογα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου ή των πυρηνικών, καθώς η τρέχουσα παγκόσμια αγορά πράσινων ομολόγων εξαιρεί και τα δύο.

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:
(1) Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει τα email που στάλθηκαν προς ευρωβουλευτές μέσω της καμπάνιας #StopFakeGreen που υποστήριξαν οι οργανώσεις WWF, Greenpeace, Transport & Environment, 350.org, EEB και τα petitions από WeMove EU and Avaaz

© Chris LeBoutillier