Με στόχο την προστασία των φαλαινών, η Ένωση Γερμανών Εφοπλιστών συνιστά στις εταιρείες- μέλη της να αλλάξουν τα δρομολόγια των πλοίων τους στην Ελληνική Τάφρο

Δημοσιεύτηκε στις June, 21 2022

Η σύσταση ήρθε μετά από δράσεις ενημέρωσης της ναυτιλιακής κοινότητας από το WWF Ελλάς, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW) και την Ocean Care

Η Ένωση Γερμανών Εφοπλιστών (VDR- Verband Deutscher Reeder), είναι η πρώτη εθνική ναυτιλιακή ένωση που συνιστά στις περισσότερες από 150 εταιρείες-μέλη της να τροποποιήσουν τα δρομολόγια των πλοίων τους, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης με φάλαινες, σε δυο περιοχές υψηλής διέλευσης πλοίων που αποτελούν ταυτόχρονα και κρίσιμους βιοτόπους για τα κητώδη: στην περιοχή της Ελληνικής Τάφρου στην ανατολική Μεσόγειο, και σε αυτή της Σρι Λάνκα στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Περισσότερες από τις μισές φάλαινες φυσητήρες που ξεβράζονται στις δυτικές ελληνικές ακτές έχουν ενδείξεις συγκρούσεων με πλοία. Αυτό αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων που προκαλούνται από συγκρούσεις με πλοία παγκοσμίως. Στη Μεσόγειο, η Ελληνική Τάφρος, το τόξο δηλαδή που εκτείνεται από τα Ιόνια νησιά μέχρι τη Ρόδο, αποτελεί την πιο κρίσιμη περιοχή στην ανατολική Μεσόγειο, για την επιβίωση του πληθυσμού του απειλούμενου είδους φυσητήρα (Physeter macrocephalus), καθώς εκεί ζουν περίπου 200-300 άτομα. Ταυτόχρονα, αποτελεί διαδρομή συχνής διέλευσης πλοίων απ’ όλο τον κόσμο, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες σύγκρουσης των φαλαινών με τα πλοία. Στην άλλη πλευρά του πλανήτη μας, στον Ινδικό Ωκεανό, και ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή της Σρι Λάνκα, ένας μικρός πληθυσμός από γαλάζιες φάλαινες (Balaenoptera musculus)απειλείται επίσης από τις συγκρούσεις με τα πλοία, καθώς εκεί καταγράφεται υψηλή ναυτιλιακή κίνηση, απειλώντας τον οικότοπο των κητωδών αυτών. Και οι δυο αυτές περιοχές, αποτελούν περιοχές τροφοληψίας και αναπαραγωγής εμβληματικών θαλάσσιων ειδών, όπως είναι οι φάλαινες, και ταυτόχρονα αποτελούν πολυσύχναστες περιοχές από τις οποίες διέρχονται πλοία απειλώντας άμεσα με τραυματισμό ή ακόμα και μεθάνατοτα είδη αυτά.

Η σύσταση της VDR προς τις εταιρείες-μέλη της επιτεύχθηκε μετά από προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ναυτιλιακού κλάδου από το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW) και την Ocean Care, με απώτερο σκοπό τη μείωση της απειλής των συγκρούσεων των πλοίων με τα εμβληματικά αυτά κητώδη στην Ελληνική Τάφρο.

«Δεχθήκαμε να ακούσουμε τις προτάσεις των περιβαλλοντικών φορέων και τις συζητήσαμε με τα μέλη μας. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: για να προστατεύσουμε τις φάλαινες είμαστε έτοιμοι να τροποποιήσουμε τα δρομολόγια των πλοίων μας στις κρίσιμες αυτές περιοχές» δήλωσε ο MartinKröger, Διευθύνων Σύμβουλος της VDR.

Η απόφαση αυτή καθιστά τηVDR την πρώτη εθνική ναυτιλιακή ένωση που ζητά από τις εταιρείες-μέλη της να λάβουν άμεσα μέτρα για την αλλαγή των διαδρομών των πλοίων τους, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος σύγκρουσης με απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά. Η VDR θέτει το παράδειγμα για τον ενεργό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ναυτιλιακός τομέας για την προστασία των ευάλωτων αυτών ειδών.

«Η σύσταση της VDR αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για να συσπειρωθούν οι γερμανικές ναυτιλιακές εταιρίες και να συμβάλλουν ομαδικά στην προστασία των φαλαινών στη χώρα μας. Τώρα είναι η στιγμή να δεσμευτούν για την αλλαγή πορείας των πλοίων τους και να εφαρμόσουν έμπρακτα την απόφαση αυτή. Καλούμε τις υπόλοιπες ναυτιλιακές εταιρείες και ενώσεις που περνούν από την περιοχή να ακολουθήσουν το παράδειγμα της VDR», αναφέρει η Αμαλία Αλμπερίνι, Υπεύθυνη του θαλάσσιου προγράμματος και Συντονίστρια της πρωτοβουλίας εκ μέρους του WWF Ελλάς

Δείτε εδώ την επίσημη ανακοίνωση.

© A. Frantzis / Pelagos Cetacean Research Institute